Spis treści:
Niektórzy czytelnicy z pewnością pamiętają moment, gdy Ewa Wachowicz została wybrana na Miss Polonię 1992 roku i to głównie z tym wydarzeniem ją kojarzą. Tymczasem królowa piękności całkowicie zmieniła swoją ścieżkę kariery, realizując się obecnie jako restauratorka i prowadząca autorskiego programu kulinarnego. Odkryj, jak misska stała się mistrzynią kuchni.
Sprawdź także: Królowa polskich garów. Najlepsze przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ewa Wachowicz - biografia
Ewa Wachowicz urodziła się 19 października 1970 roku w małopolskich Gorlicach jako córka rolników. Ukończyła tamtejsze liceum, a potem rozpoczęła studia z technologii żywności na Akademii Rolniczej w Krakowie. Jako nastolatka zapisała się do agencji modelek. Ze względu na nagły rozwój kariery, nigdy nie ukończyła tego kierunku studiów. W 1992 roku wygrała konkurs na Miss Polonii. Reprezentowała nasz kraj także na wyborach Miss World, podczas których osiągnęła ogromny sukces, otrzymując tytuł III wicemiss świata. Rok później zwyciężyła również w plebiscycie World Miss University.
W latach 1993 - 1995 zaangażowała się w pracę polityczną. Zajmowała stanowisko sekretarza prasowego premiera Waldemara Pawlaka, pełniąc tak naprawdę obowiązki rzecznika prasowego rządu. Zasłynęła wówczas swoją wypowiedzią, że „premierowi nie odmawia się" (przyjęcia propozycji pracy). W 2001 roku ukończyła studia magisterskie z zarządzania jakością na Wydziale Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Krakowie.
Pod koniec lat 90. pracowała jako felietonistka, prowadząca teleturniejów telewizyjnych, producentka programów kulinarnych (m.in. „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza") oraz rzeczniczka prasowa konkursu Miss World. W kolejnych dwóch dekadach wydała wiele książek o gotowaniu, udzielała się w radiu i prasie, uczestniczyła w programach rozrywkowych, a od 2007 roku do dziś w telewizji Polsat prowadzi autorski program „Ewa Gotuje".
Prywatnie, pasjonuje się wspinaczką górską. W 1996 roku wyszła za mąż za dziennikarza Przemysława Osuchowskiego, z którym ma córkę Aleksandrę. Para rozwiodła się, a Ewa Wachowicz związała się z dziennikarzem Sławomirem Kowalewskim.
Jak gotuje Ewa Wachowicz?
Ewa Wachowicz zaprasza swoich widzów co tydzień w sobotę do autorskiego programu „Ewa Gotuje". Jak sama mówi, za produkcję odpowiada cały zespół, ale ona jest jej twarzą. W kulinarnym show, zawsze z uśmiechem na ustach, pokazuje przepisy z całego świata, jednak sama podkreśla, że kocha polską kuchnię. Kultywuje święta i przyrządzane na nie tradycyjne dania. Nie boi się również eksperymentować - ze składnikami, proporcjami czy innymi rodzajami kuchni.
Ewa Wachowicz daje się też poznać za sprawą własnej krakowskiej restauracji Zalipianki oraz komunikatów zamieszczanych w mediach społecznościowych. Poleca zdrową kuchnię, w której dominują fit dania. Co więcej, jest propagatorką idei zero waste oraz sezonowości w gastronomii.
Wyznaje zasadę, że do prawie każdej potrawy najlepiej dodać zieleninę. Często prezentuje receptury na dietetyczne wersje deserów, warzywne ciasta czy pełne wartościowych składników obiady. Twierdzi jednak, że „wszystko jest dla ludzi", a w kuchni powinna panować równowaga, dlatego chętnie - od czasu do czasu - sięga nie tylko po superfoods, ale też np. po tłustą śmietanę.
Wypróbuj najlepsze przepisy Ewy Wachowicz, które zyskały największą sympatię naszych użytkowników:
1. Chleb keto według Ewy Wachowicz

Chleb keto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz

Warkocz francuski na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz

Polonezy schabowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz

Garnuszek górnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dorsz w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz

Najlepsze przepisy Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

Kapsalony holenderskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Naleśniki zapiekane po bolońsku według Ewy Wachowicz

Naleśniki zapiekane po bolońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową według Ewy Wachowicz

Sernik Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sernik baskijski według Ewy Wachowicz

Sernik baskijski Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

Ciasto kokosowe bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Jabłka w szlafrokach według Ewy Wachowicz

Jabłka w szlafrokach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »