Kurki na 12 sposobów

Ich pojawienie w się w lasach to najlepszy znak, że lato trwa w najlepsze. Kurki są prawdziwym rarytasem, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób najlepiej podkreślić ich smak.

Fot. 123RF/Picsel

Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października.

Te małe i niepozorne grzyby stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Co bardzo ważne, znajdziemy w nich również całkiem sporo substancji odżywczych, w  tym wapń, fluor, jod, potas oraz witaminy B1, C, PP i E.

Kurki czy trująca lisówka?

Kurki cenimy za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.

Reklama

Co można zrobić z kurek?

Kurki to bardzo wdzięczny temat kuchennych eksperymentów. Możecie przygotować z nich sosy, zupy lub przetwory na zimę. Będą również fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób przygotować pyszną potrawę z kurkami, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Kurki w zalewie octowej

Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Makaron z kurkami

Fot. Srk75 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Krokiety z kurkami

Fot. FoodSafari na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Polędwiczki z kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Fot. Szefowa-kuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Filet w boczku z kurkami

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Makaron z kurkami i krewetkami

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Chrupiące kopytka z kurkami

Fot. Oldofrk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Risotto z kurkami i kurczakiem

Fot. Czarna_ewcia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Tarta z kurkami

Fot. Przepyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Nie-spaghetti z kurkami

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 198

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1377

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1250

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1138

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2