Do góry

Zupy Przepis na:

Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową

Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 452

Rozgrzewająca...sycąca...pyszna

Składniki

  • soczewica zielona - 1 szklanka ( ok 200g )
  • marchewka - 1 szt
  • pietruszka ( korzeń ) - 1 szt
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • cebula - 1 szt
  • kiełbasa wędzona - 100 g
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • kasza orkiszowa - ok 100 g
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kminek, cząber, chilli, majeranek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową

Przygotowanie

  1. Cebulę ( pokrojoną w kostkę ) podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Czas podsmażenie ok 1 min.

  2. Do cebuli dodajemy : seler naciowy ( pokrojony w plasterki ), marchew ( pokrojoną w kostkę ), pietruszkę ( pokrojoną w kostkę ). Podsmażamy przez ok 1-2 min.

  3. Do podsmażonych warzyw wrzucamy: soczewicę zieloną ( wypłukaną w zimnej wodzie ), kiełbasę ( pokrojoną w kostkę ) oraz mieszankę przypraw ( sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek, chilli, kolendra). Całość podsmażamy ok 1 min.

  4. Następnie wszystko zalewamy wodą ( 1,5 l ) i gotujemy do miękkości przez ok 30 - 40 min.

  5. Gdy soczewica będzie już miękka do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy zupę ok 3 min do połączenia się składników.

  6. Zupę podajemy z kaszą orkiszową ( ugotowaną oddzielnie ).

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 29 grudnia 2017 Bardzo często robię zupkę z soczewicą w wersji wege.Potwierdzam,jest sycąca,rozgrzewająca no i pyszna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń