Spis treści:
- Zdrowy deser - zasady
- Czym zastąpić cukier w zdrowym deserze?
- Jaka mąka do zdrowego deseru?
- Czym zastąpić śmietanę w deserze?
- Zdrowe desery - przepisy
Jeżeli jesteś łasuchem, doskonale rozumiesz, jak trudno jest powstrzymać się przed słodką przekąską między posiłkami. Aby jednak nie mieć wyrzutów sumienia za każdym razem, gdy sięgnie się po wysokokaloryczny smakołyk, możesz z wyprzedzeniem przygotować zdrowy deser. Zasady, którymi powinieneś się kierować, poznasz poniżej. Dzięki nim nie tylko zaspokoisz apetyt na słodycze, ale i zadbasz o swoje zdrowie. Poznaj propozycje najciekawszych przepisów na wyśmienite desery fit.
Zdrowy deser - zasady
Czy i dla ciebie brzmi to nieco podejrzanie - zdrowy deser? Czy aby oba te słowa zestawione ze sobą wzajemnie się nie wykluczają? Otóż nie. Dostępność najróżniejszych produktów spożywczych, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a do tego można je ze sobą komponować w taki sposób, by tworzyć z nich wyśmienite i pożywne desery, z pewnością intryguje.
Jeśli chcesz przyrządzić zdrowy deser, zasady, którymi powinieneś się kierować, ułatwią ci eksperymentowanie w kuchni bez obaw o dodatkowe fałdki na brzuchu, czy nadprogramowe kilogramy. Jedna z pierwszych kwestii to oczywiście otwarcie swoich wszystkich zmysłów na nowe doznania kulinarne i nieograniczanie się wyłącznie do podstawowych, znanych, szablonowych przepisów i produktów spożywczych. Warto na zdrowe desery popatrzeć nieco szerzej, aby świadomie podejść do łączenia smaków, o których dotychczas nawet byś nie pomyślał. Dlatego też właśnie już dziś powinieneś rozpocząć poszukiwanie zamienników dla niektórych artykułów spożywczych, żeby ograniczyć puste kalorie i dostarczyć swojemu organizmowi coś oprócz nich - witaminy, minerały i inne wartości odżywcze.
Kolejny aspekt to stawianie na różnorodność. Nie wszystkie desery muszą zawierać cukier, tak samo jak nie wszystkie muszą kojarzyć się wyłącznie z czekoladą. Co więcej, aby upewnić się, że w momencie braku silnej woli nie sięgniesz po ten niewłaściwy, postaraj się z wyprzedzeniem planować swoje przekąski, przygotować je na zapas, gdyż wiele z nich bez problemu przechowasz także na później. Mając pod ręką zdrową alternatywę, łatwiej odmówisz sobie tej wysokokalorycznej.
Czym zastąpić cukier w zdrowym deserze?
Nie musisz martwić się o to, że deser przestanie ci smakować, ponieważ lista produktów, którymi zastąpisz wspomniany składnik, jest długa. Pierwszym zamiennikiem jest stewia. Jej zaletą jest praktycznie zerowa kaloryczność przy jednoczesnym słodkim smaku. W zależności od potrzeby możesz wykorzystać jej liście w formie świeżej, suszonej lub w postaci proszku. Ogromną zaletą tej alternatywy jest fakt, że łyżeczka takich liści to taki sam poziom słodkości, jak jedna szklanka klasycznego białego cukru.
Drugi zamiennik to ksylitol, czyli naturalny cukier pozyskiwany z kory brzozy. Jest praktycznie o połowę mniej kaloryczniejszy od klasyka, jakim jest biały cukier, a także cechuje go niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. To oznacza, że mogą po niego sięgać nawet diabetycy.
Zdrową alternatywą będzie także miód - mimo iż jego kaloryczność jest zbliżona do cukru, to trzeba dodać, iż jest on od niego zdecydowanie zdrowszy. Wykorzystuje się jego prozdrowotne właściwości w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy przeziębieniu, bólu gardła, jako środek antybakteryjny i antygrzybiczy.
Słodką opcją jest ponadto melasa, która powstaje wskutek produkcji cukru z buraków lub trzciny cukrowej. Ma konsystencję syropu, obfituje w witaminy z grupy B oraz minerały, dlatego też możesz korzystać z niej w swoich zdrowych deserach. Ciekawym rozwiązaniem są również wszelkiego rodzaju syropy, wśród których największą popularnością cieszy się ten klonowy. Jego zaletą jest możliwość jego długotrwałego przechowywania oraz brak substancji konserwujących. Jest źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, polifenoli o działaniu przeciwstarzeniowym. Zwróć uwagę na jego mniejszą kaloryczność, lecz nie zapominaj o indeksie glikemicznym, który jednak jest porównywalny do wartości białego cukru.
Zobacz: Ciasto na białkach z owocami leśnymi
Jaka mąka do zdrowego deseru?
Jedną z tych najzdrowszych będzie mąka orzechowa, którą najczęściej produkuje się z orzeszków ziemnych. Można wykorzystać ją w pieczeniu, ale także jako panierka do mięs, zagęszczacz deserów, do naleśników, a nawet smoothie i koktajli.
Jaka mąka do zdrowego deseru jeszcze będzie najlepsza? Alternatywą jest także mąka kokosowa - świetna do ciast i przekąsek, od razu nadaje im wyjątkowy, słodki smak, a jednocześnie jest mniej kaloryczna i obfituje w błonnik.
Pomyśl również nad wykorzystaniem mąki jaglanej, na której bazie także przygotujesz zdrowe desery, ponieważ stanowi źródło witamin z grupy B, wapnia i żelaza.
Czym zastąpić śmietanę w deserze?
Chcesz się dowiedzieć, czym zastąpić śmietanę w deserze? Jeśli zależy ci na tym, żeby zmniejszyć kaloryczność deseru, możesz jako alternatywę zastosować skrobię kukurydzianą zmieszaną z odtłuszczonym mlekiem. Taka opcja cieszy się uznaniem w domowych wypiekach.
Jeśli potrzebujesz czegoś w zamian za śmietanę, wykorzystaj mniej kaloryczny jogurt grecki, który w razie konieczności rozrzedzisz dodatkiem mleka. Mniej kalorii będzie miało także mleko w proszku. Jego sypka forma doskonale nadaje się do zagęszczania deserów.
Pysznym i zdrowym pomysłem na zamiennik śmietany jest także twarożek - również w razie potrzeby wymieszany z dodatkiem mleka. Zmienia konsystencję serwowanych deserów. Kiedy jednak przesadzisz z gęstością, wspomniane już wielokrotnie mleko uratuje twój deser i nada mu delikatniejszego dla podniebienia wykończenia.
Zdrowe desery - przepisy
Marzysz o tym, żeby w swoim domowym zaciszu przygotować zdrowe desery? Przepisy, które znajdziesz poniżej, z pewnością cię do tego zainspirują.
Jednym z nich są kokosowe kuleczki. Wykonasz je z połowy szklanki umytej kaszy jaglanej zmieszanej z gorącą wodą, półtorej szklanki mleka kokosowego, łyżki syropu klonowego i łyżki wiórków kokosowych. Całość musisz gotować, aż zgęstnieje i zacznie przypominać kremową konsystencję. Gdy masa wystygnie, uformuj z niej niewielkie kulki i ponownie zastosuj wiórki, aby obtoczyć w nich te niewielkie ciasteczka. Po schłodzeniu będą idealnie nadawać się na zdrową i słodką przekąskę.
Innym zdrowym deserem, który przygotujesz w mgnieniu oka, jest szarlotka. Jeśli jesteś miłośnikiem tego ciasta, możesz przyrządzić je w niskokalorycznej i niskotłuszczowej wersji. Zmieszaj ze sobą 70 gramów mąki orkiszowej z dwiema łyżkami maku, ćwiartką szklanki odtłuszczonego mleka i dwiema łyżkami miodu. Masa powinna trafić do formy, a następnie do piekarnika na kwadrans w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie wykonaj mus z jabłek z cynamonem, redukując go podczas gotowania, aby zgęstniał, a w razie potrzeby dodając żelatynę. Wyłóż nią ostudzony spód ciasta i całość pozostaw w lodówce, aby składniki się połączyły, a ciasto nabrało formy, co ułatwi jego krojenie.
1. Deser chia z truskawkami
Zobacz przepisDeser chia z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kokosowy budyń jaglany z frużeliną truskawkową
Zobacz przepisKokosowy budyń jaglany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowa chałwa sezamowa bez cukru z orzechami
Zobacz przepisDomowa chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Czekoladowe ciasto dla cukrzyków
Zobacz przepisZdrowe czekoladowe ciasto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto jogurtowe z borówkami
Zobacz przepisCiasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Szybkie ciasto dla cukrzyków. Mocno kakaowe i wilgotne
Zobacz przepisCiasto czekoladowe bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zdrowy deser czekoladowy
Zobacz przepisZdrowy deser czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »