Dania jednogarnkowe

Borówki amerykańskie to niezwykle smaczne owoce, które dodatkowo są niskokaloryczne oraz kryją w sobie szereg wartości prozdrowotnych. W sklepach znajdziemy je przez cały rok, warto z tego skorzystać i włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. W poniższym artykule odpowiemy między innymi na pytania, jakie korzyści daje jedzenie borówki amerykańskiej, oraz sprawdzimy, czy te w wersji mrożonej zachowują swoje wartości.

Dlaczego warto jeść borówki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Borówka amerykańska to owoc dostępny przez cały rok. Roślina ta należy do rodziny wrzosowatych, pochodzi oczywiście z Ameryki Północnej, występuje także w Wielkiej Brytanii, Holandii, Nowej Zelandii i Japonii. Świetnie radzi sobie również w polskich warunkach, dlatego z powodzeniem można uprawiać ją nawet we własnym ogrodzie. Jej intensywnie granatowe owoce, rosnące na niewielkich krzewach, znane są przede wszystkim z zawartości cennych antyoksydantów. Doskonale smakują zarówno w słodkich daniach, jak i deserach. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgnąć oraz, ile borówek amerykańskich można jeść w ciągu dnia. 

Sprawdź także: Zrób mus z mrożonych owoców z ziarenkami mocy. Działają jak probiotyk, pomagają na krążenie i skołatane nerwy

Jakie korzyści daje jedzenie borówki amerykańskiej?

Owoce te to prawdziwa bomba wartościowych składników, w dodatku są niskokaloryczne, w 100 g znajdziesz jedynie 55 kcal, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie odchudzającej. Borówki amerykańskie będą także odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a jedzone regularnie pomagają zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi. Nie brakuje tu także błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe trawienie, wpływa na prawidłową pracę jelit, zapobiegając zaparciom, wpływa także na sytość po zjedzeniu posiłku. Ponadto produkty bogate w błonnik pomagają dbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Warto wspomnieć także o tym, że w borówkach kryje się moc substancji o działaniu przeciwutleniającym, pomagają neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz antynowotworowe. Zawartość fitoestrogenu i kwasu elagowego zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Jeśli chcesz zadbać o urodę, również powinieneś włączyć do swojej diety borówki amerykańskie, obecne w nich flawonoidy, witaminy i minerały wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci. Flawonoidy mają również pozytywne działanie na układ nerwowy, wspierają pamięć i koncentrację. 

Borówki zawierają sporo składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, wapń, czy magnez, oraz witaminy: A, C i K. Spożywanie tych niewielkich jagód korzystnie wpływa na układ krążenia, dzięki obecnemu w nich potasowi, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości i zęby, natomiast magnez wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego. Ponadto owoce te za sprawą witaminy C wspierają odporność organizmu; witamina A wpływa natomiast na prawidłowe widzenie, chroniąc oczy przed chorobami, a witamina K pomaga zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Jedzenie borówek amerykańskich to także sposób na to, aby zadbać o wątrobę oraz poprawiają pracę nerek. 

Czy mrożone borówki amerykańskie tracą swoje wartości?

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności. Warto zadbać jedynie, aby były przechowywane w odpowiedni sposób. Umyte i osuszone borówki wystarczy przełożyć do strunowych woreczków lub pudełek przeznaczonych do niskiej temperatury, a następnie włożyć je do zamrażalnika. Najlepiej zamrozić mniejsze partie owoców, tak by jednorazowo wyciągać jedynie potrzebną nam ilość. Nie należy zamrażać już raz rozmrożonych owoców. Jak długo można przechowywać borówki w zamrażalniku? Zaleca się, aby okres ten był nie dłuższy niż osiem miesięcy. Zamrożone borówki niemal nie tracą swoich wartości odżywczych, dlatego bez obawy można zastępować nimi świeże owoce. 

Ile dziennie można jeść borówek amerykańskich? 

Borówki amerykańskie są niskokaloryczne, dlatego bez obawy można je jeść również na diecie. Poprawiają przemianę materii, a także dzięki obecności błonnika zwiększają sytość posiłku. Doskonale wpływają na organizm, dlatego bez obaw można zajadać je nawet codziennie. Według „American Journal of Clinical Nutrition” jedzenie 150 gramów borówek amerykańskich w ciągu dnia może zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, aż o 15 procent. Włączenie tych owoców do codziennego jadłospisu wpływa także pozytywnie na wyniki badań. 

Zastanawiasz się, jakie dania z borówkami w roli głównej możesz przygotować? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników. 

1. Placek z borówkami

 Placek z borówkami Zobacz przepis

Placek z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pierogi z borówkami

 Pierogi z borówkami Zobacz przepis

Pierogi z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Drożdżówki z borówkami

 Drożdżówki z borówkami Zobacz przepis

Drożdżówki z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deser słony karmel z borówkami

 Deser słony karmel z borówkami Zobacz przepis

Deser słony karmel z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mini serniczki z borówkami na ciepło

 Mini serniczki z borówkami na ciepło Zobacz przepis

Mini serniczki z borówkami na ciepło / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta z mascarpone i borówkami

 Tarta z mascarpone i borówkami Zobacz przepis

Tarta z mascarpone i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babka z białą czekoladą i borówkami

 Babka z białą czekoladą i borówkami Zobacz przepis

Babka z białą czekoladą i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Deser borówkowo-amarantusowy

 Deser borówkowo-amarantusowy Zobacz przepis

Deser borówkowo-amarantusowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dżem z borówki amerykańskiej

 Dżem z borówki amerykańskiej Zobacz przepis

Dżem z borówki amerykańskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Placuszki z borówkami

 Placuszki z borówkami Zobacz przepis

Placuszki z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: swiatleku.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 53

30 min
2
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8