Jak przyrządzać ryby na święta – opcje dla tych, którzy nie lubią karpia

Karp to jedna z 12 potraw, które lądują na wigilijnym stole. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego świąt, inni natomiast czują mdłości na myśl o jego smaku i zapachu. Należysz do tej drugiej grupy? Na szczęście masz do dyspozycji inne opcje! Jak przyrządzać ryby na Boże Narodzenie, żeby zastąpiły karpia?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak przyrządzić łososia na święta?

- Jak przyrządzić pstrąga na wigilię?

- Jak podać dorsza w święta?

- Jak przyrządzić wigilijnego halibuta?

- Jak podać sandacza w wigilię?

- Jak przyrządzić tołpygę na święta?

- Jak przyprawić rybę na święta?

- Jak przyrządzić rybę na wigilię? (przepisy)

 

Święta Bożego Narodzenia to szczególny okres, na który mnóstwo osób czeka z niecierpliwością przez cały rok. Jest to idealna okazja do spotkań z najbliższymi, obdarowywania się prezentami, a także przygotowywania smacznych dań i wypieków.

Świąteczne jedzenie odgrywa niezwykle ważną rolę, zwłaszcza podczas wigilijnej kolacji. Na świątecznych stołach ląduje aż 12 różnych potraw i każda z nich ma inne znaczenie. Nie może zabraknąć wśród nich oczywiście ryb, w tym karpia, które symbolizują płodność i odradzanie się.

Karp to ryba, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej ostatniej grupy, nie musisz całkowicie rezygnować z rybnych przekąsek. Pozostają ci inne smaczne alternatywy, w tym pstrąg, łosoś, sandacz i halibut. Jak przyrządzać ryby na święta, żeby zachwyciły wszystkich gości?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Łosoś, czyli klasyk w czystej postaci

Łosoś to niezwykle uniwersalna ryba, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również szereg wartości odżywczych. Łosoś to przede wszystkim obfite źródło kwasów omega-3, które wzmacniają odporność, przeciwdziałają chorobom układu krwionośnego, zwiększają wchłanialność wapnia i wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Warto mieć na uwadze fakt, że łosoś to dość tłusta ryba, co nie każdemu przypadnie do gustu. Do tego wiele kontrowersji budzi miejsce jego połowów - te dostępne w większości sklepów to ryby hodowlane, karmione paszą. Jeśli preferujesz zdrowszą alternatywę, postaw na łososia dzikiego, czyli pacyficznego, który poławiany jest z naturalnego środowiska. Warto jednak podkreślić, że jest on droższy i znacznie trudniej dostępny.

Jak przyrządzać ryby takie jak łosoś? Możesz upiec go w piekarniku lub usmażyć na patelni. Inną opcją jest duszenie i grillowanie. Wolisz bardziej oryginalne dania? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go z ulubionym sosem, szparagami, ryżem, a nawet w formie tarty czy carpaccio. Niezależnie od tego, jaką wersję wybierzesz, na pewno będzie pysznie!

Jeśli nie łosoś, to może pstrąg?

Pstrąg to ryba niedoceniana, choć posiada mnóstwo zalet. Nie dość, że jest tania i łatwo dostępna, to jeszcze zawiera szereg cennych witamin i minerałów, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, żelazo, potas, selen, magnez oraz wapń. Ponadto posiada niewiele kalorii i uznawana jest za źródło pełnowartościowego białka.

Pstrąg hodowany jest w Polsce na szeroką skalę. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - zajmuje on bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni i stanowi bazę wielu pysznych dań. Jeśli chcesz, aby zagościł na twoim stole podczas świąt, przygotuj go na parze, w piekarniku lub na grillu - w tym wydaniu będzie bardziej lekkostrawny. Idealnym wyborem będzie także pstrąg w galarecie.

Dorsz - coś na ząb dla fanów chudych ryb

Zanim dowiesz się, jak przyrządzać ryby takie jak dorsz, sprawdź, dlaczego w ogóle warto go spożywać. Powodów jest naprawdę dużo! Ryba ta posiada bardzo delikatne mięso i niewiele tłuszczu, dlatego polecana jest osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jej dodatkową zaletą jest niska kaloryczność - 100 g produktu to zaledwie 80 kcal.

Podobnie jak poprzedniczki, dorsz obfituje w witaminy i minerały, które mają korzystny wpływ na organizm. Może poszczycić się on wysoką zawartością witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12, a także magnezu, fosforu i selenu. Warto wspomnieć również o obecności pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Choć dorsz to ryba o licznych zaletach, nie brakuje jej również wad. Dorosłe osobniki z Morza Bałtyckiego kumulują mnóstwo szkodliwych substancji, dlatego warto wybierać dorsza atlantyckiego. W jakiej wersji powinien pojawić się na wigilijnym stole? Z masłem czosnkowym, cytrusami, porem czy w formie zapiekanki ziemniaczanej - do wyboru, do koloru!

Zobacz także: Pieczony pstrąg na warzywach

Halibut - niebanalne dania z niebanalną rybą

Halibut to największy reprezentant ryb z rodziny flądrowatych. Podobnie jak łosoś, pstrąg czy dorsz, oferuje witaminy i mikroelementy, które mają zbawienny wpływ na organizm. Spożywając halibuta, możesz cieszyć się wysoką zawartością witaminy D, A i E oraz witamin z grupy B. Dodatkowym atutem jest oczywiście pełnowartościowe białko i niska wartość energetyczna.

Halibut charakteryzuje się specyficznym posmakiem oraz kruchym i niezwykle soczystym mięsem, zwłaszcza w przypadku świeżo złowionych okazów. Niestety dostępny jest głównie w wersji mrożonej, a jego cena nie należy do najniższych. Ryba ta zawiera spore ilości rtęci i puryn, dlatego nie jest wskazana dla kobiet w ciąży oraz osób zmagających się z nadciśnieniem lub chorobami nerek.

Jak przyrządzać ryby tak charakterystyczne, jak halibut? Na szczęście świetnie komponują się one z wieloma dodatkami, więc zaufaj swojej wyobraźni. Doskonale sprawdzi się tutaj ryż, salsa mango, masło, pieczone pomidory, zioła, trawa cytrynowa czy sok z limonki. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zaserwuj halibuta w formie sałatki, dodając do niego ulubione warzywa i kawałki innych ryb.

Sandacz - dla dbających o linię nawet w święta

Sandacz to ryba, po którą chętnie sięgają osoby będące na diecie. Jego mięso posiada niewiele tłuszczu, a do tego jest bardzo delikatne i bogate w pełnowartościowe białko. Ogromną zaletą ryby jest jej niska kaloryczność i niemal całkowity brak ości. Ponadto sandacz nie kumuluje toksycznych substancji, dlatego mogą sięgać po niego kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią.

Sandacz charakteryzuje się słodkawym i lekko mdłym posmakiem, który może nie przypaść do gustu niektórym smakoszom. Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu sandacza wędzonego - zazwyczaj nie jest on poddawany odpowiedniej obróbce cieplnej, w związku z czym może zawierać groźne dla zdrowia bakterie. Na wigilijnej kolacji warto zaserwować sandacza w płatkach migdałowych lub w sosie borowikowym/porowym.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Tołpyga - smaczna ryba z rodziny karpiowatych

Jako że tołpyga pochodzi z tej samej rodziny, co karp, może z powodzeniem zastąpić go podczas wigilijnej wieczerzy. Smak obydwu ryb jest podobny, jednak mięso tołpygi jest nieco bardziej zwarte. Ponadto jest ono chude, niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały. Ryba ta świetnie smakuje w wersji smażonej, choć równie dobrze można przyrządzić ją w piekarniku, na grillu lub na parze.

Jedną z wad tołpygi jest jej błotnisty zapach. Na szczęście można się go skutecznie pozbyć - wystarczy namoczyć ją przez kilka dni w soku z kiszonych ogórków lub wodzie z octem. Znakomicie sprawdzi się tutaj także zimna woda z dużą ilością soli. Ryba idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami, masłem czosnkowym oraz warzywami.

Jakie przyprawy do ryb najlepiej sprawdzą się w wigilijnych potrawach?

Wiesz już, jak przyrządzać ryby, więc warto zastanowić się, jakie przyprawy do ryb najlepiej zastosować w swoich wigilijnych potrawach. Lista zalecanych produktów jest naprawdę długa. Poza solą i pieprzem widnieje na niej m.in. koperek (chude i tłuste ryby), majeranek (tłuste ryby), oregano (chude ryby), estragon (wszystkie rodzaje ryb) oraz kolendra (wszystkie rodzaje ryb).

Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na wigilijne ryby:

1. Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pstrąg w warzywach

Pstrąg w warzywach

Pstrąg na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Łosoś z piekarnika ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

Łosoś z piekarnika

Łosoś na wigilię przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika

Jak przyrządzić dorsza na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Halibut smażony

Halibut smażony

Halibut na wigilię przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Halibut na parze

Halibut na parze

Halibut na wigilię przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Ryba na święta przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Zobacz także:

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis »

Jak długo moczyć grzyby, by były idealne na święta? »

Nie tylko do gotowania. Niezwykłe zastosowanie liści laurowych »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 210

>60 min
0
Śniadania Grzanki ze świeżymi szparagami

Pyszna propozycja śniadania lub kolacji w nieco innym wydaniu. Warto wypróbować

Odsłon: 89

30 min
3
>60 min
1
60 min
0
Przekąski Jajka na twardo w panierce

Polecam jajka ugotowane na twardo, panierowane i smażone w głębokim tłuszczu....

Odsłon: 133

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler?

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widocz...

0
Wideo Lody ananasowe z mleczkiem kokosowym

Gdy za oknem zaczyna się cieplejsza pogoda, z chęcią szukamy sposobów na ochłodę. Podsuwamy ci więc deser idealny na wiosnę i lato, choć dla miłośn...

0
Wideo Starodawna receptura na sernik lwowski

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto? Dobrze trafiłeś! Przygotuj sernik lwowski ze starej receptury. Pyszne połączenie twarogu z polewą czekoladową...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0