Spis treści:
- Dynia – witaminy i kalorie
- Jakie właściwości ma dynia?
- Co można zrobić z dyni – 10 nieoczywistych przepisów
Dynia to jesienne warzywo, które jest niskokaloryczne, ma wiele wartości odżywcze, a do tego może wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie witaminy kryją się w jej wnętrzu, jakie ma właściwości prozdrowotne oraz przedstawimy ci, 10 nieoczywistych przepisów z dynią w roli głównej.
Sprawdź także: Złote mleko dyniowe – balsam dla gardła, opatrunek dla żołądka. Jak je zrobić?
Dynia – witaminy i kalorie
Dynia to warzywo uwielbiane za swój słodki smak i wiele możliwości przygotowania. Zawiera również multum wartości odżywczych. Jest bogata w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Jako doskonałe źródło witaminy A, pozytywnie wpływa na prawidłowe widzenie, wzrost i rozwój kości, a także zachowanie zdrowej skóry. Zawarta w niej witamina C jest silnym antyoksydantem, chroniącym komórki organizmu przed uszkodzeniami, witamina E pomaga chronić organizm przed nowotworami, a witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dynia to również bogate źródło minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, które jest ważne dla transportu tlenu w organizmie, magnez i cynk.
Zawarty w niej błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jedząc dynię nie musimy się również przejmować jej kalorycznością. 100 g tego pomarańczowego warzywa zawiera zaledwie 26 kcal. Jest więc niskokaloryczna i polecana osobom, które dbają o linię. Jak widać, ze świecą szukać drugiego takiego warzywa jak dynia. Witaminy i kalorie stawiają ją na piedestale zdrowych wyborów żywieniowych. Warto więc włączyć ją do swojej diety.
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawarte w niej przeciwutleniacze obniżają ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Jest też doskonała na stany zapalne, zmniejsza objawy grypy i przeziębienia, co jest pomocne w sezonie jesienno-zimowym. Wysoka zawartość wody i elektrolitów umożliwia nawodnienie organizmu, a kukurbitacyna znajdująca się w pestkach działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Biorąc pod uwagę, jakie właściwości ma dynia, niezaprzeczalnie zasługuje ona na uznanie w kuchni każdego miłośnika pysznych i zdrowych potraw.
Co można zrobić z dyni – 10 nieoczywistych przepisów
Jeżeli zastanawialiście się kiedyś co można zrobić z dyni, 10 nieoczywistych przepisów wymienionych poniżej zaskoczy Wasze kubki smakowe i przeniesie tradycyjne dania z dyni na zupełnie nowy poziom.
Bigos z dyni
Bigos to kochane przez wszystkich tradycyjne polskie danie, które gości na stołach od pokoleń. Dla amatorów wegańskich potraw, którzy uwielbiają bigos mamy coś w sam raz! Bigos najlepiej robić w szerokim garnku. Wlejcie do niego kilka łyżek oleju tak, aby całe dno garnka było nim pokryte. Dwie duże cebule obierzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie pokrójcie 800 gramów dyni oraz dwie papryki. Dwie marchewki pokrójcie w cienkie i krótkie paseczki lub w kostkę.
Na rozgrzany olej wrzućcie paprykę. Po kilku minutach, gdy papryka lekko zmięknie, wrzućcie marchew, cebulę i dynię oraz trzy liście laurowe. Duście do miękkości, często mieszając. Dolejcie nieco wody, aby bigos nie wysechł. Pod koniec dodajcie koncentrat, wlejcie jeszcze trochę wody i przyprawcie do smaku. Dokładnie mieszajcie jeszcze chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Wyjmijcie liście laurowe. Jeżeli bigos jest zbyt suchy, dolejcie jeszcze trochę wody.
Muffiny dyniowe
Na początek musicie zmienić dynię w purée. Pokrójcie ją na mniejsze kawałki, ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut tak, żeby dynia zmiękła. Następnie zmiksujcie miąższ przy pomocy blendera na gładką masę i odstawcie, aby ostygł. W misce wymieszajcie 100 gramów cukru, 300 gramów mąki pszenne, łyżeczkę sody i proszku oraz odrobinę cynamonu, imbiru, kardamonu i zmielonej gałki muszkatołowej. Żeby nie utworzył się zakalec, mokre składniki wymieszajcie w drugiej misce. Masę z dyni, 60 ml oleju, 80 ml jogurtu i 2 jajka mieszajcie, aż powstanie jednolita masa. Następnie połączcie mokre i suche składniki. Do masy dodajcie pokrojone bakalie, dokładnie mieszając całość. Blachę do muffinek wyłóżcie papilotkami. Do każdej papilotki nałóżcie ciasto do około 3/4 jej wysokości. Pieczcie w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
Krem z dyni
Zacznijcie od obrania dyni ze skóry. Po obraniu musi zostać wam dwa kilogramy produktu. Wyjmijcie pestki i drobno pokrójcie, żeby dynia nie gotowała się za długo. Następnie pokrójcie pół kilograma ziemniaków i dwie cebule w dużą kostkę, a dwie marchewki w trochę drobniejszą kostkę. Dynię wrzućcie do garnka razem z ziemniakami, cebulą i marchewką. Dolejcie około litrów wody i osólcie całość. Gotujcie pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodajcie imbir i zblendujcie na gładką masę. Pyszna zupa jest już gotowa!
Sernik dyniowy
Pokruszcie opakowanie herbatników jak najdrobniej. Możecie użyć robota kuchennego lub blendera albo nawet wrzucić do woreczka i je zgnieść. 90 gramów masła roztopcie i jeszcze ciepłe, razem z odrobiną mielonego imbiru i cynamonu, dodajcie do ciasteczek. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie zaciśnijcie obręcz. Ciasteczka wyłóżcie do tortownicy i zgniećcie na dnie. Wstawcie do lodówki. Kilogram twarogu razem z 500 g purée z dyni zmiksujcie na jednolitą masę. Dodajcie cztery jajka, 170 g cukru i budyń w proszku. Ponownie zmiksujcie na jednolitą masę, a następnie wlejcie ją do tortownicy. Pieczcie w nagrzanym piekarniku około 50-60 min. w temperaturze 180°C. W tym czasie 250 g kwaśnej śmietany połączcie z dwiema łyżkami miodu. Sernik wyjmijcie z piekarnika. Nałóżcie delikatnie śmietanę z miodem i włóżcie z powrotem do piekarnika na ok. 8-10min. Sernik zostawcie w lekko uchylonym piekarniku aż ostygnie, a następnie włóżcie do lodówki na całą noc.
Frytki z dyni
Plastry dyni pokrójcie na mniejsze kawałki tak jak tradycyjne frytki. Wymieszajcie z oliwą oregano, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i ostrą papryką. Do przypraw dodajcie również skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozłóżcie frytki tak, aby się nie stykały. Pieczcie w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut.
Gulasz z dynią
Podsmażcie na oliwie pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i czosnek. Na koniec smażenia dodajcie ziarna kolendry. Pokrojoną w kostkę dynie (pół dyni hokkaido) oraz 3 marchewki krótko podsmażajcie, a następnie zalejcie wodą lub bulionem warzywnym. Dodajcie przyprawy –- kumin, kurkumę, imbir, słodką i wędzoną paprykę, a także sól i pieprz – i duście pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajcie puszkę pomidorów krojonych i duście, aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje.
Placki z dyni
Rozpuśćcie 40 g masła. Do 200 g purée dyniowego dodajcie 25 g mascarpone, dwa jajka, trzy łyżki cukru, pastę waniliową, po czym zblendujcie je na puszystą masę. Przesiejcie mąkę (230 g), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesiane składniki dodajcie do zblendowanej masy, delikatnie zamieszajcie za pomocą łyżki kuchennej. Ciasto odstawcie na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię nałóżcie masło. Zmniejszcie moc palnika do średniego poziomu. Na jeden placek nabieramy dużą łyżkę ciasta, po czym przekładamy je na patelnię. Smażcie około 2 minut z jednej strony, po czym przewróćcie i smażcie kolejne 2 minuty. Puszyste placuszki podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionej konfitury z sezonowych owoców.
Cynamonowy chlebek dyniowy
Na początek przygotujcie purée z pieczonej dyni tak samo jak we wcześniejszych przepisach. Purée musi mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Szklankę ostudzonego gotowego purée z dyni wyłóżcie do miski, dodajcie 2 jajka oraz pół szklanki oleju i wymieszajcie łyżką. Do drugiej miski wsypcie 230 gramów mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Mokre składniki dodajcie do suchych i delikatnie wymieszajcie łyżką do pierwszego połączenia się składników. Ciasto wyłóżcie do małej formy 25x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika nagrzanego na 180 stopni włóżcie formę i pieczcie przez około. 40 minut.
Sałatka dyniowa z fetą
Obraną dynię pokrójcie na cząstki o bokach 2x2 cm. Na blaszce do pieczenia polejcie ją lekko oliwą, na tyle by przywarły do niej przyprawy. Posypcie solą i pieprzem. Dynię pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię przełóżcie na półmisek, doprawcie solą i pieprzem według uznania, i posypcie pokruszoną fetą. Na wierzchu rozrzućcie drobne listki rukoli. Całość polejcie płynnym miodem, balsamico i oliwą.
Marynowana dynia
Umytą dynie pokrójcie na kilka mniejszych kawałków. Obierzcie i usuńcie nasiona ze środka, miąższ pokrójcie w kostkę. Dynię wrzućcie do wrzątku i po pół minuty odcedźcie. Włóżcie do słoików. Zagotujcie wodę z dodatkiem octu, cukru, szczypty soli i przypraw – goździków, cynamonu i ziela angielskiego, a także anyżu. Gorącą zalewą zalejcie dynię. Od razu zakręćcie pokrywki. Słoiki odwróćcie do góry dnem i przykryjcie grubym kocem. Zostawcie na noc do całkowitego ostudzenia.
Potrzebujesz większej dawki inspiracji z dynią w roli głównej? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Makaron z dynią i pesto
Zobacz przepisMakaron z dynią i pesto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Makaron z dynią i łososiem
Zobacz przepisMakaron z dynią i łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Potrawka z dyni i kurczaka
Zobacz przepisPotrawka z dyni i kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Omlet z dynią i cebulą
Zobacz przepisOmlet z dynią i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dorsz z dynią i makaronem
Zobacz przepisDorsz z dynią i makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kotlety z dyni i boczku
Zobacz przepisKotlety z dyni i boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kotlety mielone z dyni
Zobacz przepisKotlety mielone z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety jaglane z dynią i szpinakiem
Zobacz przepisKotlety jaglane z dynią i szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »