Spis treści:
- Kasza orkiszowa – wartości odżywcze
- Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne
- Kto powinien jeść kaszę orkiszową?
- Jak przygotowywać kaszę orkiszową?
- Kasza orkiszowa – przeciwskazania
Kasza orkiszowa produkowana jest z odmiany pszenicy, tzw. orkiszu. Chociaż znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie, raczej rzadko ląduje na naszych talerzach. Dużo częściej sięgamy po kaszę jęczmienną czy gryczaną. Warto jednak bliżej przyjrzeć się kaszy orkiszowej, która odpowiednio przyrządzona może stanowić pyszne i bardzo wartościowe źródło węglowodanów w twoim jadłospisie. Jakie są jej wartości odżywcze? Kto powinien ją jeść, a dla kogo nie będzie najlepszym wyborem? Podpowiemy ci, jak przygotowywać kaszę orkiszową, aby była najsmaczniejsza.

Sprawdź także: Nie musisz się głodzić. Na czym polega dieta lniana?
Kasza orkiszowa – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma kasza orkiszowa? Przede wszystkim jest źródłem witaminy A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B, nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i fosforu. Kasza ta zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Produkt ten charakteryzuje się także niskim indeksem glikeminczym, dlatego polecany jest cukrzykom, a także osobom będącym na diecie odchudzającej. W 100 g suchej kaszy orkiszowej znajduje się ok. 350 kcal. Nie brakuje w niej także błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę układu trawiennego.
Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne
W okresie jesienno-zimowym dużo częściej dopadają nas przeziębienia. Dlatego, warto w szczególności zadbać o swoją odporność. Można zrobić to między innymi wprowadzając do diety produkty wspierające układ odpornościowy. Właśnie w ten sposób działa kasza orkiszowa! Zawiera substancje zwaną rodanidem, która działa jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo kasza orkiszowa ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i napotne – wspiera organizm podczas walki z gorączką.
Kaszę orkiszową poleca się również osobom będącym na diecie lekkostrawnej, a także rekonwalescentom. Ma również właściwości wspierające układ nerwowy oraz pracę mózgu – działa antydepresyjnie oraz poprawia pamięć i koncentrację.
Chcesz zadbać o swój wygląd? Jedz kaszę orkiszową! Zestaw witamin i minerałów w niej zawarty doskonale wpłynie na kondycję skóry, wzmocni także włosy i paznokcie. Co więcej, spożywanie kaszy orkiszowej może pomóc w ochronie organizmu przed anemią. Natomiast zawartość witaminy K wpływa korzystnie również na zdrowie kości i zębów.
Kto powinien jeść kaszę orkiszową?
Kasza orkiszowa będzie odpowiednia również dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Zawiera błonnik, który sprawi, że dłużej będziesz czuć się syty, a także wesprze pracę twoich jelit. Co więcej, orkisz ma działanie przyśpieszające metabolizm oraz przemianę materii. Świetnie wpływa także na pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dlatego będzie pomocna dla osób, które chcą wesprzeć oczyszczanie organizmu z toksyn.
Należy wspomnieć również o tym, że wprowadzenie kaszy orkiszowej do codziennej diety, może być również działaniem profilaktycznym w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, a także choroby nowotworowe.
Warto włączyć ją również do jadłospisu, jeśli masz problemy z trawieniem. Jedzenie kaszy orkiszowej wesprze pracę układu pokarmowego, a także pomoże ci pozbyć się wzdęć. Dodatkowo przez swoje działanie przeciwzapalne polecana jest dla osób, które cierpią z powodu wrzodów. Co więcej, może być również pomocna przy zaparciach i biegunkach.
Jak przygotowywać kaszę orkiszową?
Kasza orkiszowa może być przygotowywana zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Produkt ten daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Może być podawana na śniadanie, w formie lunchu, obiadu czy lekkiej kolacji.
Jak ugotować kaszę orkiszową? Przygotuj szklankę kaszy, następnie przepłukuj ją kilka razy pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, wsyp kaszę i odrobinę soli – mieszaj do momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć. Następnie gotuj kaszę na małym ogniu przez ok. 25 minut – pokrywka powinna być lekko uchylona.
Kasza orkiszowa – przeciwskazania
Chociaż kasza orkiszowa jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją jeść. Przede wszystkim odradza się ją osobom chorującym na celiakię, ponieważ w swoim składzie zawiera gluten. Co prawda nie w tak dużej ilości, jak inne produkty zbożowe, jednak warto mieć ten czynnik na uwadze. Nie będzie ona wskazana również dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe.
Kasza orkiszowa – przepisy
Sprawdź, jakie dania z kaszy orkiszowej wyczarowali nasi użytkownicy.
1. Owsianka z kaszą orkiszową

Owsianka z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Leczo z kurczakiem i kaszą orkiszową

Leczo z kurczakiem i kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kiełki z kaszą orkiszową

Kiełki z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Krupnik z kaszą orkiszową

Krupnik z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kasza orkiszowa z warzywami dla maluchów

Kasza orkiszowa z warzywami dla maluchów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową

Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »
Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »