Przekąski Przepis na:
Hamburger z grilla po krakowsku


Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 111
Dodano: 27.04.2018
Odsłon: 654
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny (najlepiej mieszanka antrykot i łopatka lub rostbef, nie może być to chuda wołowina)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 posiekana cebula
- Pół pęczka zielonej pietruszki
- 2 -3 łyżki zimnego rosołu
- Sól i pieprz do smaku
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mielimy wołowinę w maszynce do mięsa
Po zmieleniu do masy dodajemy musztardę, czosnek, pokrojoną drobno cebulę oraz posiekaną zieloną pietruszkę
-
Całość wyrabiamy dodając 2-3 łyżki rosołu, wyrabiamy około 1-2 minuty
Formujemy hamburgery. Z pół kilograma mięsa powinny wyjść 4 hamburgery
Po uformowaniu hamburgerów solimy i pieprzymy mięso
-
Smażymy je na grillu, długość grillowania w zależności od naszego ulubionego stopnia wysmażenia
Po usmażeniu warto na chwilę położyć mięso na desce aby odpoczęło i soki się równo po mięsie rozeszły
Podajemy z grillowanym obwarzankiem, sałatą, kiszonym ogórkiem, karmelizowaną cebulką, pomidorem i musztardą lub ketchupem
Komentarze do przepisu (0)