Spis treści:
- Panga – co to za ryba?
- Panga – wartości odżywcze
- Dlaczego panga jest niezdrowa?
- Jakich ryb należy unikać?
- Jakie ryby warto jeść?
Do niedawna panga była rybą, która bardzo często gościła na naszych stołach. Kusiła nie tylko białym i chudym mięsem, brakiem ości, ale i przystępną ceną. Niestety, coraz częściej zaczęło się mówić o tym, że panga może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Czy kiepska opinia jest poparta faktami? Jakie ma właściwości odżywcze? Czy panga jest niezdrowa?
Sprawdź także: Diabeł morski – ryba o niebiańskim smaku

Panga – co to za ryba?
Ta azjatycka, słodkowodna ryba znana jest również pod nazwą sum rekini. Jest drapieżnikiem, a najczęściej można ją spotkać w rzece Mekong, która przepływa przez Wietnam, Kambodżę, Laos i Chiny. Hodowla pangi jest najbardziej popularna w Wietnamie. Osiąga długość nawet do 80 centymetrów, natomiast jej waga waha się od 10 do nawet 30 kilogramów. Cechą charakterystyczną pangi są kolce umieszczone na płetwach grzbietowych.
Mięso pangi jest białe, delikatne, nie ma ości, brzydkiego „rybiego zapachu”, a dodatkowo jest tanie, dlatego tak chętnie przygotowuje się ją na obiad dla całej rodziny. Często podaje się ją również dzieciom, okazuje się jednak, że może to negatywnie odbić się na ich zdrowiu.
Panga – wartości odżywcze
Panga jest rybą chudą oraz niskokaloryczną, w 100 g ma jedynie 100 kcal. Nie brakuje w niej białka, jednak nie znajdziesz w niej tak wiele zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, jak w innych gatunkach. Panga nie należy do ryb o bogatych wartościach odżywczych. Zawiera niewielkie ilości witaminy D, A, witamin z grupy B, a także sodu, magnezu, selenu, czy fosforu. Spożywanie pangi nie jest zbyt korzystne dla zdrowia. Dlatego, jeśli w sklepie szukasz ryby na obiad, zdecydowanie lepiej sięgnąć po inne gatunki.
Dlaczego panga jest niezdrowa?
Sporo mówi się o szkodliwości pangi, wynika to przede wszystkim z warunków, w których hoduje się rybę. Zanieczyszczona woda, odpady, które wpadają do rzeki, antybiotyki, hormony, środki antybakteryjne, to wszystko sprawia, że mięso pangi może negatywnie wpłynąć na organizm. Co więcej, w rybim tłuszczu gromadzone są także toksyny i metale ciężkie, takie jak kadm i rtęć.
Panga jest karmiona soją, rzepakiem i otrębami ryżowymi, które często są modyfikowane genetycznie. Do wzrostu nie potrzebuje specjalnych warunków, dlatego azjatyccy producenci stawiają na masową hodowlę, a co za tym idzie drastyczne pogorszenie jakości mięsa. Często ryby hodowane są w klatkach, gdzie mają bardzo ograniczone możliwości poruszania się, wówczas dokarmiane są wysokoenergetycznymi paszami, dzięki czemu w krótkim czasie mogą urosnąć do sporych rozmiarów.
Spożywanie pangi odradzają również eksperci do spraw żywności oraz ekolodzy. Według nich ryba będzie bezpieczna do spożycia dopiero, w momencie, kiedy zostaną wprowadzone odpowiednie certyfikaty oraz zmienią się w warunki, w których jest hodowana. Jak na razie, panga uważana jest za jedną z najbardziej zanieczyszczonych ryb.
Jakich ryb należy unikać?
Jakich ryb lepiej nie kupować? Oprócz wspomnianej wyżej pangi zaleca się unikania gatunków takich jak:
- tilapia – ryba ta, podobnie jak panga jest karmiona antybiotykami oraz zawiera mało składników odżywczych,
- okoń nilowy – w jego składzie często znaleźć można szkodliwe toksyny, może również podnosić poziom złego cholesterolu,
- tuńczyk – mówi się, że to właśnie mięso tuńczyka zawiera najwięcej rtęci. Jest niewskazany dla kobiet w ciąży i dzieci,
- miecznik – to duża ryba, która może gromadzić dużą ilość rtęci,
- ryba maślana – w jej składzie można znaleźć szkodliwe woski, które mogą powodować alergie skórne oraz problemy pokarmowe.
Jakie ryby warto jeść?
Warto jednak pamiętać, że ryby również mogą być bardzo zdrowe. Zawierają witaminę D, A, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wartościowe białko, selen, magnez, fosfor, potas i wapń. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, zdrowie kości, mięśni, oczu, kondycję skóry, czy odporność.
Jeśli masz taką możliwość, sięgaj po świeże ryby z ekologicznych hodowli, oczywiście będą one droższe. Warto jednak decydować się na nie rzadziej, mając pewność, że to, co ląduje na twoim talerzu, jest korzystne dla zdrowia. Dobrym wyborem będzie: dorsz, pstrąg, łosoś atlantycki lub pacyficzny, makrela, szproty, a nawet karp.
Sprawdź, jakie pyszne dania z ryb przygotowali nasi użytkownicy.
Zobacz także:
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »