Spis treści:
- Jak wybrać dobre mięso na kotlety?
- Co zrobić, żeby kotlety były soczyste?
- Jak smażyć kotlety, żeby były chrupiące?
- Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
- Jakie są sprawdzone przepisy na kotlety?
Kotlety schabowe są bardzo popularne. Nie ma czemu się dziwić – do ich przyrządzenia nie potrzebujemy wiele pracy. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem płatów schabu i obtacza w panierce. Każdy kucharz posiada własne sposoby na idealne danie, ale zawsze najważniejsze jest mięso. Czy używać schabu z kością, czy bez kości? Jakie mięso będzie idealne na soczyste kotlety schabowe?
Sprawdź także: Kartacze jak ze "Znachora". Ślinka cieknie na sam widok
Jak wybrać dobre mięso na kotlety schabowe?
Wielu zwolenników „schaboszczaków” będzie uważać, że najlepszy schab do kotletów to ten z kością. Nie istnieją żadne badania potwierdzające faktyczną różnicę w rodzaju mięsa. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Najważniejsze by mięso było soczyste, miało różową barwę, było lekko przerośnięte tłuszczem i miało delikatny zapach. Najlepiej przygotować kotlety od razu w dniu zakupu schabu. Jeśli już musimy go przechować w lodówce, to dobrze, gdyby trwało to nie dłużej niż dwa dni.
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?
Wystarczy kilka drobnych zmian w sposobie przyrządzania schabu i od razu otrzymamy soczyste kotlety. Na samym początku zwróć uwagę na przygotowanie mięsa. Nie powinno ono być za cienkie, gdyż przy tłuczeniu może się rozpaść. Warto przygotować kawałki o grubości ok. dwóch centymetrów. Sposób tłuczenia również jest istotny. Mięso należy tłuc delikatnie i równomiernie z każdej strony, by pozostało sprężyste.
Dobrą opcją na uzyskanie miękkich i aromatycznych kotletów jest zamarynowanie schabu. Warto posypać mięso solą i pieprzem, a następnie marynować je kilka godzin w mleku. Dzięki temu kotlety staną się lekkie i soczyste. Do mleka możemy dodać cebulę i różne przyprawy, by mięso mogło przesiąknąć smakiem. Najlepiej trzymać je w takiej marynacie przez około dwie godziny. Ważne jest, aby po wyciągnięciu z mleka kotlety dokładnie osuszyć.
Chrupiące kotlety schabowe: jak smażyć?
Aby osiągnąć idealną chrupkość naszych schabowych, musimy zacząć od dobrze przygotowanej panierki. Kotlety panierujemy w kolejności mąka, jajko, bułka tarta. Najważniejsze, by każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty wszystkimi wspomnianymi składnikami. Niektórzy tworzą podwójną panierkę (dwa razy wkładają mięso do jajka i bułki), co może skutkować tym, że nasz obiad będzie ciężkostrawny.
Ostatnim krokiem jest smażenie. Pytanie tylko, jak i na czym smażyć kotlety schabowe, by wyszły chrupiące, ale nie za suche? Jeśli ktokolwiek z nas smażył kotlety na oleju, czas z niego zrezygnować. Schabowe najlepiej wyłożyć na patelnię z wytopionym smalcem lub masłem klarowanym.
Ważne, by tłuszcz na patelni był odpowiednio rozgrzany. Jeśli nie osiągnie wysokiej temperatury, panierka zacznie nam się odklejać od mięsa. Przez to mięso zacznie się przypalać i będzie suche w smaku. Ważna jest również odpowiednia temperatura w trakcie smażenia. Duży ogień może doprowadzić do spalenia się panierki i pozostawienia surowego wnętrza kotleta.
Jak zrobić idealne kotlety schabowe?
Składniki
- schab (z kością lub bez),
- 200 ml mleka,
- cebula,
- czosnek,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- jajka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- smalec lub masło klarowane.
Mięso należy rozbić na równomierne kawałki. Każdy z płatów posypujemy pieprzem i solą, następnie wkładamy kotlety do głębokiej miski. Zalewamy mięso mlekiem i dodajemy do niego cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zakrywamy wierzch naczynia i wkładamy całość do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso z miski i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy składniki na panierkę. W osobnych naczyniach trzymamy mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka. Panierujemy kotlety w kolejności mąka – jajko – bułka.
Po odpowiednim rozgrzaniu smalcu lub masła kładziemy na patelnię kawałki schabu. Smażymy z obu stron do momentu, aż będą miały złocisty kolor. Wyciągamy je i odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Kotlety możemy podawać z ziemniakami oraz surówką.
Sprawdzone przepisy na kotlety schabowe
Potrzebujesz dawki inspiracji? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Kotlety schabowe
Zobacz przepisJak zrobić idealne kotlety schabowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety schabowe z pieczarkami
Zobacz przepisJak zrobić kotlety schabowe z pieczarkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlet schabowy w orzechowej panierce
Zobacz przepisKotlet schabowy w orzechowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
Zobacz przepisIdealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kotlet schabowy posypany papryką wędzoną
Zobacz przepisKotlet schabowy posypany papryką wędzoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety schabowe z musztardą
Zobacz przepisKotlety schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych
Zobacz przepisKotlet schabowy w płatkach kukurydzianych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety schabowe po sztygarsku
Zobacz przepisKotlety schabowe po sztygarsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »