Fot. 123RF/Picsel
Chłodnik, według sztuki kulinarnej, powinno podawać się, gdy jego temperatura wyniesie poniżej 14 stopni. W wielu państwach ta schłodzona zupa jest popularną potrawą narodową. W Hiszpanii będzie to gazpacho, przygotowane z pomidorów i papryk. W kuchni bułgarskiej króluje tarator, którego głównymi składnikami są: jogurt, zsiadłe mleko, ogórek, koperek i czosnek. W Polsce za najbardziej lubiane uznaje się chłodnik litewski i schłodzoną zupę szczawiową. Jak więc przygotować taki pyszny chłodnik?
Jak zrobić chłodnik?
Chłodnik to idealne danie na gorący dzień. Pomaga w schłodzeniu organizmu, jednocześnie dostarczając mu wielu wartościowych składników. Może mieć słodki, pikantny lub kwaskowaty smak, w zależności od wybranych produktów. Bazą do sporządzenia tej pysznej zupy są bowiem w większości świeże (i zazwyczaj surowe) warzywa lub owoce, które z kolei stanowią podstawę zdrowej diety. Chłodnik można wykonać praktycznie ze wszystkich dostępnych składników, ale najlepiej będzie smakować wiosną i latem, przy wykorzystaniu świeżych produktów. Jego ugotowanie jest niezwykle proste i szybkie, co będzie kolejną zaletą tego dania. W pierwszej kolejności szatkuje lub kroi się warzywa i owoce, po czym najczęściej dodaje np. kefiru lub maślanki. Decydując się na chłodnik, oszczędzisz sobie wielu godzin w rozgrzanej kuchni.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Chłodnik litewski, czyli jak zrobić chłodnik z buraczków?
W Polsce dużą popularnością cieszy się chłodnik przygotowany z buraków, czyli tzw. litewski. Choć nazwa może być myląca, to jest to jedno z tradycyjnych dań, już od lat serwowanych na naszych stołach. Chłodnik litewski swój piękny kolor zawdzięcza świeżym burakom, a kremową konsystencję - dodatkowi kefiru lub śmietany. Jest także bardzo zdrową zupą - dzięki burakom wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, kostnego, mięśniowego, poprawia pamięć i koncentrację.
Jak więc zrobić chłodnik z buraczków? Na wstępie zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki, czyli: pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami, ogórki (małosolne lub gruntowe, a jeśli wolisz bardziej kwaskowate zupy - to kiszone), posiekany koperek i szczypiorek, czosnek, kwaśną śmietanę i kefir, sok z cytryny, przyprawy (sól, pieprz) i jajka (do podania na twardo). Jeśli bardzo się spieszysz, do przygotowania zupy możesz wykorzystać gotowe buraczki ze słoika, ale zdecydowanie więcej smaku zamknięte jest w świeżej botwince. Natomiast jajko możesz zamienić na młode ziemniaczki (ugotowane także będą pysznym dodatkiem).
Na początku botwinkę wraz z buraczkami dokładnie umyj, a potem pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do garnka, zalej wrzątkiem i skrapiaj sokiem z cytryny (aby nie utracić pięknej barwy warzyw). Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas sprawdzając ich konsystencję. Pamiętaj, że buraki nie mogą być rozgotowane! Gdy będą gotowe, odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie wymieszaj kwaśną śmietanę z kefirem. Obierz i zetrzyj na tarce ogórki (mogą być również bardzo drobno pokrojone), a następnie - do osobnego naczynia - posiekaj koperek i szczypiorek oraz przeciśnij przez praskę czosnek. Gdy botwinka i buraki będą już chłodne, dodaj do nich wymieszaną śmietanę z kefirem. Połącz z wszystkimi pozostałymi składnikami: ogórkami, czosnkiem, ziołami. Na końcu dopraw według uznania solą i pieprzem.
Pozostaw na chwilę w lodówce, aby danie nabrało więcej smaku. Ugotuj jajko (na twardo) lub ziemniaczki i odczekaj, aż ostygną. Gotową zupę udekoruj dodatkami. Jak widzisz, chłodnik litewski to bogactwo wielu składników, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Dokładny przepis znajdziesz na dole strony.
Chłodnik szczawiowy - alternatywa dla znanej zupy
Dla miłośników tradycyjnej zupy szczawiowej mamy dobrą wiadomość - istnieje przepis na jej letnią, chłodną wersję. Jest niezwykle orzeźwiający, kwaskowy i również łatwy do przygotowania. Co więcej, ma dobroczynny wpływ na organizm - szczaw pobudza trawienie oraz chroni serce i wątrobę. Będziesz potrzebować około 15 dekagramów szczawiu (liści), litr bulionu, dwa ogórki kiszone, pół pęczka cebuli dymki, 200 mililitrów śmietany 18%, przyprawy (sól i pieprz), jajka (do ugotowania na twardo).
W pierwszej kolejności umyj dokładnie szczaw, a następnie poszatkuj go i zalej wrzącym bulionem. Następnie odstaw do całkowitego schłodzenia. Jednego ogórka pokrój w długie plastry, a drugiego w kostkę. Cebulę dymkę wraz z jej szczypiorem drobno posiekaj. Dodaj je do zimnego bulionu ze szczawiem i dopraw według preferencji solą i pieprzem. Ubij śmietanę i połącz z zimnym chłodnikiem. Dla przegryzienia się składników pozostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Na końcu ugotuj jajko na twardo, ostudź i podziel na ćwiartki. Dodaj do zupy i ciesz się jej pysznym smakiem.
Jak zrobić zupę owocową?
Chłodnik może być serwowany także w wersji słodkiej - ta odmiana zupy na zimno spodoba się szczególnie miłośnikom wakacyjnych deserów oraz najmłodszym smakoszom. Idealnie pasuje zarówno na obiad, jak i podwieczorek lub nawet kolację. Jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Z jakich owoców najczęściej się go przygotowuje?
Choć chłodnik można zrobić niemal ze wszystkich owoców, proponujemy, żebyś wypróbował ten przygotowany z wiśni. Dojrzewają one w dużych ilościach w lipcu, a jako baza do chłodnika sprawdzą się idealnie. Nadają zupie nieco kwaskowaty smak, przez co gaszą pragnienie. Wiśnie posiadają też właściwości lecznicze - mają dobroczynny wpływ na serce i układ moczowy oraz pomagają zwalczyć bezsenność. Jak ugotować pyszny wiśniowy chłodnik i to w około 10 minut?
Będziesz potrzebować: około 450 gram wiśni, trzy czwarte szklanki wody, cztery łyżki śmietanki 30%, około trzech łyżek brązowego cukru (możesz je zastąpić np. listkami stewii), jedną trzecią łyżki mielonego cynamonu, dwie łyżki soku z cytryny, pięć goździków, zioła do dekoracji (np. mięta).
Na początku wydryluj wiśnie i przełóż je do garnka. Wlej sok z cytryny, dosyp cukier, cynamon i goździki. Następnie dolej do całości wodę, wymieszaj, przykryj pokrywką i zagotuj na małym ogniu przez około 8 minut. Wyłącz płomień, wyjmij goździki i zmiksuj na gładką masę. Poczekaj aż zupa się ochłodzi, a potem umieść ją w lodówce - dla przegryzienia i uzyskania właściwej temperatury. Gdy chłodnik będzie zimny, dodaj kleks śmietany i udekoruj miętą lub tymiankiem.
Przepis na zupę z wiśni jest niezwykle prosty, a danie - sycące i pełne owocowo-korzennych aromatów.
Zupa owocowa z jagód
Drugim, bardzo lubianym owocowym chłodnikiem, jest ten przyrządzany z jagód. Dla wszystkich miłośników, udostępniamy przepis na pyszną i lekką zupę, która dodatkowo korzystnie wpływa na nasz organizm. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne i pozytywnie wpływają na kondycję oczu. I jak pewnie się domyślasz, ponownie to pyszne danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.
Do ugotowania jagodowego chłodnika będziesz potrzebować: około 300 gram jagód (oraz kilku dodatkowych, jeśli chcesz udekorować talerz), dwie szklanki wody, cztery łyżki serka mascarpone, trzy czwarte szklanki mleka, trzy łyżki brązowego cukru, łyżkę octu balsamicznego, przyprawy (pół łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę tartej skórki pomarańczowej, sześć goździków), jogurt naturalny, zioła (np. mięta) oraz około 150 gramów makaronu. Możesz wybrać dowolny, chociaż polecamy drobny jak conchigliette piccole (małe muszelki). Odpowiedni będzie też np. creste (czyli kolanka) lub pasta mista (mieszanka różnych makaronów).
W pierwszej kolejności jagody dokładnie przemyj, a potem wsyp je do garnka. Wlej szklankę wody, dodaj brązowy cukier i zestaw przypraw. Zagotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem. Po około 10 minutach przetrzyj tak przygotowane owoce przez sito do nowego naczynia. Następnie, żeby je oczyścić (i nie stracić owoców, które przykleiły się do siateczki), wlej przez nie do naczynia szklankę zimnej wody. Pozostaw przez chwilę do ostygnięcia.
Do tak powstałego i letniego przecieru, dodaj ocet balsamiczny oraz nabiał (serek mascarpone wraz z mlekiem). Wymieszaj całość i poczekaj, aż zupa się schłodzi. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki lub maksymalnie na pół godziny do zamrażarki. Gdy chłodnik będzie miał odpowiednią temperaturę, przelej do miski, na środku zrób kleks z jogurtu naturalnego i wokół niego posyp ugotowanym według wskazówek makaronem. Udekoruj pozostałymi jagodami i ulubionymi ziołami (np. miętą lub bazylią). Smacznego!
Chłodnik to zupa podawana na zimno, która nie obciąża żołądka, jest pożywna i lekka. To także źródło wielu cennych mikroelementów, m.in. białka i błonnika. Skutecznie pomaga przetrwać nawet najbardziej upalne, letnie dni, dlatego warto wypróbować wiele wariantów tej pysznej zupy. Będzie pasować zarówno fanom słodkich, pikantnych, jak i kwaskowatych smaków.
Najlepsze przepisy na chłodniki znajdziesz poniżej:
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chłodnik litewski - szybki i smaczny
Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Zielony chłodnik z awokado i ogórka
Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. tysiak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chłodnik szczawiowy na jogurcie
Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gazpacho z pikantnymi grzankami
Fot. KingMazur na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Owocowy chłodnik z jagodami i amarantusem
Fot. foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie