Dania jednogarnkowe

Jajka na odchudzanie. Jedz je nawet codziennie

Czy jajka są niezdrowe, podnoszą poziom cholesterolu i nie powinno się ich jeść? Choć krąży o nich wciąż wiele szkodliwych mitów, to warto wiedzieć, że jajka to skuteczny sposób na odchudzanie! Sprawdź, jakie właściwości kryją i dowiedz się, dlaczego pomogą zgubić zbędne kilogramy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy jajka pomogą w zgubieniu zbędnej oponki? Tak, okazuje się, że mogą one działać korzystnie na wygląd ciała. Aby nasza dieta była zbilansowana i pożywna, musi zawierać w sobie odpowiednią ilość białka. Jedno średniej wielkości jajko zawiera w sobie aż sześć gramów pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które jest budulcem naszego organizmu. Dzięki tej substancji możemy uniknąć wielu poważnych chorób oraz zyskać energię na cały dzień.

Sprawdź także: Detoks i bomba witaminowa w jednym. Pij je jesienią!

Czy jajka na diecie to dobry pomysł?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: jak najbardziej! Nie dość, że są one niezwykle cenne pod względem odżywczym, to jeszcze zawierają niewiele kalorii i bardzo mało tłuszczów nasyconych. Wartość energetyczna średniej wielkości jajka to zaledwie 70 kcal, co oznacza, że możesz zjeść na śniadanie jajecznicę z kilku sztuk i nie zadręczać się wyrzutami sumienia.

Według opinii wielu dietetyków jajka wręcz sprzyjają odchudzaniu. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - dzięki zawartości tłuszczu i pełnowartościowego białka są one bardzo sycące, a do tego zaspokajają głód na kilka godzin. Ich dodatkową zaletą jest ogromna uniwersalność - jajka stanowią bazę różnorodnych potraw, dzięki czemu możesz bez problemu urozmaicić swój codzienny jadłospis.

Jakie dania na bazie jaj najlepiej sprawdzą się na diecie odchudzającej? Wybór jest naprawdę duży! Możesz dodawać je do pełnoziarnistych naleśników, dowolnych sałatek, past na kanapki, a nawet zdrowych deserów. Równie dobrze można podawać je jako samodzielną przekąskę, np. w towarzystwie warzyw lub razowego pieczywa.

Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, jajka zawierają za to bardzo dużo substancji odżywczych, których nasz organizm bardzo potrzebuje w czasie diety. Dzięki nim dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej

Zobacz: Faszerowane awokado zapiekane z jajkiem

Jajka wcale nie wpływają negatywnie na poziom cholesterolu

Faktem jest, że jajka zawierają sporo cholesterolu, bo aż 200 mg. Jednak nie powinniśmy się tym bardzo przejmować. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma dużego wpływu na jego ogólny poziom w naszym organizmie.

Badania wskazują, że u większości osób nawet zjadanie kilku jajek tygodniowo nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, ani nie zwiększa ryzyka wystąpienia zawału serca. Co więcej, naukowcy udowodnili, że jedząc jaja, możemy wspomóc i uregulować pracę wątroby oraz podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL), chroniącego nas m.in. przed chorobami serca i udarem mózgu.

Jakie jajka są niezdrowe?

Zanim pójdziesz na zakupy lub weźmiesz się za przyrządzanie jajecznej potrawy, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie jajka są niezdrowe. Oczywiście należy wystrzegać się produktów nieświeżych i uszkodzonych, ale równie istotne są dodatki, z którymi je serwujesz.

Na co dzień powinieneś unikać jajek przyrządzanych na dużej ilości tłuszczu oraz takich, w których dominuje smażony boczek. Niezbyt dobrym pomysłem jest także spożywanie jaj zatopionych w majonezie lub podawanych w towarzystwie frytek i parówek.

Niektóre połączenia składników sprawiają, że jajka stają się bardziej ciężkostrawne, a wchłanianie substancji odżywczych utrudnione. Niektórzy twierdzą, że jajek nie powinno spożywać się razem z ryżem, ziemniakami, rybami i tłustymi serami. Niewskazane są także niektóre owoce, zwłaszcza winogrona, jabłka, gruszki i śliwki.

Kupując jajka, warto w pierwszej kolejności sprawdzić widniejącą na nich pieczątkę. Najlepszym wyborem są jajka z cyferką zero, czyli ekologiczne, oraz jeden, pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Staraj się unikać egzemplarzy oznaczonych dwójką (jaja ściółkowe) oraz trójką - te ostatnie pochodzą z chowu klatkowego, co oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach i pozbawione dostępu do naturalnego światła.

Jajka to wskazany produkt na diecie. Są cennym źródłem wielu składników odżywczych, a przede wszystkim białka. Wypróbuj przepisy użytkowników na niskokaloryczne przepisy z jajkami w roli głównej:

1. Jajka z burakami

 Jajka z burakami Zobacz przepis

Jajka z burakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczone kotlety z jajek

 Pieczone kotlety z jajek Zobacz przepis

Pieczone kotlety jajeczne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajko po benedyktyńsku

 Jajko po benedyktyńsku Zobacz przepis

Jajko po benedyktyńsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z jajkiem na miękko

 Sałatka z jajkiem na miękko Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem na miękko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajko zapiekane w awokado

 Jajko zapiekane w awokado Zobacz przepis

Jajko zapiekane w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szakszuka

 Szakszuka Zobacz przepis

Szakszuka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajecznica na parze

 Jajecznica na parze Zobacz przepis

Jajecznica na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9