Najlepsze przepisy na ogórki

Kurki na 12 sposobów

Ich pojawienie w się w lasach to najlepszy znak, że lato trwa w najlepsze. Kurki są prawdziwym rarytasem, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób najlepiej podkreślić ich smak.

Fot. 123RF/Picsel

Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach liściastych i iglastych, przy sosnach i wysokich trawach, od czerwca do października.

Te małe i niepozorne grzyby stanowią fantastyczny dodatek do wielu dań. Co bardzo ważne, znajdziemy w nich również całkiem sporo substancji odżywczych, w  tym wapń, fluor, jod, potas oraz witaminy B1, C, PP i E.

Kurki czy trująca lisówka?

Kurki cenimy za wyjątkowy smak oraz niezwykle apetyczny wygląd. Niestety, dosyć łatwo pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest zdecydowanie mniej ciekawym grzybem, gdyż zawarte w niej toksyny mogą spowodować bardzo nieprzyjemne zatrucie żołądkowe, poważne uszkodzenie wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Jak je odróżnić? Zazwyczaj lisówka pomarańczowa ma znacznie bardziej intensywny i ciemniejszy kolor niż kurki. Ponadto, blaszki tego niejadalnego grzyba są węższe i gęstsze, a trzonek, w przeciwieństwie do kurki, jest cienki i dosyć długi.

Reklama

Co można zrobić z kurek?

Kurki to bardzo wdzięczny temat kuchennych eksperymentów. Możecie przygotować z nich sosy, zupy lub przetwory na zimę. Będą również fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie wiecie, w jaki sposób przygotować pyszną potrawę z kurkami, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Kurki w zalewie octowej

Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Makaron z kurkami

Fot. Srk75 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Krokiety z kurkami

Fot. FoodSafari na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Polędwiczki z kurkami

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Fot. Szefowa-kuchni  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Filet w boczku z kurkami

Fot. KulinarnaChwila na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Makaron z kurkami i krewetkami

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Chrupiące kopytka z kurkami

Fot. Oldofrk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Risotto z kurkami i kurczakiem

Fot. Czarna_ewcia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Tarta z kurkami

Fot. Przepyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Nie-spaghetti z kurkami

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 78

15 min
7
30 min
3
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 253

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9