Składniki ciasta na pizzę – jakie wybrać?
Sekretem udanego ciasta na pizzę jest dobrej jakości mąka pszenna – najlepiej wybrać typ 00, który charakteryzuje się śnieżnobiałym kolorem i dużym stopniem zmielenia. W porównaniu do innych, zawiera ona więcej glutenu, dzięki czemu podczas wyrabiania ciasto jest bardziej elastyczne. Korzystając z tego produktu możemy być pewni, że po upieczeniu pizza będzie miała cudownie chrupiące brzegi i delikatny środek. Jeśli nie mamy pod ręką mąki dedykowanej do pizzy, możemy zastąpić ją mąką typu 400 lub 450, która nieznacznie odbiega swoim wyglądem i sypkością od oryginału.

Kolejnym ważnym składnikiem jest oliwa. Najlepiej wybrać dobrej jakości certyfikowany produkt z pierwszego tłoczenia, który podkreśli smak naszego wyrobu. Zastępując ją tańszym produktem, możemy wpłynąć na pogorszenie walorów smakowych ciasta.
Trzecim istotnym produktem, o którym nie wolno zapominać jest sól. Dodatek tej przyprawy nie tylko nada odpowiedniego smaku, ale również zapobiegnie sytuacji, w której ciasto będzie przyklejać się do blatu.
Ważne są również drożdże. Możemy wykorzystać świeże lub suszone. Należy jednak pamiętać, że paczka drożdży suszonych 7-8 g odpowiada 15 g drożdży świeżych. Składnik ten jest odpowiedzialny za wyrastanie naszego ciasta. Jakość tego produktu możemy sprawdzić przez przygotowanie zaczynu. Dobre drożdże po połączeniu z ciepłą wodą i odrobiną cukru oraz mąki po 10 minutach spędzonych w ciepłym miejscu powinny zacząć się pienić i znacznie zwiększyć swoją objętość.
Sprawdź także: Na co zwrócić uwagę, robiąc ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę – domowy przepis
Po wybraniu odpowiednich składników nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do działania. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić idealną pizzę w domu.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 00
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka oliwy
- 15 g świeżych drożdży
- Płaska łyżeczka soli
- Płaska łyżeczka cukru
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miski wrzuć rozkruszone drożdże (drożdże powinny mieć temperaturę pokojową), dodaj szklankę ciepłej przegotowanej wody, łyżkę mąki oraz cukier. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zabierz się za pozostałe składniki ciasta. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól i oliwę. Następnie przelej wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki zagnieć ze sobą. Ciasto wyrabiaj przez około 10-15 minut do momentu, kiedy zacznie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto umieść w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj je przez kilka minut i formuj na spód pizzy. Następnie odłóż na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz zabrać się za przygotowanie ulubionych dodatków na górę. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na pyszną pizzę do wypróbowania.
1. Pizza w trzech wersjach

Pizza w trzech wersjach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pizza z boczkiem i figami

Pizza z boczkiem i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pizza z kurkami, camembertem i płynnym żółtkiem

Pizza z kurkami, camembertem i płynnym żółtkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżą rukolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie