Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grzybowy w pełni.. Zebrane dziś kurki idealnie nadają się do kremowego risotto z kurczakiem! Jeśli jeszcze nie próbowałeś - koniecznie je przygotuj!
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, kurki dokładnie umyć.
W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć chwilę cebulę, czosnek oraz kurki. Wsypać ryż i podsmażyć chwilę aż się zeszkli.
Podlać wszystko 1/2 szklanki wina (gdy nie dodajesz wina – bulionem). Gdy ryż wchłonie wino dodać 1-2 chochelki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, wtedy dodać kolejną porcję bulionu. Postępować tak, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
W między czasie kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć na łyżce oliwy aż kurczak się zarumieni.
Pod koniec gotowania ryżu dodać usmażonego kurczaka, odrobinę kurkumy (nada potrawie piękny złocisty kolor) i doprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.