Fot. 123RF/Picsel
Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.
Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.
Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.
Warto również pamiętać, że antyoksydanty mają silne właściwości oczyszczające. To właśnie dzięki nim organizm łatwiej pozbywa się toksyn oraz szkodliwych pierwiastków, które w niewielkich ilościach możemy spożywać w posiłkach. W porzeczkach znajdziemy również substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym oraz antygrzybicznym.
Substancje zawarte w porzeczkach mają również dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego oraz moczowego. Możemy stosować je w przypadku niestrawności, nerwicy żołądka, czy też zapalenia pęcherza.
Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.
Nie wiesz, w jaki sposób wykorzystać porzeczki? Wypróbuj przepisy naszych użytkowników!
1. Nalewka z czerwonych porzeczek
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Pancakes owsiane z porzeczkami
Fot. Foddmania na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Ciastka z porzeczkami i czekoladą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kruche ciasto z owocami i bezą na INTERIA.TV.
6. Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Sernik z czerwonymi porzeczkami
Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. DomoweTorty na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.