Fot. 123RF/Picsel
Kanapki dla wielu z nas stanową nieodłączny element codziennej diety. Są spożywane zazwyczaj w porze śniadania bądź kolacji. Świetnie sprawdzają się również w roli lunchu zabieranego do pracy - nie trzeba ich podgrzewać ani przekładać na talerz, można je zjeść przy biurku lub na stojąco. Ich głównym zadaniem jest zaspokojenie głodu i dodanie energii na resztę dnia. Można je zrobić w zaledwie kilka minut z dowolnych produktów, które mamy obecnie pod ręką. Ze względu na swoją prostotę i łatwość przygotowania są niestety często jedzone w pośpiechu bez przywiązywania uwagi do ich składu i wyglądu. Chcąc zamienić „smutne" kanapki w kulinarną ucztę, nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu czy energii. Wystarczy kilka prostych produktów i odrobina fantazji. Od czego zacząć?
Pieczywo
Podstawą każdej kanapki jest oczywiście pieczywo. Czym sugerować się podczas wyboru tego produktu? Oprócz preferencji żywieniowych warto również pomyśleć o tym, z czym chcemy połączyć ten składnik. Puszyste bułki świetnie sprawdzają się w zestawieniu z grillowanym mięsem, sałatą i marynowanymi warzywami. Chrupkie pieczywo idealnie pasuje do past kanapkowych z dodatkiem surowych warzyw i ziół. Świeżo upieczony, domowy chleb cudownie komponuje się z prawdziwym masłem i wędliną. Oprócz tradycyjnego pieczywa warto skorzystać z zamienników tj.: krakersów czy ciasta francuskiego, które świetnie się sprawdzają podczas przygotowywania przekąsek na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.
Masło czy margaryna - co wybrać?
Po podjęciu decyzji dotyczącej pieczywa warto pomyśleć o tym, czym je posmarować. Który produkt sprawdzi się najlepiej? Wbrew pozorom wybór nie należy do łatwych. Wpływ na decyzję ma wiele czynników tj.: jakość, cena, dostępność, smak, a także nasze przyzwyczajenia i nawyki wypracowane w domu. Z wygody oraz względów ekonomicznych często sięgamy po margarynę. Jest ona sprzedawana w dużych pojemnikach, posiada konkurencyjną cenę w porównaniu do masła i co najważniejsze - idealnie rozsmarowuje się na kanapce w przeciwieństwie do masła, które tuż po wyciągnięciu z lodówki jest twarde i podczas robienia kanapek potrafi doprowadzić do frustracji. Mimo wymienionych zalet margaryna nigdy nie dorówna prawdziwemu masłu, które jest zdecydowanie lepsze w smaku i posiada znacznie czystszą etykietę.
Smarowidła, wędliny i dodatki
Smak kanapek można urozmaicać na różne sposoby, zaczynając od własnoręcznie zrobionej pasty kanapkowej poprzez wędlinę lub grillowane mięso, kończąc na warzywach, przetworach lub sosach. Nasi użytkownicy podzielili się swoimi autorskimi pomysłami na kanapki. Pośród nich znajdują się zarówno propozycje dla wegan, wegetarian, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Zerknijcie do poniższych propozycji, a zapewniamy was, że z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.
Fot. SlodkiSmakPasji na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bajgle z szynką i dipem serowo-czosnkowym
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kanapeczki z pumpernikla z pastą z tuńczyka
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tosty francuskie z serem i szynką
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pasta do pieczywa z makreli z jajkiem
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pasta kanapkowa z ciecierzycy z czosnkiem
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Tosty z jakiem, szynką i świeżymi warzywami
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Kanapka z awokado i gomasio
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Kanapeczki z ciasta francuskiego
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Kanapka z pieczonym miodowym indykiem
Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
18. Kanapka z bekonem, pomidorem i sałatą
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
19. Zapiekanki z jajkiem i kabanosem
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie