Fot. 123RF/Picsel
Najlepszym dowodem na to są pancakes z dodatkami, które są pyszne i sycące. Mogą być także zdrowe, o ile nie zalejesz ich całą masą syropu klonowego. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić puszyste pancakes na śniadanie?
Pancakes - czym różnią się od zwykłych naleśników?
Niektórzy uważają, że pancakes to nic innego, jak nasze naleśniki, tylko nazwane „po amerykańsku". To nie do końca prawda, choć oczywiście pancakes to rodzaj amerykańskich placuszków, których skład jest podobny do doskonale ci znanych naleśników. Co je wyróżnia? Przede wszystkim wygląd - pancakes to okrągłe, niewielkie placuszki, które powinny być wyrośnięte tak samo, jak racuchy. Zawdzięczamy to zawartości sody lub proszku do pieczenia w składzie. Co więcej, w amerykańskich pancakes znajduje się także maślanka, której używa się zamiast mleka. Dziś przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów, które będziesz mógł wykorzystać, przygotowując śniadaniowe placuszki. Jesteśmy ciekawi, który z nich najbardziej przypadnie ci do gustu.
Pancakes - przepis na oryginalne placki amerykańskie
Chociaż placki można zrobić także na mleku, w oryginalnym, amerykańskim przepisie znajduje się maślanka. Jeśli zatem chcesz, by twoje placuszki wyszły dokładnie tak, jak w jadłodajniach w Stanach Zjednoczonych, koniecznie skorzystaj z tej receptury. Do przygotowania pancakes potrzebujesz szklanki mąki pszennej, szklanki maślanki, jednego jajka, odrobiny soli oraz 1/4 szklanki oleju roślinnego. Możesz użyć także rozpuszczonego masła, jednak oryginalny przepis zawiera olej. Aby ciasto mogło pięknie wyrosnąć, musisz dodać do niego także dwie łyżeczki sody. Mąkę przesiej, a następnie dodaj do niej wszystkie suche składniki. Dopiero później wlej maślankę, olej i jajko. Wszystko musi zostać zmiksowane na gładką masę. Konsystencja powinna być dużo bardziej gęsta niż w przypadku naleśników. Jeśli zrobisz test łyżki, to ciasto spłynie z niej, ale jednak nie całkowicie. W sytuacji, w której ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąki. Wiesz już teraz, jak przygotować ciasto na pancakes - przepis jest bajecznie prosty. Teraz pozostaje tylko smażenie placuszków. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oleju. Możesz wytrzeć go ręcznikiem papierowym lub gąbką - pancakes nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, a jeśli posiadasz patelnie typu non stick z pewnością ciasto nie przywrze do powierzchni. Smaż niewielkie placuszki z jednej i z drugiej strony, aż nabiorą złotego koloru. Placki urosną pod wpływem temperatury. Podawaj je z masłem i syropem klonowym, jeśli chcesz, by pancakes prezentowały się dokładnie tak, jak w amerykańskiej jadłodajni. Jeśli jesteś fanem filmu „Pulp Fiction", zawsze możesz przygotować pancakes z jagodami.
Bananowe pancakes - wariacja na temat amerykańskich placuszków
Jeśli wydaje ci się, że same placki nie wystarczą i nadal będziesz głodny, koniecznie sprawdź przepis na bananowe pancakes. Są sycące, słodkie i przepyszne, a także bardzo proste do przygotowania. Będziesz potrzebować do tego wszystkich składników z poprzedniego przepisu, a także jednego dojrzałego banana. Nie wybieraj do pancakes bananów zielonych, gdyż nie są one wystarczająco słodkie, a ich konsystencja z pewnością utrudni ci dodanie owocu do ciasta. Jeśli nie przepadasz za smakiem maślanki, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją mlekiem. Banan musi zostać rozgnieciony widelcem lub ręcznym blenderem, zanim dodasz go do ciasta. Następnie smaż dokładnie tak, jak w przypadku oryginalnego przepisu. Idealnie smakują z bitą śmietaną, jednak nie chcemy namawiać cię do tak grzesznych posiłków na śniadanie. Zamiast tego możesz zjeść je z jogurtem naturalnym i owocami. A bitą śmietanę zostawić na deser.
Sprawdź: przepis na pyszne pancakes kokosowo-bananowe
Puszyste pancakes w wersji wegańskiej. Czy to będzie smaczne?
Nikt nie powiedział, że puszyste pancakes nie mogą występować także w wersji wegańskiej. Jeśli odstawiłeś produkty pochodzenia zwierzęcego, także możesz cieszyć się pysznym smakiem tego śniadaniowego hitu. Dziś mamy dla ciebie przepis na pełnoziarniste placuszki bez mleka i jajek. Gotowy? Przygotuj szklankę mąki orkiszowej lub pszennej razowej. Żytnia będzie zbyt ciężka i placki mogą nie wyjść. Do tego dodaj szklankę mleka roślinnego, najlepiej ryżowego, które jest naturalnie słodkie. Potrzebujesz także łyżeczki proszku do pieczenia lub sody. Nie obejdzie się również bez oleju - jak w przypadku oryginalnych pancakes, 1/4 szklanki oleju roślinnego wystarczy. Wymieszaj wszystkie składniki i sprawdź, czy ciasto jest wystarczająco gęste. Co z jajkami? Nie musisz dodawać zastępnika jajek, jeśli nie chcesz. Ciasto wyrośnie bez niego. Jeśli jednak zależy ci na tym, by placuszki były bardzo puszyste, przygotuj piankę z aquafaby (pół szklanki wystarczy) i dodaj ją do ciasta. Zobaczysz, że pancakes wyjdą lekkie, jak chmurka.
Jak zrobić pancake w wersji bezglutenowej?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pancake w wersji bezglutenowej, już spieszymy z odpowiedzią. W oryginalnym przepisie znajduje się tylko jeden składnik, którego nie powinieneś używać, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. To oczywiście mąka pszenna. Możesz zastąpić ją każdą mąką bezglutenową. W tym przepisie idealnie sprawdzi się mąka kokosowa lub ryżowa, które nadają placuszkom specyficznego, lekko wyczuwalnego smaku. Nie musisz obawiać się, że ciasto nie wyrośnie. Mąka bezglutenowa świetnie nadaje się do robienia pancakes.
Sprawdź przepis na pyszny bananowy chlebek:
Amerykańskie pancakes - z czym najlepiej je jeść?
Wiesz już, jak przygotować idealne, puszyste amerykańskie pancakes. Teraz jednak czas dowiedzieć się, z czym je jeść. Mamy na to kilka pomysłów. Oczywiście najbardziej klasyczną wersją pancakes są te z syropem klonowym oraz kawałkiem masła, które rozpuszcza się na gorącym placuszku. Jeśli jednak wolisz, by pancakes były trochę mniej kaloryczne, nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę urozmaicić to śniadanie. Na przykład dżemem lub powidłami przygotowanymi bez cukru. Świetnie sprawdzą się w zestawieniu z puszystymi placuszkami. Idealnym dodatkiem są także same owoce. Borówki, maliny, truskawki, czyli wszystko to, co w lecie najwspanialszego. Możesz zrobić z nich sos lub po prostu położyć owoce na plackach. Jeśli z kolei pancakes mają być twoim deserem, najlepiej będą smakować z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Takim słodkościom wręcz nie można się oprzeć.
Koniecznie sprawdź, jak pysznym śniadaniem są amerykańskie pancakes. Z pewnością szybko zapomnisz przy nich o smutnych kanapkach z serem. Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne i puszyste pancakes:
Fot. Daniel-Coceancing na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Aguulek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tosziba2 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. AnalizaSmaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blaithin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie