Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Dziewięć pomysłów na wykorzystanie porzeczek

Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.

Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.

Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Warto również pamiętać, że antyoksydanty mają silne właściwości oczyszczające. To właśnie dzięki nim organizm łatwiej pozbywa się toksyn oraz szkodliwych pierwiastków, które w niewielkich ilościach możemy spożywać w posiłkach. W porzeczkach znajdziemy również substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym oraz antygrzybicznym.

Substancje zawarte w porzeczkach mają również dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego oraz moczowego. Możemy stosować je w przypadku niestrawności, nerwicy żołądka, czy też zapalenia pęcherza.

Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.

Nie wiesz, w jaki sposób wykorzystać porzeczki? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!

1. Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czerwonych porzeczek

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pancakes owsiane z porzeczkami

Pancakes owsiane z porzeczkami

Fot. Foddmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Ciastka z porzeczkami i czekoladą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5.Torcik z czarną porzeczką

Torcik z czarną porzeczką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Kruche ciasto z owocami i bezą na INTERIA.TV.

 

6. Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Sernik z czerwonymi porzeczkami

Sernik z czerwonymi porzeczkami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pasta z bobu

Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....

Odsłon: 27

15 min
0
Desery JAGODZIANKI

Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione le...

Odsłon: 138

>60 min
0
Przetwory Ogórki kiszone

Ilu kucharzy - tyle sposobów na ogórki. Najwięcej kontrowersji budzi tempera...

Odsłon: 75

30 min
0
>60 min
3
Dania główne Skrzydełka Kentucky

Skrzydełka w marynacie Kentucky, pieczone w woreczku, idealnie komponujące si...

Odsłon: 5847

60 min
34

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Szukasz pomysłu na tanie dania? Skorzystaj z przecen z gazetki Lidla

Rosnące ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto skorzystać z promocji, które, chociaż w niewielkim stopniu mogą podreperować domowy budżet....

0
Informacje Działa jak balsam na chory żołądek. Co można zrobić z kwiatów malwy z ogrodu babci?

Nic tak nie cieszy oka, jak ogród skąpany w kolorowych kwiatach. Czy wiesz, że wiele z nich możesz zastosować również w swojej kuchni? Dziś pod lup...

0
Informacje Jak przechowywać jedzenie podczas wycieczek rowerowych?

Rowerzyści zabierają ze sobą napoje i jedzenie, zarówno na krótsze, jak i na dłuższe wyprawy. Podczas jazdy muszą jednak uważać, żeby przekąski był...

0