Fot. 123RF/Picsel
Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe.
Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.
Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.
Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.
Wbrew pozorom, kiszone warzywa to nie tylko kapusta i ogórki. W tym wypadku możliwości są właściwie nieograniczone. Do takiego przygotowania doskonale nadają się również pomidory, papryka, marchewki, dynia oraz buraki. Nasi wschodni sąsiedzi równie często kiszą czosnek, który następnie dodają do wielu potraw, a nawet traktują jako samodzielną przekąskę. Kisić możemy również owoce np. jabłka, gruszki i śliwki.
Przygotowując przetowry na zimę warto wyjść poza utarte schematy, robiąc coś więcej niż kiszone ogórki i kapustę. Jeśli poszukujecie pomysłu na smaczne i zdrowe kiszonki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Efekty z pewnością was zachwycą.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kiszone warzywa korzeniowe
Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie