Ciasta na Boże Narodzenie

To jedno z tych warzyw, które Polacy jadają codziennie. Przyrządzają je niemal automatycznie i rzadko zastanawiają się, w jaki sposób ugotować ziemniaki, aby były naprawdę smaczne. Poznaj kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Aby w pełni cieszyć się właściwościami i smakiem tych warzyw, w czasie ich gotowania powinniśmy się wystrzegać kilku, dosyć powszechnych błędów. Odkryj niektóre z nich.

Sprawdź także: Jak upiec babkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Perfekcyjne ziemniaki z wody

Jak szybciej ugotować ziemniaki?

 Jak szybciej ugotować ziemniaki? Zobacz przepis

Jak szybciej ugotować ziemniaki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W teorii nie ma nic prostszego niż ugotowanie ziemniaków. W końcu wystarczy je obrać i wrzucić do wody, prawda? Okazuje się jednak, że nawet przy tak nieskomplikowanym zadaniu, warto zwrócić uwagę na kilka spraw.

Przede wszystkim, pamiętaj o odpowiednim osoleniu wody - nie może być ani zbyt mało, ani za bardzo słona. Zwykle przyjmuje się miarę około półtorej łyżeczki na dwa litry płynu. Wody również nie powinno być za mało - w ten sposób ziemniaki nie ugotują się równomiernie. Choć możesz je włożyć do ciepłej wody, to nie do wrzątku, gdyż stracą wówczas nieco więcej witaminy C.

By zminimalizować ryzyko wypłukiwania cennych składników odżywczych, warto dodać do garnka marchew (beta-karoten zablokuje proces). Aby ziemniaki z wody były jeszcze smaczniejsze, warto do gotującej się wody wsypać zioła. W tym wypadku idealnie sprawdzą się łodygi kopru lub bazylia.

Jak gotować ziemniaki na purée?

Purée ziemniaczane

 Purée ziemniaczane Zobacz przepis

Purée z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Poza gotowanymi w całości, to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków. Delikatne, kremowe i niezwykle smaczne - takie właśnie powinno być idealne purée. Okazuje się jednak, że w czasie jego przygotowywania można popełnić kilka błędów, które całkowicie zrujnują ten apetyczny dodatek.

Przede wszystkim, powinieneś wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków, dzięki czemu purée będzie miało odpowiednią konsystencję. W tym wypadku doskonale sprawdzą się odmiany russet i yukon, zawierające odpowiednią ilość skrobi.

Pamiętaj, że wszelkie dodatki do puree - takie jak masło lub śmietana - powinny mieć temperaturę pokojową. W ten sposób łatwiej połączą się z ziemniakami, a ty zmniejszysz ryzyko uzyskania dania o nieprzyjemnej, grudkowej lub gumowatej konsystencji.

Unikaj również używania malakserów bądź blenderów, gdyż jest to najprostszy sposób na zepsucie purée. Zdecydowanie lepszy efekt otrzymasz, wykorzystując klasyczne tłuczki, praski lub trzepaczki. Wymaga to nieco więcej wysiłku, jednak efekt wart jest zachodu.

Idealne ziemniaki z piekarnika

Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

 Pieczone ziemniaczki z rozmarynem Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki z rozmarynem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Perfekcyjne pieczone ziemniaki to delikatnie chrupiąca skórka oraz puszyste wnętrze. Ten efekt najłatwiej osiągnąć przy wykorzystaniu ziemniaków z odmiany russet. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie ziemniaków w piekarniku nie pozostawia miejsca na błędy, jednak także w tym wypadku łatwo o kulinarną wpadkę.

Co najważniejsze, poleca się nakłuć ziemniaki widelcem w kilku miejscach. Ułatwi to równomierne ogrzanie i upieczenie się bulw. Jeśli przygotowujesz duże ziemniaki, koniecznie zawiń je w folię do pieczenia, gdyż tylko w ten sposób unikniesz spalenia skórki.

W tym wypadku kluczowe znaczenie ma temperatura - nie może być zbyt wysoka, gdyż w ten sposób otrzymasz ziemniaki spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Około 200 stopni Celsjusza będzie wystarczające.

Ziemniaki gotowane w zupie - na co zwracać uwagę?

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

 Zupa pieczarkowa z ziemniakami Zobacz przepis

Zupa pieczarkowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W przypadku zup bardzo często dodaje się do nich ziemniaki, aby je zagęścić. Dzieje się tak szczególnie w przypadku kremów, które są dokładnie miksowane i przecierane. A co jeśli zależy ci, aby w zupie pływały apetyczne kawałki ziemniaków? Wówczas należy pamiętać o doborze odpowiedniej odmiany, która zachowuje swój kształt w czasie gotowania i nie zawiera zbyt dużej ilości skrobi.

Warto również pamiętać, że kwas (pochodzący np. ze szczawiu lub kiszonej kapusty) znacznie spowalnia proces gotowania się ziemniaków. Jeśli nie masz ochoty na zupę z twardymi warzywami, pamiętaj o dodaniu kwaśnych składników na samym końcu.

Najsmaczniejsze placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

 Chrupiące placki ziemniaczane Zobacz przepis

Chrupiące placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, dlatego każdy powinien wiedzieć, jakich błędów należy wystrzegać się w czasie ich przygotowywania. Przede wszystkim zapomnij o mechanicznym ucieraniu ziemniaków np. w malakserze. Placki będą smakować i wyglądać lepiej, jeśli przygotujemy je z użyciem tradycyjnej tarki.

Unikaj również dodawania zbyt dużej ilości mąki. Aby połączyć masę, zwykle wystarczy zaledwie jedna lub dwie jej łyżki. Większa ilość sprawi, że placki staną się gumowate i nieapetyczne.

W czasie smażenia placków należy jeszcze zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozgrzanie oleju. Jeśli przygotujesz je na zbyt chłodnym tłuszczu, placki nasiąkną nim i z pewnością nie będą chrupiące.

Zobacz także:

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik zebra

Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...

Odsłon: 520

30 min
6
Sałatki Świąteczna surówka z pora

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...

Odsłon: 1373

30 min
6
Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 1267

60 min
12
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

2
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16
Ewa gotuje Ewa gotuje: Orientalny krem z kalafiora, gniazda ziemniaczane z wołowiną, sernik dyniowy

W najnowszym, 528. odcunki programu "Ewa gotuje" w kuchni prowadzącej pojawią się goście. W towarzystwie sióstr Krawczyńskich, znanych pod pseudoni...

0
Informacje Jak Zdobywać Obserwacje na Instagramie w 2025 – Sprawdzone Strategie i Bezpieczne Metody

Instagram w 2025 roku pozostaje jedną z najważniejszych platform społecznościowych, zarówno dla osób prywatnych, jak i firm. Liczba obserwujących n...

16