Fot. 123RF/Picsel
Goździki są suszonymi pączkami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa goździkowego (goździkowca wonnego lub aromatycznego). W tradycyjnej medycynie służyły za środek na bóle zębów. W III w.p.n.e. chiński cesarz wymagał, aby każdy, kto z nim rozmawia, żuł je wcześniej dla odświeżenia oddechu.
Tradycyjnie przyprawę tę dodaje się do różnego rodzaju korzennych ciast i napojów. Jest również popularnym dodatkiem do pieczonych mięs, a zwłaszcza dziczyzny. Wiele osób ceni sobie egzotyczny, lekko pikantny aromat goździków. Jednak warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości lecznicze.
Zaskakujące własciwości
Za sprawą garbników, przyprawa ta ma znakomite właściwości bakteriobójcze i odkażające, a do tego wykazuje również działanie znieczulające i rozgrzewające. Goździki świetnie sprawdzają się zatem w przypadku sezonowych infekcji - pomagają zwalczyć kaszel i udrożnić nos, a także złagodzić ból gardła i głowy. Pozytywnie wpływają również na wzmocnienie układu odpornościowego, dlatego też warto włączyć je na stałe do swojej diety. Co ciekawe, medycyna naturalna poleca stosowanie goździków w przypadku bólu głowy lub zębów.
Taniny oraz inne substancje obecne w goździkach mają działanie przeciwutleniające. Oznacza to, że zwalczają wolne rodniki, korzystnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Naukowcom udało się dowieść, iż zaledwie kilka gramów goździków dziennie pomoże obniżyć poziom cholesterolu.
Niebezpieczne w nadmiarze
Eugenol, stanowiący większość olejków eterycznych zawartych w goździkach, w nadmiernych ilościach może mieć działanie toksyczne. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci - olejek goździkowy może doprowadzić kilkulatka nawet do stanu bliskiego śmierci. Stosowanie goździków do potraw - czy to w całości, czy w formie zmielonej - nie wymaga jednak takich ilości, by były one szkodliwe. Olejki eteryczne to ok. 19-25 proc. suszonych goździków.
Jak wykorzystać goździki w kuchni?
Goździki świetnie sprawdzają się w daniach mięsnych. Wbija się je w mięso przed pieczeniem, aby uzyskać intensywniejszy smak i aromat. Możemy też dodawać je do herbaty lub kawy.
Goździki świetnie komponują się z przyprawami korzennymi - imbirem, kardamonem, cynamonem, kurkumą, gałką muszkatołową. Po zmieleniu są składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków (razem z cynamonem, pieprzem syczuańskim, anyżem i mieloną kozieradką) oraz przyprawy do piernika.
Jak jeszcze można je wykorzystać? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich przepisów na potrawy z goździkami.
1. Ciasteczka goździkowo-pomarańczowe
Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Nalewka z goździkami i imbirem
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
6. Cytrynowy dżem z goździkami
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
8. Surówka z czerwonej kapusty
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.