Najlepsza pizza? Domowa!

Jedzą ją robotnicy, studenci, biznesmeni, a także bogacze. Mowa oczywiście o pizzy - najpopularniejszym na świecie daniu włoskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna i wyjątkowa?

Fot. 123RF/Picsel

Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność.

Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą odkrycia Krzysztofa Kolumba, a dokładniej dzięki pomidorom, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy.

Co składa się na dobrą pizzę?

Każda pizzeria bazuje na sprawdzonym przepisie, który nierzadko stanowi tajemnicę lokalu. Jednak to nie receptura jest najważniejsza, ponieważ cały sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu ciasta oraz jakości składników.

Ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, ale wyrabianym ze specjalnej mąki. Chociaż dopuszczalne jest użycie klasycznej mąki pszennej, znacznie lepszym rozwiązaniem jest wybór mąki typu 00. Dzięki niej można uzyskać miękkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasto, które nie nasiąka sosem pomidorowym.

Ważny jest także odpowiedni ser. Chociaż upodobaliśmy sobie sery mocno ciągnące się, oryginalna włoska pizza bazuje na mozzarelli. Warto zatem zadbać o to, by do domowej pizzy użyć wysokiej jakości sera - najlepiej pochodzącego prosto z Włoch.

Reklama

Niebagatelną rolę odgrywa także sos pomidorowy. Przyrządzany z passaty pomidorowej, doprawiony czosnkiem oraz suszonym oregano, jest delikatny i odrobinę słodki. Sprawia, że spód pizzy nie jest suchy.Ilość składników wykładanych na wierzch pizzy nie może przytłaczać. Trzeba zachować umiar, aby nie „zabić" smaku ciasta oraz móc wygodnie spożywać pizzę w dłoniach.

Jeżeli chodzi o rodzaj składników, można postępować zgodnie z włoską zasadą: „im mniej, tym lepiej". Warto zatem ograniczyć się do sosu i kilku podstawowych składników, których smak będzie się nawzajem uzupełniać.

Smaczna, bo domowa

Obecnie, pizzerię znajdziemy niemal na każdym rogu, jednak wiele osób decyduje się przygotowywać ją samodzielnie. Co zrobić, żeby pizza była naprawdę pyszna? Nasi użytkownicy znają odpowiedź na to pytanie. Co więcej, bardzo chętnie dzielą się sprawdzonymi przepisami, dzięki którym także i ty będziesz mógł zostać prawdziwym pizza-masterem.

 

1. Ciasto na pizzę bez wyrastania

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, żadna pizza nie może obyć się bez delikatnie chrupiącego, rozpływającego się w ustach spodu. Wbrew pozorom przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, a nasza użytkowniczka podzieliła się z nami przepisem, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

 

2. Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wolisz bardziej tradycyjny przepis, oto propozycja w sam raz dla ciebie. Dzięki dłuższej fermentacji, ciasto nabierze dodatkowego aromatu, a jednocześnie wytworzą się w nim delikatne bąbelki powietrza, które sprawią, że spódz będzie delikatniejszy. Czas fermentacji możesz wydłużyć wedle własnego uznania, aby osiągnąć satysfakcjonujące cię efekty.

 

3. Pizza na cienkim cieście

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zdaniem wielu osób, pizza na cienkim i chrupiącym cieście, to jedyna słuszna wersja tego dania. Jak ją zrobić? Skorzystajcie z podpowiedzi naszej użytkowniczki.

 

4. Pizza capriciosa

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dodatki na pizzy możemy miksować według własnych upodobań, jednak istnieje sporo klasycznych kompozycji, które możemy spotkać w niemal każdej pizzerii. Jedną z nich jest właśnie capriciosa.

 

5. Pizza serowa

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy serów z pewnością pokochają ten rodzaj pizzy. Możecie mieszać w niej swoje ulubione rodzaje serów od pleśniowych aż po dojrzewające.

 

6. Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orzechy, gruszki i ser pleśniowy to klasyczne połączenie, które sprawdzi się nie tylko na pizzy. Jeżeli do tej pory go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości.

 

7. Chicago pizza

Chicago pizza

Fot. Videokuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wielbiciele klasycznej, włoskiej pizzy pewnie łapią się za głowę na widok chickagowskiej wersji tej potrawy. Jednak mieszkańcy tego amerykańskiego miasta są przekonani, iż prawdziwą pizzę powinno charakteryzować grube ciasto oraz ogromna ilość sera.

 

8. Pizza góralska

Pizza góralska

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdyby Włosi mieszkali pod Tatrami ich popisowe danie z pewnością wyglądałoby w ten sposób. Ten przepis zawiera w sobie niemal wszystko, co najsmaczniejsze na Podhalu.

 

9. Pizza z tuńczykiem

Pizza z tuńczykiem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeżeli lubicie ryby i owoce morza, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy nie macie czasu, ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni.

 

10. Pizza z bakłażanem

Pizza z bakłażanem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, warto abyście włączyli bakłażany do swojej diety, gdyż warzywa te mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Ponadto, doskonale smakują i mają niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni.

 

11. Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szpinak, feta i pomidory - czego można chcieć więcej? Taka pizza zasmakuje nawet małym niejadkom, które zazwyczaj krzywią się na widok warzyw.

 

12. Mini pizze z ciasta francuskiego

Mini pizze z ciasta francuskiego

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcecie naprawdę zaoszczędzić na czasie, zamiast długo wyrastającego spodu drożdżowego, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Zaoszczędzicie kilkadziesiąt minut, a efekt końcowy będzie równie smaczny, co w przypadku oryginalnego przepisu.

 

13. Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu

Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Osoby na diecie bezglutenowej bardzo często przyznają, iż pizza jest jednym z tych dań, za którymi tęsknią najbardziej. Teraz nie musicie już sobie niczego odmawiać.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik z pianką

Sernik z pianką bezową to wypiek nie tylko pyszny, ale i efektowny. Bolączką...

Odsłon: 25260

60 min
27
Ciasta Malinowy obłoczek

Mocno czekoladowy biszkopt i malinowy obłoczek kremowej pianki to połączenie...

Odsłon: 13368

60 min
10
60 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3