Ewa_Gotuje

Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje ją delikatny smak i doskonałe wartości odżywcze. Czym wyróżnia się ona na tle innych warzyw liściastych i do czego stosować roszponkę?

Roszponka ma mało kalorii, za to dużo wartości odżywczych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Roszponka to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na jej delikatny smak, ale również ze względu na własności prozdrowotne. Do czego stosować roszponkę? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Roszponka - charakterystyka 

Roszponka to dobrze znana roślina, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie. Jest ona dostępna w postaci listków zapakowanych w foliową torebkę i zazwyczaj traktowana jest tożsamo z sałatą, chociaż nie ma z nią nic wspólnego. Czym zatem jest roszponka? Charakterystyka tej rośliny przedstawia się następująco. 

Roszponka, należąca do rodziny kozłkowatych, to jednoroczna lub dwuroczna roślina, rosnąca przede wszystkim w Europie, Afryce Północnej oraz Azji Mniejszej. Co najciekawsze - można ją znaleźć niemal w całej Polsce, gdyż rośnie tu dziko. Istnieje także możliwość wysiania jej w balkonowej doniczce. Wówczas zbiory przypadają na okres jesieni i zimy, czyli ten czas, gdy dostępność wszelkich warzyw jest bardzo ograniczona. 

Roszponka - właściwości 

Nikt nie ma wątpliwości, że warzywa liściaste to istna skarbnica wartości odżywczych. Nie inaczej jest z roszponką, która powinna znaleźć się w każdej kuchni. Jej minimalnej kaloryczności towarzyszy wysoka zawartość witamin i antyoksydantów. Oznacza to, że może ją jeść praktycznie każdy. Za co ceniona jest roszponka - właściwości odżywcze, smakowe czy wizualne? 

Roszponka różni się od wszelkich sałat wyglądem. Ma znacznie mniejsze listki, które cechują się ciemnozieloną barwą. Ich smak jest bardzo delikatny i neutralny, co pozwala na łączenie jej z wieloma produktami spożywczymi. Sprawdzi się ona również jako dekoracja w rozmaitych daniach.

Roszponka - wartości odżywcze 

Wszystkie zielone warzywa liściaste wyróżniają się wysoką gęstością odżywczą. Oznacza to, że 100 g takiego produktu ma bardzo mało kalorii, ale za to mnóstwo cennych składników. Dlatego można bez obaw dodawać je do wielu przekąsek. Podobne cechy ma roszponka - wartości odżywcze tych liści zaskoczą niejednego. 

Roszponka dostarcza zaledwie 21 kalorii w 100 g produktu - to bardzo mało. Zawartość tłuszczu jest znikoma, a ilość białka to około 2 g. Jej liście wyróżniają się niewielką obecnością węglowodanów, co przekłada się na niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że ich spożycie nie powoduje znaczącego wzrostu poziomu glukozy we krwi - to informacja szczególnie ważna dla osób odchudzających się oraz chorych na cukrzycę. W roszponce znaleźć można liczne antyoksydanty, w tym witaminę C. Ponadto zawiera ona witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez oraz fosfor

Na co pomaga roszponka? 

Jako warzywo niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych, roszponka wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm. Ma ona silne właściwości przeciwutleniające i może redukować ryzyko rozwoju wielu schorzeń. Na co pomaga roszponka? 

Roszponka jest rośliną dostarczającą sporo błonnika, dlatego wspomaga procesy trawienne i redukuje ryzyko zaparć. Ponadto sok z jej świeżych liści może łagodzić wrzody żołądka i dwunastnicy. Z kolei zawarte w roszponce żelazo minimalizuje ryzyko rozwoju anemii. Ze względu na to, że zawiera ona wysokie stężenie antyoksydantów, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami i może spowalniać jego starzenie. Jako krewna kozłka lekarskiego, czyli waleriany - wykazuje lekkie działanie uspokajające

Kto powinien jeść roszponkę? 

Zielone liście roszponki są bardzo delikatne w smaku, dlatego można podawać je nawet małym dzieciom, zaczynając od drugiego roku życia. Także dorośli mają wiele powodów, aby wzbogacać dania o dodatek tej rośliny. Kto powinien jeść roszponkę?

Z racji niskiej kaloryczności może ona stanowić doskonałe wzbogacenie diety odchudzającej. Nie zwiększy kaloryczności dania, za to dostarczy licznych związków odżywczych. Ponieważ roszponka posiada kwas foliowy, nie powinno jej zabraknąć w diecie kobiet planujących ciążę i spodziewających się potomka. Redukuje on bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej.

Wiele zielonych warzyw liściastych sprzyja produkcji kwasu moczowego w organizmie, przez co ich spożycie nie jest zalecane osobom chorującym na dnę moczanową. Jednak w przypadku roszponki jego synteza jest znikoma, przez co może być ona spożywana przez osoby mające problem z utrzymaniem tego związku na prawidłowym poziomie.  

Roszponka - przeciwwskazania 

Komu nie jest polecana roszponka? Przeciwwskazaniem do jej spożycia jest jedynie wiek poniżej drugiego roku życia. W wyniku jej zjedzenia bardzo rzadko pojawia się alergia pokarmowa, dzięki czemu można włączyć ją do większości diet, w tym lekkostrawnej, ketogenicznej czy bezglutenowej. Zatem z czym łączyć roszponkę? A jakich duetów lepiej unikać? 

Z czym podawać i z czym nie łączyć roszponki?  

Roszponka ma łagodny smak, dlatego nie zakłóca ona walorów smakowych dań. A to sprawia, że te zielone liście są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków kulinarnych. Z czym łączyć roszponkę? Na przykład z wszelkimi sałatkami, także owocowymi.

Roszponka może być podawana zarówno z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi. Świetnie komponuje się także z chrupiącymi bakaliami - orzechami i pestkami dyni czy nasionami słonecznika. Można ją również potraktować jako zdrowy dodatek do kanapek.

A z czym nie łączyć roszponki? Lepiej jest unikać dorzucania jej do potraw w trakcie gotowania, ponieważ traci ona praktycznie wszystkie swoje wartości zdrowotne. 

Zielone listki w kuchni, czyli do czego stosować roszponkę? 

Dzięki delikatnemu, lekko orzechowemu smakowi roszponka może być uzupełnieniem rozmaitych przekąsek o mniej lub bardziej wyrazistym smaku. Liście te świetnie skomponują się z sałatką, omletem, kanapkami czy koktajlem owocowym. Jak można wykorzystać roszponkę w kuchni i do czego można ją stosować? 

Jednym z najciekawszych przepisów jest ten na sałatkę z kurczakiem i mango. Jej bazę stanowią oczywiście listki roszponki, a także pomidorki koktajlowe, awokado, mango oraz czerwona cebula. Całość jest skropiona dressingiem na bazie musztardy, oleju lnianego i soku z cytryny, a doskonałym zwieńczeniem sałatki są kawałki grillowanego kurczaka. 

Inną ciekawą inspiracją z roszponką w roli głównej jest frittata z dodatkiem łososia. Danie można przygotować bardzo szybko i zaserwować na śniadanie lub kolację. Do jego realizacji potrzebne są roztrzepane jajka, twarożek, wędzony łosoś oraz szczypiorek - składniki wystarczy połączyć, doprawić pieprzem i solą oraz podsmażyć z obu stron na patelni. Na koniec wystarczy udekorować przekąskę roszponką.  

1. Tortilla nadziewana warzywami

 Tortilla nadziewana warzywami Zobacz przepis

Tortilla nadziewana warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z roszponki

 Zupa z roszponki Zobacz przepis

Zupa z roszponki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Roladki z mozzarellą, roszponką i pomidorkami

 Roladki z mozzarellą, roszponką i pomidorkami Zobacz przepis

Roladki z mozzarellą, roszponką i pomidorkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Grillowany stek na sałatce z roszponką

 Grillowany stek na sałatce z roszponką Zobacz przepis

Grillowany stek na sałatce z roszponką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z roszponki z jajem i oliwkami

 Sałatka z roszponki z jajem i oliwkami Zobacz przepis

Sałatka z roszponki z jajem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z roszponką

 Sałatka z roszponką Zobacz przepis

Sałatka z roszponką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb z roszponką

 Chleb z roszponką Zobacz przepis

Chleb z roszponką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Roszponka z owocami

 Roszponka z owocami Zobacz przepis

Roszponka z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z roszponki z owocami i serem pleśniowym

 Sałatka z roszponki z owocami i serem pleśniowym Zobacz przepis

Sałatka z roszponki z owocami i serem pleśniowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne »

W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie »

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 99

30 min
3
15 min
21
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 73

30 min
6
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 32

>60 min
1
Przekąski Racuchy szczebrzeszyńskie

Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono...

Odsłon: 962

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

4