Najlepsze przepisy na ogórki

Jest słodki, uwielbiany przez dzieci, ale może być szkodliwy. Czy warto jeść ananasa?

Jedni nie wyobrażają sobie lata bez truskawek, inni w upalne dni uwielbiają zajadać się arbuzami. Jest również grupa osób, której wakacje kojarzą się ze smakiem ananasa. Ten owoc jest pyszny, zdrowy, ale niestety w niektórych wypadkach może ci zaszkodzić. Czy niedojrzały ananas może być trujący?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, natomiast do Europy trafił za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie największe plantacje tych owoców znajdują się w Brazylii, Meksyku, oraz na Hawajach. Ananas ma sporo wartości odżywczych, należy jednak pamiętać, że dotyczy to tylko świeżego owocu. W puszkowanych ananasach, na próżno szukać cennych właściwości prozdrowotnych, znajdziemy w nich natomiast tonę cukru.

 Sprawdź także: 10 najlepszych przepisów z agrestem w roli głównej

Właściwości ananasa

Dlaczego warto jeść ananasy? Ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, a spożywanie ich wspiera odporność. Znajdziesz w nich, m.in. witaminę: C, A, PP, witaminy z grupy B, a także żelazo, cynk, miedź i kwas foliowy. Co więcej, jedzenie ananasów pozytywnie wpływa na wygląd, ponieważ działa również antyoksydacyjnie. Ponadto owoce te są źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują toksyny oraz sprzyjają walce z wolnymi rodnikami. Co nadaje im również działanie przeciwnowotworowe.

Czy ananasy można jeść na diecie? Oczywiście, że tak, owoce te są niskokaloryczne i lekkostrawne. W 100 g znajdziesz jedynie 50 kcal. Warto wspomnieć również o bromelainie, jest to enzym, który wspiera prawidłowe trawienie, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo zawarty w ananasie błonnik działa korzystnie na jelita oraz sprawia, że dłużej poczujesz się syty.

Niewiele osób wie, że ananas może być przydatny również, podczas infekcji gardła i układu oddechowego. Wystarczy, że zastosujesz płukankę ze świeżo wyciśniętego soku z ananasa. Ten naturalny sposób może skutecznie złagodzić uporczywy kaszel.  

Dlaczego ananas piecze i szczypie w język?

Znasz to uczucie, kiedy wgryzając się w świeży kawałek ananasa, odczuwasz na języku pieczenie i szczypanie. Odpowiada za nie wspomniana wcześniej  bromelaina, enzym ten trawi białko, właśnie dlatego odczuwasz na języku mrowienie lub pieczenie. Najwięcej tej substancji znajdziesz w twardym rdzeniu owocu, dlatego obierając ananasa najlepiej go dokładnie wykroić.

O działaniu bromelainy, warto pamiętać podczas przygotowywania galaretki z owocami. Zawarty w ananasie enzym spowoduje, że galaretka, do której dodamy ananasa, nie będzie chciała stężeć. Ponieważ zawarta w niej żelatyna (białko) będzie rozkładane przez ten enzym.

Czy niedojrzały ananas jest trujący?

Pamiętaj, by nie kupować niedojrzałych ananasów. Takie owoce mogą być trujące, a ich zjedzenie skutkować bólem brzucha i biegunką. Może również spowodować silne podrażnienie gardła.

Jak sprawdzić, czy ananas jest dojrzały? Na pewno warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas owoc pachnie. Niedojrzały ananas nie będzie wydzielał charakterystycznego zapachu. Warto sięgać również po owoce o dużym pióropuszu (liściach) w intensywnie zielonym kolorze. Możesz przeprowadzić również szybki test, wystarczy, że pociągniesz za jeden z wewnętrznych liści. Jeśli łatwo da się go wyciągnąć, ananas jest dojrzały.

Plusy i minusy jedzenia ananasa 

Jedzenie ananasa ma wiele korzyści. Wspiera odporność, pomaga walczyć z przeziębieniami, działa korzystnie na układ pokarmowy, dzięki zawartości manganu wzmacnia kości, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo spożywanie ananasa chroni wzrok. Jest również polecany osobom, które się odchudzają.

Z ananasa powinny natomiast zrezygnować osoby cierpiące na choroby: dwunastnicy, wątroby i nerek. Przeciwskazaniem do jedzenia tego owocu będą również wrzody i nadkwaśność. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży oraz osoby zażywające: leki przeciwzakrzepowe, antybiotyki, antydepresanty i leki uspokajające.

Przepisy z ananasem w roli głównej

Masz ochotę na pyszny deser z ananasem, a może chcesz spróbować go w wersji wytrawnej? Po dawkę kulinarnych inspiracji sięgnij do przepisów naszych użytkowników.

1. Grillowany ananas

 Grillowany ananas Zobacz przepis

Grillowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasteczka z ananasem

 Ciasteczka z ananasem Zobacz przepis

Ciasteczka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopt z ananasem

 Biszkopt z ananasem Zobacz przepis

Biszkopt z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z ananasem

 Ciasto z ananasem Zobacz przepis

Ciasto z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marynowany ananas

 Marynowany ananas Zobacz przepis

Marynowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z ananasem

 Sałatka z ananasem Zobacz przepis

Sałatka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Karmelizowany ananas

 Karmelizowany ananas Zobacz przepis

Karmelizowany ananas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z ananasem

 Sałatka z ananasem Zobacz przepis

Sałatka z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wieprzowina z ananasem

 Wieprzowina z ananasem Zobacz przepis

Wieprzowina z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kurczak z ananasem

 Kurczak z ananasem Zobacz przepis

Kurczak z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Rewelacyjna lemoniada z ananasem

 Rewelacyjna lemoniada z ananasem Zobacz przepis

Rewelacyjna lemoniada z ananasem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak prawidłowo nawozić ogórki gruntowe? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 595

15 min
3
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 61

15 min
1
>60 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 881

>60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4