Domowe burgery - jak je zrobić?

Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera.

Fot. 123RF/Picsel

Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV wieku zaczęto przygotowywać kotlety z siekanej wołowiny nazywane „kotletami hamburskimi".

W późniejszych latach nazwa ta ewoluowała do swojsko brzmiącego hamburgera. Z czasem zmianie uległy również składniki dodawane do tej potrawy. Dzisiaj, poza mięsem, obowiązkowo musi pojawić się w nim także puszysta bułka, chrupiące warzywa, ciągnący się ser oraz bogaty sos.

Pochodzenie hamburgera to niejedyna ciekawostka na temat tej potrawy. Czy wiedzieliście, że statystyczny Amerykanin zjada około 3 hamburgerów w ciągu tygodnia, co w ciągu roku daje nam aż 144 hamburgery? Liczba ta blednie jednak przy rekordzie Guinessa, ustanowionym w 1979 roku przez Alana Petersona, który na zjedzenie 209 hamburgerów potrzebował zaledwie pół godziny. Panu Petersenowi z pewnością trochę więcej czasu zajęłoby zjedzenie największego hamburgera, jakiego dotąd usmażono. Rekordowe danie powstało w 1989 roku, miało wielkość dwóch garaży samochodowych i najadło się nim ponad 2000 osób.

Reklama

Oczywiście, przygotowując hamburgery, możemy iść w ilość, ale są kucharze, którzy zdecydowanie wolą postawić na jakość. W tej drugiej grupie znajdowali się z pewnością twórcy najdroższego hamburgera świata, przygotowanego z dodatkiem trufli oraz płatków 24-karatowego złota. Sprzedano go na aukcji charytatywnej za 10 tysięcy dolarów. Co ciekawe, hamburgerami zainteresowali się nawet naukowcy. W 2012 roku rozpoczęli oni prace nad wyhodowaniem sztucznego burgera, co miałoby wyeliminować hodowlę bydła na skalę przemysłową.

Jeśli jednak nie chcecie czekać na naukowców i ich sztuczne burgery, możecie spróbować przygotować je samodzielnie. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera i z tej właśnie okazji zebraliśmy dla was kilka najciekawszych pomysłów na tę potrawę. Co prawda hamburgery potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną, jednak jeśli przygotujemy je w domu, ze zdrowych składników, będziemy mogli je zajadać nawet na diecie.

 

1. Pikantne burgery drobiowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Burger prezydenta Obamy

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Grecki burger

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Hamburger po krakowsku

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Burgery jajeczne

Fot. KikiPink na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Burgery rybne

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Burger wołowy z warzywami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Burgery wieprzowo-wołowe

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Burgery z kalafiora

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Burgery jaglane

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Dietetyczne burgery z kurczaka

Fot. Anetass na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2