Ewa_Gotuje

„Misska" w kuchni, czyli jak gotuje Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz, w każdą sobotę, gotuje na oczach widzów w swoim autorskim programie. Początki jej kariery nie zapowiadały jednak, że królowa piękności będzie pokazywać Polakom, jak łączyć smaki w kuchni. Poznaj historię Miss Polonia i jej drogę do zostania kulinarnym smakoszem.

Ewa Wachowicz uwielbia polską kuchnię, ale nie boi się też podróży kulinarnych | Fot. materiały prasowe/Polsat

Spis treści:

Niektórzy czytelnicy z pewnością pamiętają moment, gdy Ewa Wachowicz została wybrana na Miss Polonię 1992 roku i to głównie z tym wydarzeniem ją kojarzą. Tymczasem królowa piękności całkowicie zmieniła swoją ścieżkę kariery, realizując się obecnie jako restauratorka i prowadząca autorskiego programu kulinarnego. Odkryj, jak misska stała się mistrzynią kuchni.

Sprawdź także: Królowa polskich garów. Najlepsze przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Ewa Wachowicz - biografia

Ewa Wachowicz urodziła się 19 października 1970 roku w małopolskich Gorlicach jako córka rolników. Ukończyła tamtejsze liceum, a potem rozpoczęła studia z technologii żywności na Akademii Rolniczej w Krakowie. Jako nastolatka zapisała się do agencji modelek. Ze względu na nagły rozwój kariery, nigdy nie ukończyła tego kierunku studiów. W 1992 roku wygrała konkurs na Miss Polonii. Reprezentowała nasz kraj także na wyborach Miss World, podczas których osiągnęła ogromny sukces, otrzymując tytuł III wicemiss świata. Rok później zwyciężyła również w plebiscycie World Miss University.

W latach 1993 - 1995 zaangażowała się w pracę polityczną. Zajmowała stanowisko sekretarza prasowego premiera Waldemara Pawlaka, pełniąc tak naprawdę obowiązki rzecznika prasowego rządu. Zasłynęła wówczas swoją wypowiedzią, że „premierowi nie odmawia się" (przyjęcia propozycji pracy). W 2001 roku ukończyła studia magisterskie z zarządzania jakością na Wydziale Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Krakowie.

Pod koniec lat 90. pracowała jako felietonistka, prowadząca teleturniejów telewizyjnych, producentka programów kulinarnych (m.in. „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza") oraz rzeczniczka prasowa konkursu Miss World. W kolejnych dwóch dekadach wydała wiele książek o gotowaniu, udzielała się w radiu i prasie, uczestniczyła w programach rozrywkowych, a od 2007 roku do dziś w telewizji Polsat prowadzi autorski program „Ewa Gotuje"

Prywatnie, pasjonuje się wspinaczką górską. W 1996 roku wyszła za mąż za dziennikarza Przemysława Osuchowskiego, z którym ma córkę Aleksandrę. Para rozwiodła się, a Ewa Wachowicz związała się z dziennikarzem Sławomirem Kowalewskim.  

Jak gotuje Ewa Wachowicz?

Ewa Wachowicz zaprasza swoich widzów co tydzień w sobotę do autorskiego programu „Ewa Gotuje". Jak sama mówi, za produkcję odpowiada cały zespół, ale ona jest jej twarzą. W kulinarnym show, zawsze z uśmiechem na ustach, pokazuje przepisy z całego świata, jednak sama podkreśla, że kocha polską kuchnię. Kultywuje święta i przyrządzane na nie tradycyjne dania. Nie boi się również eksperymentować - ze składnikami, proporcjami czy innymi rodzajami kuchni. 

Ewa Wachowicz daje się też poznać za sprawą własnej krakowskiej restauracji Zalipianki oraz komunikatów zamieszczanych w mediach społecznościowych. Poleca zdrową kuchnię, w której dominują fit dania. Co więcej, jest propagatorką idei zero waste oraz sezonowości w gastronomii.

Wyznaje zasadę, że do prawie każdej potrawy najlepiej dodać zieleninę. Często prezentuje receptury na dietetyczne wersje deserów, warzywne ciasta czy pełne wartościowych składników obiady. Twierdzi jednak, że „wszystko jest dla ludzi", a w kuchni powinna panować równowaga, dlatego chętnie - od czasu do czasu - sięga nie tylko po superfoods, ale też np. po tłustą śmietanę. 

Wypróbuj najlepsze przepisy Ewy Wachowicz, które zyskały największą sympatię naszych użytkowników:

1. Chleb keto według Ewy Wachowicz

 Chleb keto według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chleb keto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz

 Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Warkocz francuski na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz

 Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polonezy schabowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz

 Garnuszek górnika według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Garnuszek górnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorsz w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz

 Dorsz w warzywach z ananasem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Najlepsze przepisy Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

 Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapsalony holenderskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Naleśniki zapiekane po bolońsku według Ewy Wachowicz

 Naleśniki zapiekane po bolońsku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Naleśniki zapiekane po bolońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową według Ewy Wachowicz

 Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik baskijski według Ewy Wachowicz

 Sernik baskijski według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik baskijski Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz

 Ciasto kokosowe bez pieczenia według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto kokosowe bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Jabłka w szlafrokach według Ewy Wachowicz

 Jabłka w szlafrokach według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jabłka w szlafrokach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0