Diabeł morski - ryba o niebiańskim smaku

Tej ryby z pewnością nie chciałbyś spotkać podczas zażywania morskich kąpieli. Na szczęście występuje z reguły na dnie morza. Mowa tu o żabnicy, jej wygląd przeraża, a mięso uznawane jest za jedno z najpyszniejszych na świecie. Jakie są wartości odżywcze żabnicy? Ile kosztuje ta dziwaczna ryba i jakie ma właściwości? Sprawdź, jak przyrządzić żabnicę.

Jak przyrządzić żabnicę? Przepisy, które cię nie rozczarują | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Żabnica nosi niechlubny tytuł najbrzydszej ryby świata. Chociaż jej wygląd może odstraszać, mięso diabła morskiego jest niezwykle delikatne, mówi się nawet o tym, że ma niebiański smak. Żabnica wykazuje również właściwości pozytywnie wpływających na organizm. Co więcej, można przygotować z niej wiele ciekawych dań, rozpoczynając od pieczonej żabnicy, przechodząc przez rybny bulion, kończąc na sałatce z żabnicą. Sprawdź, jakie specjały można przyrządzić z diabła morskiego.

Sprawdź także: Jak mistrzowsko przyrządzać ryby?

Żabnica - charakterystyka

Ryba ta znana jest również pod nazwą diabeł morski. Nic dziwnego, żabnica z pewnością nie należy do piękności, jest drapieżnikiem, ma spłaszczone ciało, wyłupiaste oczy i szereg ostrych, wystających zębów. Żyje samotnie na dnie morza, gdzie zagrzebana w mule wyczekuje na swoje ofiary, by znienacka zaatakować. Ryba ta potrafi pochłonąć pokarmy, które są jej wielkości, wszystko za sprawą rozszerzającej się paszczy oraz rozciągliwego żołądka.

Przeciętnie waży około 10 do 20 kilogramów. Istnieją również osobniki, których waga sięga niemal 60 kilogramów i dwóch metrów długości! Dobrze wtapia się w otoczenie, dzięki brunatno-zielonkawej barwie. Co ciekawe, mięso tej przerażającej ryby jest niezwykle delikatne i cenione w wielu kuchniach świata.

Właściwości żabnicy

Mięso żabnicy jest chude, to świetne źródło białka oraz kwasów omega-3. W jej składzie znajduje się witamina A, witaminy z grupy B oraz fosfor, magnez, żelazo i selen. Taki zestaw witamin i minerałów korzystnie wpływa na układ nerwowy, zdrowie oczu, stan mięśni, zębów i kości. Diabeł morski to ryba, która świetnie sprawdzi się dla osób na diecie, w 100 g ma tylko 85 kcal.

W jakich morzach żyje żabnica?

Żabnicę można spotkać w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, w Morzu Północnym, a także w zachodniej części Morza Bałtyckiego. Występuje także na terenach północno-zachodniej Afryki. Na szczęście żeruje na głębokości do tysiąca metrów, dzięki czemu nie musisz się obawiać, że podczas wakacyjnej kąpieli w morzu będziesz miał niemiłą przyjemność spotkać diabła morskiego.

Jak smakuje żabnica?

Czy najbrzydsza ryba świata może być smaczna? Okazuje się, że jak najbardziej. Mięso żabnicy jest białe, delikatne, ma dosyć zwartą strukturę. Niektórzy mówią, że przypomina w smaku królika lub młodego kurczaka. Jeśli wybierzesz się na zagraniczne wakacje, w menu w języku angielskim możesz znaleźć ją pod nazwą monkfish. Diabeł morski to gatunek ryby w szczególności popularny we Francji i Hiszpanii. Ile kosztuje żabnica? Cena żabnicy za kilogram oscyluje w granicach 200 zł.

Jak przyrządzić żabnicę? Przepisy

Żabnicę można przyrządzić na wiele sposobów. Oczywiście najpopularniejszym daniem jest żabnica smażona lub pieczona. Można zrobić z niej również bulion, a także dodać do wykwintnej sałatki.

Pieczona żabnica

Żabnica świetnie smakuje w wersji pieczonej. Nie potrzeba do niej wielu dodatków, delikatny smak ryby świetnie podkreśli masło, oliwa i sok z cytryny. Do zrobienia tego przepisu będziesz potrzebować: 400 g fileta z żabnicy, łyżki masła, dwóch łyżek soku z cytryny, łyżeczkę skórki z cytryny, oliwy soli i pieprzy.

Oczyszczony i umyty filet oprósz sola i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, ułóż na nim rybę. W garnku roztop masło, skrop nim żabnicę. Dodaj startą skórę z cytryny. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut. Na koniec polej sokiem z cytryny. Świetnie będzie smakować w towarzystwie pieczonych warzyw, np. ziemniaków, papryki, cukinii i pomidora.

Smażona żabnica z purée z kalafiora

Diabła morskiego można również usmażyć. To bardzo delikatna ryba, dlatego warto podać ją z dodatkami, które nie przytłoczą jej smaku. Do wykonania smażonej żabnicy przygotuj: filet 500 g, mały kalafior, pełnotłuste mleko, gałkę muszkatołową, sól, biały pieprz i masło.

Umytą i osuszoną rybę posól i oprósz pieprzem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, a następnie obsmaż filet z dwóch stron. Zmniejsz ogień, smaż jeszcze przez kilka minut – łączny czas smażenia nie powinien przekraczać kwadransa.

Przygotowanie purée z kalafiora zacznij od podzielenia go na różyczki, ugotuj go na mleku, aż do miękkości. Dodaj masło, mleko, sól i pieprz, wszystko dokładnie zblenduj. Podawaj w towarzystwie ryby.

Żabnica w bulionie

Do jednych z popularniejszych dań z użyciem żabnicy należy bulion. Może stanowić bazę do wielu wyśmienitych zup. Do przygotowania żabnicy w bulionie  będziesz potrzebować: 750 g żabnicy, 450 ml bulionu warzywnego, jednej czerwonej cebuli, ząbek czosnku, kawałek selera, marchew, 350 g pomidorów, świeży rozmaryn, 120 ml wytrawnego białego wina, świeży tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

W garnku podsmaż na oliwie z oliwek pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz świeży tymianek. Filet z żabnicy pokrój w mniejsze części, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. Wrzuć pokrojoną  marchew, seler, pomidory, podlej winem. Gotuj przez pięć minut, aż wino wyparuje. Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem, gotuj przez kwadrans.

 Masz ochotę na danie z rybą? Zobacz, jakie przepisy przygotowali nasi użytkownicy:

1. Stek z tuńczyka z sosem z kiwi

 Stek z tuńczyka z sosem z kiwi Zobacz przepis

Stek z tuńczyka z sosem z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pstrąg w papilotach

 Pstrąg w papilotach Zobacz przepis

Pstrąg w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Łosoś pieczony

 Łosoś pieczony Zobacz przepis

Łosoś pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sandacz w migdałach

 Sandacz w migdałach Zobacz przepis

Sandacz w migdałach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Karmazyn w chrupiącej panierce z macy

 Karmazyn w chrupiącej panierce z macy Zobacz przepis

Karmazyn w chrupiącej panierce z macy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dorsz w śmietanie

 Dorsz w śmietanie Zobacz przepis

Dorsz w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Polędwica z mintaja

 Polędwica z mintaja Zobacz przepis

Polędwica z mintaja / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Grillowany stek z tuńczyka

 Grillowany stek z tuńczyka Zobacz przepis

Grillowany stek z tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dorsz na parze

 Dorsz na parze Zobacz przepis

Dorsz na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Autorka: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdrowy deser, który ma zero kalorii. Hit tego lata przygotujesz w domu »

Jedna sztuczka, która odmieni przetwory. Ogórki małosolne będą twarde i chrupiące »

Efekt jojo wpływa nie tylko na sylwetkę. Skutki odczuwają serce i wątroba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15022

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0