Z tego artykułu dowiesz się:
Nie bez powodu ciasto francuskie cieszy się tak ogromną popularnością – nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze można podawać je na wiele różnych sposobów. Jako że świetnie komponuje się z wieloma składnikami, lista przekąsek z jego zastosowaniem jest naprawdę długa.
Rogale, ślimaki, trójkąty, koperty czy krokiety – niezależnie od tego, na jaki kształt się zdecydujesz, możesz zaserwować je zarówno w wersji deserowej, jak i wytrawnej. Jak zwijać ciasto francuskie, żeby zachwycało nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Poznaj niezawodne sposoby i przygotuj przysmak, którym zaskoczysz swoich bliskich!
Jak zwijać ciasto francuskie? Sposoby, które zawsze się sprawdzają
Zastanawiasz się, jak zwijać ciasto francuskie? Sposoby są tak liczne, że możesz pójść w stronę klasyki lub nieco zaszaleć i nadać swoim wypiekom oryginalny wygląd. Poniżej znajdziesz warianty, z którymi bez problemu sobie poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni.
Ślimaki
Ślimaki na słodko lub na słono to jeden z najczęściej spotykanych smakołyków z ciasta francuskiego. W jakiej wersji występują najczęściej? Do tych najchętniej spożywanych należą niewątpliwie ślimaki z szynką i serem, szpinakiem i fetą, serem i pieczarkami lub jabłkami i cynamonem.
Jak zwijać ciasto francuskie, żeby nadać mu powyższy kształt? Na szczęście nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wystarczy rozłożyć i delikatnie rozwałkować ciasto, rozprowadzić farsz aż do jego krawędzi, zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości dwóch centymetrów. Obróbka termiczna w piekarniku powinna trwać kilka-kilkanaście minut, w zależności od nadzienia, na które się zdecydujesz. Zalecana temperatura pieczenia to 180 stopni.
Rogaliki
Rogaliki z ciasta francuskiego to wypieki, na które można natknąć się w większości sklepów i piekarni. Trudno się temu dziwić – w końcu świetnie sprawdzają się jako szybka przekąska do pracy i do szkoły, dodatek do kawy oraz baza do słodkiego lub wytrawnego śniadania. Znakomicie smakują z czekoladą lub dżemem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z serem i wędliną, twarogiem i szczypiorkiem czy mięsem mielonym i warzywami.
Nadanie ciastu francuskiemu kształtu rogalików jest nieco bardziej skomplikowane niż w przypadku ślimaków. Pierwszym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i pocięcie go na trójkąty. Następnie należy zrobić w nim kilka nacięć widelcem i nanieść farsz na szerszy koniec. Po wykonaniu tej czynności wystarczy je zwinąć, a końcówkę skleić odrobiną roztrzepanego jajka.
Przed obróbką termiczną warto posmarować rogaliki masłem lub jajkiem. Najlepiej piec je w temperaturze 180 stopni, przez kilka lub kilkanaście minut – czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju farszu. Pod koniec powinny przybrać ładny złocisty kolor.
Zobacz: Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką
Krokiety
Krokiety z ciasta francuskiego można zaserwować jako oddzielny przysmak lub dodatek do innych potraw, np. czerwonego barszczu. Jeśli jesteś fanem klasyki, możesz zrobić nadzienie z mięsa mielonego lub kapusty i pieczarek. Masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? Zatem postaw na wersję ze szpinakiem, białym serem lub łososiem.
Jak zwijać ciasto francuskie na krokiety? Rozwałkuj arkusz i podziel go na prostokąty. Przełóż wszystkie kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj je widelcem. Nanieś na nie farsz, zwiń w roladki i zlep rogi. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować je białkiem jajka i – w zależności od przepisu – posypać przyprawami, np. kminkiem.
Tak jak w przypadku poprzedników, pieczenie krokietów powinno odbywać się w temperaturze 180 stopni i trwać od kilku do kilkunastu minut. Wypiek będzie gotowy, gdy odpowiednio wyrośnie i nabierze lekko brązowego koloru.
Parówki
Parówki w cieście francuskim to idealna opcja na imprezę, piknik lub szybkie śniadanie. Nie dość, że są niezwykle proste w przygotowaniu, to jeszcze dobrze smakują i wymagają użycia zaledwie kilku składników. Poza ciastem musisz zaopatrzyć się w ser żółty, jajko, dobrej jakości parówki oraz sezam, siemię lniane lub czarnuszkę (opcjonalnie).
Zanim zawiniesz parówki w ciasto francuskie, owiń je plasterkami sera. Podziel arkusz ciasta na prostokąty – najlepsza wielkość to taka, która będzie całkowicie przykrywać mięsny dodatek. Tak przygotowane smakołyki ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrób w nich nacięcia, posmaruj białkiem i oprósz wybraną posypką. Piecz całość w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Sprawdź także: Szybkie przekąski z ciasta francuskiego - 10 najlepszych przepisów ze Smaker.pl
Rurki
Kruche i złociste rurki z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Nadziewane bitą śmietaną i posypane cukrem, spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ich przygotowanie nie jest nadmiernie skomplikowane, a efekt to uczta dla oczu i podniebienia.
Jak zwijać ciasto francuskie w tym przepisie? Najpierw pokrój je wzdłuż krótszego boku – zalecana szerokość wynosi od dwóch do trzech centymetrów. Owiń paski wokół metalowej rurki, w taki sposób, żeby delikatnie na siebie nachodziły. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić rurkę masłem. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni – czas obróbki termicznej to ok. 20 minut.
Koperty
Koperty z ciasta francuskiego to kolejna propozycja smakołyków, które sprawdzają się w wersji słodkiej i wytrawnej. W ich przypadku możesz postawić na dowolne składniki, począwszy od sera, wędliny i pieczarek, przez kurczaka i warzywa, po świeże owoce i marmoladę.
Aby uformować kształtne koperty (inaczej zwane sakiewkami), musisz podzielić ciasto na kwadraty. Przełóż je na blachę do pieczenia, nakłuj widelcem i umieść na nich wybrane nadzienie. Zegnij wszystkie rogi do środka, sklejając je roztrzepanym jajkiem. Nanieś na każdy z nich glazurę i upiecz w 180 stopniach – wypieki powinny być gotowe po kilkunastu minutach.
Trójkąty
Jak zwijać ciasto francuskie, jeśli powyższe sposoby nie przypadły ci do gustu? Idealnym wyborem dla ciebie będą trójkąty! Za ich nadzienie mogą posłużyć ci niemal wszystkie składniki – nawet te, które zalegają ci w lodówce. Na długiej liście znaleźć można szynkę, ser, pieczarki, fasolę, fetę, szpinak, brokuły, mozzarellę, kukurydzę, powidła, świeże owoce oraz czekoladę – do wyboru do koloru!
Aby nadać swoim przysmakom formę trójkątów, podziel ciasto na kwadraty, nakłuj je widelcem, nanieś na ich środek wybrane składniki, a następnie złóż na pół po przekątnej. Pamiętaj, aby dokładnie skleić ich krawędzie i wysmarować całość glazurą. Obróbka termiczna powinna trwać kilkanaście minut – rekomendowana temperatura pieczenia to 180 stopni. Smacznego!
1. Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Zobacz przepisJak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ślimaczki z serem
Zobacz przepisŚlimaczki z ciasta francuskiego z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rogaliki z ciasta francuskiego
Zobacz przepisRogaliki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Zobacz przepisRogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Francuskie krokiety ze słodkiej kapusty
Zobacz przepisKrokiety z ciasta francuskiego - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Parówki z serem w cieście francuskim
Zobacz przepisJak zrobić parówki w cieście francuskim? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Parówki w cieście francuskim
Zobacz przepisParówki w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Trójkąty z ciasta francuskiego
Zobacz przepisTrójkąty z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sakiewki z ciasta francuskiego
Zobacz przepisSakiewki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Świderki z masą makową
Zobacz przepisŚwiderki z masą makową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zapiekanka ze szparagami: Przepis na smaczne i sycące danie »
Dlaczego po wypiciu kawy od razu musisz biec do toalety? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »