Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurkami i kurczakiem

Risotto z kurkami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 6267

Sezon grzybowy w pełni.. Zebrane dziś kurki idealnie nadają się do kremowego risotto z kurczakiem! Jeśli jeszcze nie próbowałeś - koniecznie je przygotuj!
Reklama
Reklama
Risotto z kurkami i kurczakiem

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć.

  2. W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć chwilę cebulę, czosnek oraz kurki. Wsypać ryż i podsmażyć chwilę aż się zeszkli.

  3. Podlać wszystko 1/2 szklanki wina (gdy nie dodajesz wina – bulionem). Gdy ryż wchłonie wino dodać 1-2 chochelki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, wtedy dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.

  4. W między czasie kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć na łyżce oliwy aż kurczak się zarumieni.

  5. Pod koniec gotowania ryżu dodać usmażonego kurczaka, odrobinę kurkumy (nada potrawie piękny złocisty kolor) i doprawić do smaku.
    Podawać posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń