Fot. 123RF/Picsel
Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV wieku zaczęto przygotowywać kotlety z siekanej wołowiny nazywane „kotletami hamburskimi".
W późniejszych latach nazwa ta ewoluowała do swojsko brzmiącego hamburgera. Z czasem zmianie uległy również składniki dodawane do tej potrawy. Dzisiaj, poza mięsem, obowiązkowo musi pojawić się w nim także puszysta bułka, chrupiące warzywa, ciągnący się ser oraz bogaty sos.

Pochodzenie hamburgera to niejedyna ciekawostka na temat tej potrawy. Czy wiedzieliście, że statystyczny Amerykanin zjada około 3 hamburgerów w ciągu tygodnia, co w ciągu roku daje nam aż 144 hamburgery? Liczba ta blednie jednak przy rekordzie Guinessa, ustanowionym w 1979 roku przez Alana Petersona, który na zjedzenie 209 hamburgerów potrzebował zaledwie pół godziny. Panu Petersenowi z pewnością trochę więcej czasu zajęłoby zjedzenie największego hamburgera, jakiego dotąd usmażono. Rekordowe danie powstało w 1989 roku, miało wielkość dwóch garaży samochodowych i najadło się nim ponad 2000 osób.
Oczywiście, przygotowując hamburgery, możemy iść w ilość, ale są kucharze, którzy zdecydowanie wolą postawić na jakość. W tej drugiej grupie znajdowali się z pewnością twórcy najdroższego hamburgera świata, przygotowanego z dodatkiem trufli oraz płatków 24-karatowego złota. Sprzedano go na aukcji charytatywnej za 10 tysięcy dolarów. Co ciekawe, hamburgerami zainteresowali się nawet naukowcy. W 2012 roku rozpoczęli oni prace nad wyhodowaniem sztucznego burgera, co miałoby wyeliminować hodowlę bydła na skalę przemysłową.
Jeśli jednak nie chcecie czekać na naukowców i ich sztuczne burgery, możecie spróbować przygotować je samodzielnie. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera i z tej właśnie okazji zebraliśmy dla was kilka najciekawszych pomysłów na tę potrawę. Co prawda hamburgery potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną, jednak jeśli przygotujemy je w domu, ze zdrowych składników, będziemy mogli je zajadać nawet na diecie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. KikiPink na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
12. Dietetyczne burgery z kurczaka
Fot. Anetass na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.