Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Poznaj sześć niezawodnych przepisów i stwórz niebanalne dania w zaciszu własnej kuchni!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z ciasta francuskiego można wyczarować mnóstwo ciekawych i smacznych przekąsek, które świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych imprez, wystawnych bankietów oraz luźnych spotkań z przyjaciółmi. W lodówce zalega ci jego całkiem spora porcja i nie wiesz, co z nią zrobić? Dowiedz się, jak wykorzystać ciasto francuskie i zapewnij sobie nowe kulinarne doznania!  

Sprawdź także: Chlebek lodowy – wakacyjny hit z Tik-Toka. Ma tylko dwa składniki

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?  

Zastanawiasz się, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Możliwości jest naprawdę dużo! Do dyspozycji masz wiele różnych składników, począwszy od świeżych i suszonych owoców, przez dżemy i konfitury, po budyń i czekoladę. Odkryj przepisy na znakomite desery i wybierz swój ulubiony!  

Ciasto francuskie z jabłkami 

Klasyk przekąsek z ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga użycia kilku łatwo dostępnych produktów. Aby przyrządzić przysmak w tej wersji, musisz zaopatrzyć się w jabłka, cynamon, jajko oraz kisiel jabłkowy typu instant. Przyda ci się również kilka łyżek przegotowanej i przestudzonej wody. Od czego rozpocząć realizację przepisu na ciasto francuskie z jabłkami?  

Wyjmij ciasto z lodówki, żeby poleżało jakiś czas w temperaturze pokojowej. Obierz jabłka ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć owoce na patelnię lub do garnka z grubym dnem, posyp cynamonem i wlej odrobinę wody – w trakcie obróbki termicznej mieszaj je szpatułką lub drewnianą łyżką. Po kilku minutach wlej do jabłek drugą porcję wody i wsyp torebkę kisielu – mieszaj całość przez 60 sekund, a następnie odstaw do ostygnięcia.  

Rozłóż ciasto francuskie, delikatnie je rozwałkuj i podziel na kilka kwadratów – na środku każdego z nich umieść porcję owoców. Złóż każdy kawałek w taki sposób, żeby przeciwległe rogi się ze sobą stykały – złącz brzegi za pomocą widelca. Natnij ciasto w kilku miejscach nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni – piecz je przez ok. 20 minut, a na końcu polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem.  

Ciasto francuskie z czekoladą 

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Na przykład ciasteczka z czekoladą! Przekąska ta powstaje z zaledwie dwóch składników – ciasta oraz czekolady – i jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jak zrobić ją krok po kroku?  

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i na jednej z jego połówek umieść kostki czekolady. Złóż ciasto na pół, żeby każda z nich była przykryta. Usuń ze środka powietrze, pokrój płaty na mniejsze kawałki i sklej ze sobą brzegi.  

Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – obróbka termiczna powinna trwać ok. 20-25 minut.  

Ciasto francuskie z budyniem  

To doskonała opcja dla osób, które chcą zrobić pyszny deser w krótkim czasie. Do jego wyczarowania potrzebujesz budyniu, białego cukru, mleka oraz cukru pudru.  

Przygotuj budyń z mlekiem i cukrem. Rozwałkuj ciasto francuskie i podziel je na kwadraty – na środek każdego z nich nanieś porcję budyniu. Złóż kawałki po przekątnej i złącz ich brzegi, ugniatając je widelcem.  

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i umieść blachę z ciastkami na środkowej półce. Piecz je przez ok. 20 minut, do momentu, aż się zarumienią. Gotowy deser posyp cukrem pudrem lub kakao. Możesz polać go również roztopioną czekoladą.  

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słono 

Słodkie przysmaki to nie twoja bajka? Zatem postaw na te w wersji wytrawnej! Co można zrobić z ciasta francuskiego na słono? Przepisy są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie – mięso, ryby i warzywa. To tylko kilka z wielu opcji, jakie masz do dyspozycji! 

Ciasto francuskie z kurczakiem  

Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na imprezę? Idealnym wyborem dla ciebie będzie ciasto francuskie z kurczakiem! Możesz podać je w formie nadziewanych łódeczek, dzięki czemu będą zachwycały nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem.  

Poza filetami i ciastem francuskim do przygotowania łódeczek przyda ci się ser żółty, pieczarki, cebula, żółtko, natka pietruszki, czosnek, sól i pieprz oraz przyprawy – na przykład specjalny miks do kurczaka.  

Pokrój filet w kostkę, dopraw i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Pokrój i podsmaż cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnione pieczarki. Na końcu dorzuć podsmażonego kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Oprósz całość solą i pieprzem.  

Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozwałkuj i podziel na kwadraty. Na środku każdego z nich umieść farsz i połącz ze sobą końce po obydwu stronach. Posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu – łódeczki powinny być gotowe po ok. 20 minutach.

Zobacz: Jak zrobić przekąskę na imprezę z ciasta francuskiego? 

Ciasto francuskie z łososiem  

Wyczaruj pyszne roladki z ciasta francuskiego z łososiem! W tej formie nadadzą się jako śniadanie do pracy, szybki obiad lub poczęstunek dla gości.  

Roladki z łososiem przyrządzisz z ciasta francuskiego, serka śmietankowego, jajka, pieprzu oraz wędzonego łososia. Pierwszym etapem jest delikatne rozwałkowanie ciasta – oczywiście takiego w temperaturze pokojowej. Posmaruj 1/3 jego powierzchni serkiem, rozłóż kawałki łososia i posyp pieprzem.  

Zwiń ciasto w rolkę i posmaruj jego końcówki roztrzepanym jajkiem. Zawiń je w rulon i dokładnie sklej. Powstałą roladę posmaruj jajkiem i pokrój w plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je na bok do ostygnięcia.  

Ciasto francuskie z warzywami  

To specjał, po który chętnie sięgają nie tylko wegetarianie. Po obróbce termicznej wygląda spektakularnie i jeszcze lepiej smakuje. Jego dodatkowym atutem jest ogromna uniwersalność – w swoim przepisie możesz użyć składników, które najbardziej lubisz.  

Jeśli chcesz przygotować ciasto francuskie z warzywami, warto uwzględnić w nim cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie oraz sól. Warzywa najlepiej podpiec na grillu lub upiec w piekarniku.  

Rozłóż ciasto na blaszce do pieczenia w taki sposób, żeby wystawało poza jej krawędzie. Zwiń wystające fragmenty, tworząc z nich wyższe i grubsze boki. Posmaruj ciasto oliwą i ułóż na nim podpieczone warzywa. Oprósz całość solą i przyprawami, a następnie piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!  

Poznaj pyszne przepisy naszych użytkowników na dania z ciastem francuskim.

1. Paluchy z ciasta francuskiego

 Paluchy z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Paluchy z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Róże z ciasta francuskiego

 Róże z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Róże z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Faworki z ciasta francuskiego

 Faworki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Faworki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ślimaczki z ciasta francuskiego

 Ślimaczki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Ślimaczki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto francuskie z szynką

 Ciasto francuskie z szynką Zobacz przepis

Ciasto francuskie z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Przekąski z ciasta francuskiego

 Przekąski z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Przekąski z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Szaszłyki z ciasta francuskiego

 Szaszłyki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Szaszłyki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zapiekane ciasto francuskie

 Zapiekane ciasto francuskie Zobacz przepis

Zapiekane ciasto francuskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nadziewane gofry z ciasta francuskiego

 Nadziewane gofry z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Nadziewane gofry z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto francuskie z truskawkami

 Ciasto francuskie z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto francuskie z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie trzymaj na drzwiach lodówki! Nagminne błędy w kuchni »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 160

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1