Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Kiszone? Nie tylko ogórki!

Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw,

Fot. 123RF/Picsel

Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe.

Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy.

Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.

Pobierz aplikację smaker

Wbrew pozorom, kiszone warzywa to nie tylko kapusta i ogórki. W tym wypadku możliwości są właściwie nieograniczone. Do takiego przygotowania doskonale nadają się również pomidory, papryka, marchewki, dynia oraz buraki. Nasi wschodni sąsiedzi równie często kiszą czosnek, który następnie dodają do wielu potraw, a nawet traktują jako samodzielną przekąskę. Kisić możemy również owoce np. jabłka, gruszki i śliwki.

Przygotowując przetowry na zimę warto wyjść poza utarte schematy, robiąc coś więcej niż kiszone ogórki i kapustę. Jeśli poszukujecie pomysłu na smaczne i zdrowe kiszonki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Efekty z pewnością was zachwycą.

 

1. Kiszony kalafior

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Kiszona papryka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Kiszony koper włoski

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kiszona brukselka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kiszona marchewka

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kiszone rzodkiewki

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Kiszone śliwki

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kiszone brukselki

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Szybkie kiszone cytryny

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Kiszone warzywa korzeniowe

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Jabłka kwaszone

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Grzyby kiszone

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Kiszone gruszki z miodem

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sobotni placek z rabarbarem

Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...

Odsłon: 681

60 min
2
>60 min
1
>60 min
1
Desery Deser toffee z karmelizowanymi migdałami

Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...

Odsłon: 94

30 min
4
Dania główne Ciasto na pizzę

Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...

Odsłon: 356

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Czarne warzywo zdrowia. Jak przyrządzać bakłażana?

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które powinno gościć na twoim talerzu częściej niż raz na kilka miesięcy. Odpowiednio przyrządzony smakuje wyśmienic...

0
Informacje Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości....

0
Informacje Kiszenie kapusty – niezawodne domowe sposoby

Doskonały dodatek do domowych obiadów, nie tylko podkręci smak dań, ale i wpłynie doskonale na twój układ pokarmowy. Kapusta kiszona jest niskokalo...

0
Konkursy Rozstrzygnięcie konkursu: Prześlij przepis na sałatkę lub surówkę

Lipcowy konkurs na lekkie, pożywne, pełne kolorowych warzyw i owoców sałatki oraz surówki dobiegł końca. Po wielogodzinnych naradach udało nam się...

2