Dania jednogarnkowe

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, z którego można wyczarować mnóstwo pysznych przekąsek – zarówno na słodko, jak i na słono. Warto jednak pamiętać, że w jego przypadku ważny jest nie tylko dobór składników, ale również sposób przygotowania. Jak zwijać ciasto francuskie? Poznaj najlepsze sposoby!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nie bez powodu ciasto francuskie cieszy się tak ogromną popularnością – nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze można podawać je na wiele różnych sposobów. Jako że świetnie komponuje się z wieloma składnikami, lista przekąsek z jego zastosowaniem jest naprawdę długa.

Rogale, ślimaki, trójkąty, koperty czy krokiety – niezależnie od tego, na jaki kształt się zdecydujesz, możesz zaserwować je zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej. Jak zwijać ciasto francuskie, żeby zachwycało nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Poznaj niezawodne sposoby i przygotuj przysmak, którym zaskoczysz swoich bliskich! 

Jak zwijać ciasto francuskie? Sposoby, które zawsze się sprawdzają  

Zastanawiasz się, jak zwijać ciasto francuskie? Sposoby są tak liczne, że możesz pójść w stronę klasyki lub nieco zaszaleć i nadać swoim wypiekom oryginalny wygląd. Poniżej znajdziesz warianty, z którymi bez problemu sobie poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni.  

Ślimaki  

Ślimaki na słodko lub na słono to jeden z najczęściej spotykanych smakołyków z ciasta francuskiego. W jakiej wersji występują najczęściej? Do tych najchętniej spożywanych należą niewątpliwie ślimaki z szynką i serem, szpinakiem i fetą, serem i pieczarkami lub jabłkami i cynamonem.  

Jak zwijać ciasto francuskie, żeby nadać mu powyższy kształt? Na szczęście nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy rozłożyć i delikatnie rozwałkować ciasto, rozprowadzić farsz aż do jego krawędzi, zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości dwóch centymetrów. Obróbka termiczna w piekarniku powinna trwać kilka-kilkanaście minut, w zależności od nadzienia, na które się zdecydujesz. Zalecana temperatura pieczenia to 180 stopni.  

Rogaliki 

Rogaliki z ciasta francuskiego to wypieki, na które można natknąć się w większości sklepów i piekarni. Trudno się temu dziwić – w końcu świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska do pracy i do szkoły, dodatek do kawy oraz baza do słodkiego lub wytrawnego śniadania. Znakomicie smakują z czekoladą lub dżemem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z serem i wędliną, twarogiem i szczypiorkiem czy mięsem mielonym i warzywami 

Nadanie ciastu francuskiemu kształtu rogalików jest nieco bardziej skomplikowane niż w przypadku ślimaków. Pierwszym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i pocięcie go na trójkąty. Następnie należy zrobić w nim kilka nacięć widelcem i nanieść farsz na szerszy koniec. Po wykonaniu tej czynności wystarczy je zwinąć, a końcówkę skleić odrobiną roztrzepanego jajka.  

Przed obróbką termiczną warto posmarować rogaliki masłem lub jajkiem. Najlepiej piec je w temperaturze 180 stopni, przez kilka lub kilkanaście minut – czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju farszu. Pod koniec powinny przybrać ładny złocisty kolor.  

Zobacz: Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką

Krokiety  

Krokiety z ciasta francuskiego można zaserwować jako oddzielny przysmak lub dodatek do innych potraw, np. czerwonego barszczu. Jeśli jesteś fanem klasyki, możesz zrobić nadzienie z mięsa mielonego lub kapusty i pieczarek. Masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? Zatem postaw na wersję ze szpinakiem, białym serem lub łososiem.  

Jak zwijać ciasto francuskie na krokiety? Rozwałkuj arkusz i podziel go na prostokąty. Przełóż wszystkie kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Nanieś na nie farsz, zwiń w roladki i zlep rogi. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować je białkiem jajka i – w zależności od przepisu – posypać przyprawami, np. kminkiem.  

Tak jak w przypadku poprzedników, pieczenie krokietów powinno odbywać się w temperaturze 180 stopni i trwać od kilku do kilkunastu minut. Wypiek będzie gotowy, gdy odpowiednio wyrośnie i nabierze lekko brązowego koloru.  

Parówki 

Parówki w cieście francuskim to idealna opcja na imprezę, piknik lub szybkie śniadanie. Nie dość, że są niezwykle proste w przygotowaniu, to jeszcze dobrze smakują i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Poza ciastem musisz zaopatrzyć się w ser żółty, jajko, dobrej jakości parówki oraz sezam, siemię lniane lub czarnuszkę (opcjonalnie).  

Zanim zawiniesz parówki w ciasto francuskie, owiń je plasterkami sera. Podziel arkusz ciasta na prostokąty – najlepsza wielkość to taka, która będzie całkowicie przykrywać mięsny dodatek. Tak przygotowane smakołyki ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w nich nacięcia, posmaruj białkiem i oprósz wybraną posypką. Piecz całość w 200 stopniach przez ok. 15 minut.  

Sprawdź także: Szybkie przekąski z ciasta francuskiego - 10 najlepszych przepisów ze Smaker.pl

Rurki  

Kruche i złociste rurki z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Nadziewane bitą śmietaną i posypane cukrem, spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ich przygotowanie nie jest nadmiernie skomplikowane, a efekt to uczta dla oczu i podniebienia.  

Jak zwijać ciasto francuskie w tym przepisie? Najpierw pokrój je wzdłuż krótszego boku – zalecana szerokość wynosi od dwóch do trzech centymetrów. Owiń paski wokół metalowej rurki, w taki sposób, żeby delikatnie na siebie nachodziły. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić rurkę masłem. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni – czas obróbki termicznej to ok. 20 minut.  

Koperty 

Koperty z ciasta francuskiego to kolejna propozycja smakołyków, które sprawdzają się w wersji słodkiej i wytrawnej. W ich przypadku możesz postawić na dowolne składniki, począwszy od sera, wędliny i pieczarek, przez kurczaka i warzywa, po świeże owoce i marmoladę.  

Aby uformować kształtne koperty (inaczej zwane sakiewkami), musisz podzielić ciasto na kwadraty. Przełóż je na blachę do pieczenia, nakłuj widelcem i umieść na nich wybrane nadzienie. Zegnij wszystkie rogi do środka, sklejając je roztrzepanym jajkiem. Nanieś na każdy z nich glazurę i upiecz w 180 stopniach – wypieki powinny być gotowe po kilkunastu minutach.  

Trójkąty  

Jak zwijać ciasto francuskie, jeśli powyższe sposoby nie przypadły ci do gustu? Idealnym wyborem dla ciebie będą trójkąty! Za ich nadzienie mogą posłużyć ci niemal wszystkie składniki – nawet te, które zalegają ci w lodówce. Na długiej liście znaleźć można szynkę, ser, pieczarki, fasolę, fetę, szpinak, brokuły, mozzarellę, kukurydzę, powidła, świeże owoce oraz czekoladę – do wyboru do koloru! 

Aby nadać swoim przysmakom formę trójkątów, podziel ciasto na kwadraty, nakłuj je widelcem, nanieś na ich środek wybrane składniki, a następnie złóż na pół po przekątnej. Pamiętaj, aby dokładnie skleić ich krawędzie i wysmarować całość glazurą. Obróbka termiczna powinna trwać kilkanaście minut – rekomendowana temperatura pieczenia to 180 stopni. Smacznego!  

1. Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

 Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem Zobacz przepis

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ślimaczki z serem

 Ślimaczki z serem Zobacz przepis

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rogaliki z ciasta francuskiego

 Rogaliki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Rogaliki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki

 Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki Zobacz przepis

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Francuskie krokiety ze słodkiej kapusty

 Francuskie krokiety ze słodkiej kapusty Zobacz przepis

Krokiety z ciasta francuskiego - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Parówki z serem w cieście francuskim

 Parówki z serem w cieście francuskim Zobacz przepis

Jak zrobić parówki w cieście francuskim? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Parówki w cieście francuskim

 Parówki w cieście francuskim Zobacz przepis

Parówki w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Trójkąty z ciasta francuskiego

 Trójkąty z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Trójkąty z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sakiewki z ciasta francuskiego

 Sakiewki z ciasta francuskiego Zobacz przepis

Sakiewki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Świderki z masą makową

 Świderki z masą makową Zobacz przepis

Świderki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zapiekanka ze szparagami: Przepis na smaczne i sycące danie »

Dlaczego po wypiciu kawy od razu musisz biec do toalety? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1582

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 323

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8