Spis treści:
Wartości odżywcze cytryn
Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego cytryna jest bogata w polifenole, które zapobiegają chorobom układu krążenia, np. miażdżycy. Wzmacniają one nasze naczynia krwionośne, które dzięki temu są mniej podatne na pęknięcia. Zawarte w cytrynie flawonoidy wykazują działanie przeciwutleniające. Usuwają wole rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia się komórek. Ponadto cytryna stanowi źródło takich cennych minerałów, jak potas, magnez, wapń, żelazo i sód.
Ten żółty cytrus stanowi niezastąpiony owoc przy odchudzaniu. Jest niskokaloryczny. Dzięki zawartości pektyny sprawia, że nie czujemy głodu. Zmniejsza także wchłanianie cukrów. Ponadto błonnik zawarty w cytrynie powoduje uczucie sytności i dobrze wpływa na metabolizm.
Zastosowanie w kuchni
Istnieje kilka prostych i praktycznych sposobów, które bez wątpienia przydadzą nam się w kuchni.
1. Kilka kropel soku z cytryny dodanych do guacamole, surówki z jabłek, czy pesto, sprawi, że zachowają one swoje kolory na dłużej.
2. Jedna łyżka soku z cytryny dodana do ryżu, zapobiega nadmiernemu sklejaniu się ziarenek.
3. Owoce morza oraz ryby skropione cytrusowym sokiem przeciwdziała nieprzyjemnym aromatom.
4. Po obieraniu warzyw sok z cytryny usunie przebarwienia z naszych dłoni.
5. Skórki z cytryny pozostawione w lodówce, stanowią naturalny odświeżacz powietrza, neutralizując brzydkie zapachy.
Co zrobić z cytryny?
Z cytrusów przyrządzisz nie tylko orzeźwiającą lemoniadę. Co powiesz na delikatne lody cytrynowe? Chyba nikt nie jest w stanie oprzeć się pysznej tarcie cytrynowej albo puszystej babce. Oto propozycje na dania i napoje z cytryny naszych użytkowników.
2. Syrop cytrynowo – waniliowy
Zobacz przepisSyrop cytrynowo – waniliowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Błyskawiczna nalewka cytrynowa
Zobacz przepisBłyskawiczna nalewka cytrynowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Marynowane ogórki z cytryną
Zobacz przepisMarynowane ogórki z cytryną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną
Zobacz przepisImbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tekst: Anna Suchecka /bwz