Spis treści:
- Marakuja – wartości odżywcze i właściwości
- Kto powinien pić sok z marakui?
- Dlaczego warto pić sok z marakui?
- Dlaczego warto pić sok z marakui?
- Co zrobić z miąższu z marakui?
Marakuja to okrągły owoc, który swoim wyglądem przypomina nieco śliwkę. W zależności od jej odmiany może ona mieć fioletową, pomarańczowo-czerwoną lub brązowawą skórkę. W jej wnętrzu kryje się natomiast lekko kwaśny miąższ, który posiada liczne prozdrowotne właściwości. Kto powinien pić sok z marakui? I jak przyrządzić go w zaciszu własnej kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Marakuja – wartości odżywcze i właściwości
Dlaczego w twoim menu powinna znaleźć się marakuja? Wartości odżywcze i właściwości tego owocu mówią same za siebie. W 100 g tego surowca znajduje się zaledwie 17,5 kcal, dzięki czemu idealnie wpisze się on w dietę o obniżonej kaloryczności.
Wśród największych zalet marakui wymienia się wysoką zawartość kwasu askorbinowego, który wspiera układ immunologiczny w okresie obniżonej odporności. Warto także wspomnieć, że jest ona bardzo dobrym źródłem potasu regulującego poziom pH komórek i przewodzenie impulsów nerwowych, a także poprawiającego ogólne funkcjonowanie układu nerwowego.
Dzięki obecności szerokiego spektrum substancji aktywnych marakuja stanowi naturalne remedium niwelujące negatywne skutki stresu oksydacyjnego. Do najważniejszych z nich zalicza się polifenole, antocyjany, flawonoidy i karotenoidy. Na szczególną uwagę zasługuje związek zwany piceatannolem wykazujący silne właściwości przeciwzapalne.
Marakuja to owoc bezpieczny dla diabetyków. Stabilizuje ona gospodarkę węglowodanową, a w połączeniu ze źródłem białka i tłuszczu może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla słodyczy. Jej niewątpliwym atutem jest także brak przeciwwskazań do spożycia. Oznacza to, że znajdzie się dla niej miejsce w każdej diecie – i to niezależnie od jej założeń.
Spożywając marakuję, dostarczysz sobie sowitej ilości błonnika, który stanowi istotny pokarm dla twoich bakterii jelitowych. Dodawaj ją do potraw, jeśli chcesz usprawnić swój pasaż jelitowy i pozbyć się szeregu dolegliwości, w tym zaparć i wzdęć. Należy również podkreślić, że stanowi ona doskonałe uzupełnienie diety osób narażonych na wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz tych dotykających układu pokarmowego i metabolicznego.
Kto powinien pić sok z marakui?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Jako że nie ma większych przeciwwskazań do spożywania tego owocu, warto, aby każdy znalazł dla niego miejsce w swoim menu. Jest on w szczególności polecany tym, którzy chcą kompleksowo zadbać o swoje zdrowie. Ze względu na wysoką zawartość związków bioaktywnych marakuja i jej przetwory sprawdzą się jako część jadłospisu zmniejszającego ryzyko chorób na tle zapalnym. Jest ona także polecana osobom borykającym się z problemami natury trawiennej.
Dlaczego warto pić sok z marakui?
Jeśli nie wiesz, dlaczego warto pić sok z marakui, zapoznaj się z jej leczniczymi właściwościami. Ma ona pozytywny wpływ na większość układów w ludzkim organizmie, stabilizuje glikemię i poprawia perystaltykę jelit. Ponadto zawarty w niej piceatannol zmniejsza stan zapalny, redukując ryzyko rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych, w tym nowotworowych, neurodegeneracyjnych oraz sercowo-naczyniowych.
Sok z marakui jest rekomendowany dla osób zmagających się na co dzień ze stanami zapalnymi skóry i uporczywymi wykwitami. Dane naukowe pokazują, że ekstrakt z tego owocu spowalnia fotostarzenie skóry, niwelując powstawanie głębokich zmarszczek, szorstkość skóry i plamy pigmentacyjne. Co więcej, poprawia on nawilżenie i elastyczność naskórka, dzięki czemu zapewnia młodzieńczy wygląd i świeżość.
Walczysz z nadprogramowymi kilogramami? Okazuje się, że marakuja działa dwutorowo. Po pierwsze stabilizuje glikemię poposiłkową, sprzyjając utracie centymetrów w talii, a po drugie – przyspiesza spalanie tłuszczu. Naukowcy dowiedli, że przyjmowanie 10 mg piceatannolu dziennie zwiększa średnią ilość spalania tłuszczu w spoczynku o prawie 40%.
Jak samodzielnie przygotować sok z marakui?
Do jego wykonania potrzebujesz kilku owoców, lodu, cukru i zimnej wody. Pamiętaj, aby podczas zakupów wybierać jak najdojrzalsze sztuki, które zapewnią twojemu napojowi wyrazisty smak.
Rozpocznij przyrządzanie soku od przekrojenia wszystkich sztuk na pół. Wydłub miąższ – na przykład za pomocą łyżeczki do herbaty – i umieść go w czaszy blendera. Dodaj około trzy razy tyle wody, ile wyszło miąższu i włącz urządzenie na kilkanaście sekund. Pamiętaj jednak o umiarze, ponieważ pestki marakui nie powinny się rozdrobnić. Mogą one zmienić konsystencję soku i nadać mu nutę goryczy.
Przelej gotowy sok przez sitko, dzięki temu oddzielisz płyn od pestek i kawałków masy. W tym celu możesz użyć drewnianej łyżki, która pomoże ci łatwo i szybko przecedzić przetwór. Otrzymaną miksturę ponownie połącz z wodą w ilości 1:1. Dosyp szczyptę cukru, ksylitolu lub stewii i wymieszaj, aż do ich pełnego rozpuszczenia.
Na samym końcu przelej sok z butelki do dzbanka i umieść go w lodówce. Serwuj go schłodzonego z dodatkiem kostek lodu. Doskonale sprawdzi się on jako uzupełnienie smoothies i koktajli oraz jako baza do smacznych drinków. Co można dolać do niego podczas imprezy? Na przykład nieco białego rumu lub wódki. Smacznego!
Co zrobić z miąższu z marakui?
Nie wiesz, co zrobić z miąższu z marakui? Okazuje się, że można go wykorzystać co najmniej na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest domowej roboty dżem. Przyrządzisz go podobnie jak w przypadku innych rodzajów przetworów tego typu. Wystarczy, że ugotujesz miąższ razem ze skórką cytryny i cukrem. Po zagotowaniu przetrzyj wszystko przez sitko i gotowe. Możesz wzbogacić go również o inne owoce, w tym ananas, mango i melon. Tego typu dżem wyśmienicie pasuje do porannych owsianek oraz jako zwieńczenie kanapek na słodko.
Jeśli nie przepadasz za dżemami, wykonaj sorbet na bazie marakui. To doskonała alternatywa dla słodkich przekąsek w trakcie lata. Na początku wlej do rondelka wodę i cukier, a następnie doprowadź je do wrzenia. Gotuj tę miksturę przez około pięć minut, aż do powstania cukrowego syropu. W kolejnym kroku utrzyj go w szklanym naczyniu z miąższem z marakui i wstaw do lodówki na mniej więcej trzy godziny, aby sorbet stężał. Podawaj go z lodami waniliowymi lub sezonowymi owocami.
Sprawdź, jakie przepisy z marakują przygotowali nasi użytkownicy.
1. Lekki deser z chia, marakują i granatem
Zobacz przepisLekki deser z chia, marakują i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Panna cotta z marakują
Zobacz przepisPanna cotta z marakują / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kremówka marakuja & kokos
Zobacz przepisKremówka marakuja & kokos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pianka jogurtowa z marakują
Zobacz przepisPianka jogurtowa z marakują / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Deser jaglany z mango, marakują i granolą
Zobacz przepisDeser jaglany z mango, marakują i granolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Smoothie mango-marakuja z jogurtem malinowym
Zobacz przepisSmoothie mango-marakuja z jogurtem malinowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com
Opracowała: Anna Hutek
Zobacz także:
Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »
„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »
Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »