Dania jednogarnkowe

Dżem truskawkowy jest świetnym dodatkiem do obiadów, śniadań i deserów, dlatego warto zawsze mieć go w spiżarni. A jak wiadomo, najlepiej smakują te, które zrobiliśmy samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często opatrzone hasłami w stylu „jak u mamy" lub „z domowej spiżarni" mogą być nafaszerowane barwnikami, aromatami i sztucznymi środkami konserwującymi.

Samodzielne przygotowanie zapasów stwarza możliwość kontroli jakości, poczynając od wyboru owoców (np. ekologicznych, z własnej działki) aż do ostatecznego procesu pasteryzacji. Otwierając słoik po kilku miesiącach pobytu w spiżarce dokładnie wiemy, co znajduje się w środku. Ponadto, smaku własnoręcznie przyrządzonych dżemów nie da się porównać z żadnym, nawet najlepiej zakonserwowanym, „sklepowym" produktem.

Ciekawe przetwory z truskawkami w roli głównej

W czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - to właśnie teraz truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!

 

1. Tradycyjna konfitura truskawkowa - przepis z 1904 roku

Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szybki dżem truskawkowy

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dżem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Fot. Anney na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami

Fot. Zewaewa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Frużelina ananasowo-truskawkowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Dżem truskawka-rabarbar

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Konfitura truskawkowa z wanilią

Fot. KramSmakowitosci na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Konfitura truskawkowa z różą

Fot. Oldfork  na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Konfitura truskawkowa z pomarańczą

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Czekodżem z truskawek

Fot. McDusia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 383

15 min
11
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1654

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 86

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

1
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1