Ewa_Gotuje

Najlepszy na odporność i regulację wysokiego ciśnienia. Jak wycisnąć sok aronii bez sokownika?

Nie jest specjalnie popularny, choć zyskał sławę bardzo zdrowego. Chodzi o sok z aronii - zastosowanie w kuchni tego napoju jest dość szerokie. Jeszcze bardziej godne uwagi są właściwości soku z aronii. Czy możesz go wycisnąć bez sokownika? Sprawdź.

Jak wycisnąć sok z aronii bez sokownika? To bardzo proste | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sok z aronii to doskonały kulinarny kompan w walce z niską odpornością i wysokim ciśnieniem. Kto jeszcze powinien sięgać po ten zdrowotny napój? W poniższym artykule przyglądamy się nie tylko tej kwestii. 

 Sprawdź także: Wzmocni serce, poprawi odporność i trawienie. Jak zrobić i stosować oxymel z głogu?

Aronia - witaminy i wartości odżywcze

Wydaje się, że dzisiaj owoc ten nie cieszy się tak dużym zainteresowaniem, jak kiedyś. Tymczasem nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę, jak zdrowa jest aronia. Witaminy i wartości odżywcze tego owocu są godne podkreślenia - w dzisiejszych czasach mamy na to dowody. Sprawdź, jak wiele dobrego znajduje się w zaledwie 100 g tych owoców: 

  • Białko ogółem: 2.89 g 
  • Tłuszcz: 0.98 g 
  • Węglowodany: 33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g) 
  • Błonnik: 17.0 g 
  • Witamina C: 0.7 mg 
  • Tiamina: 0.029 mg 
  • Ryboflawina: 0.058 mg 
  • Niacyna: 0.672 mg 
  • Witamina B6: 0.193 mg 
  • Kwas foliowy: 10 µg 
  • Witamina A: 43 IU 
  • Witamina E: 0.75 mg 
  • Witamina K: 29.3 µg 
  • Wapń: 40 mg 
  • Żelazo: 0.4 mg 
  • Magnez: 21 mg 
  • Fosfor: 45 mg 
  • Potas: 309 mg 
  • Sód: 2 mg 
  • Cynk: 0.19 

Owoce te są bardzo niskokaloryczne. W 100 g aronii znajduje się poniżej 50 kcal. To owoc o niskim indeksie glikemicznym. Jak mogłeś zauważyć wcześniej - w aronii mieści się sporo błonnika, kwasu foliowego, żelaza, manganu, potasu i witamin: C, A, E i P.  

Jakie właściwości ma sok z aronii? 

Napój ten zawiera sporo witaminy P, będącej bioflawonoidem. To właśnie dzięki temu składnikowi aronia ma tak charakterystyczny kolor. Bioflawonoidy chronią nasz organizm, m.in. przed negatywnym działaniem promieni słonecznych (promieniowaniem UVB).  

Kolejną zaletą jagód tych niezwykłych owoców jest również zdolność do poprawy wchłaniania witaminy C. Jedząc aronie, możesz spodziewać się, że witamina ta będzie działała jeszcze efektywniej. Mało tego - poprawi także wchłanianie witaminy E. To właśnie połączenie wszystkich witamin w aronii sprawia, że owoc ten zyskuje właściwości przeciwutleniające.

Co to oznacza? Chodzi o ochronę komórek przed wolnymi rodnikami, czyli m.in. przed rozwojem nowotworów. Regularne spożywanie tego owocu, dzięki wysokiej zawartości i lepszej wchłanialności witaminy C, może poprawić kondycję paznokci, włosów oraz skóry. Jeszcze jakie właściwości ma sok z aronii? Może opóźnić działanie procesów starzenia i obniżyć ciśnienie krwi.  

Kto powinien pić sok z aronii?

Odpowiedź wydaje się oczywista. Tak naprawdę po sok aroniowy powinien sięgać każdy, komu zależy na dobrym zdrowiu i atrakcyjnym wyglądzie. Skupmy się jednak na detalach, żebyś mógł jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, kto powinien pić sok z aronii. 

Aronia dostarcza do naszego organizmu bardzo wartościowe składniki, które pomagają utrzymać prawidłowy przebieg różnego rodzaju procesów. Jeżeli chcesz wzmocnić swój układ odpornościowy (np. przed okresem jesienno-zimowym), chronić się przed nowotworami, nadciśnieniem, miażdżycą czy cukrzycą – pij regularnie sok z aronii. Napój ten, jak już wspomnieliśmy, poprawi także twój wygląd - głównie skórę, paznokcie i włosy. O regularnym spożywaniu soku z aronii powinni pamiętać także diabetycy. Owoc ten obniża bowiem poziom cukru we krwi.

W aronii znajdują się antocyjany, które wspomagają uszczelnianie naczyń krwionośnych. Co to oznacza? Poprawę ukrwienia, obniżenie ciśnienia krwi i regulacje częstotliwości pracy serca. Sok ten powinny pić zatem osoby, u których występuje ryzyko schorzeń związanych z tymi aspektami. A w jaki sposób systematyczne picie soku aroniowego przeciwdziała miażdżycy? Osoby spożywające napój z jagód tych owoców mogą sobie pomóc w obniżeniu stężenia złego cholesterolu.

Aronia wpływa również pozytywnie na wzrok. Zmniejsza bowiem kruchość naczyń, jak również poprawia ukrwienie w okolicach tęczówki oka. Zatem regularne picie tego typu soku może poprawić twoją ostrość widzenia także, gdy jest ciemno. Aronia polecana jest przede wszystkim seniorom. Może u nich opóźnić pojawienie się zaćmy, degeneracji plamki żółtej czy nawet jaskry. 

Jak wycisnąć sok z aronii bez sokownika?

Wiele osób chciałoby przygotować sok z aronii, ale obawia się, że jest to niemożliwe ze względu na brak posiadania sokownika. Okazuje się jednak, że ten przyrząd kuchenny wcale nie jest w tym przypadku potrzebny. Zatem jak wycisnąć sok z aronii bez sokownika? Przygotuj duży garnek.

Wrzuć aronie do wody i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, pilnując, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Regularnie je mieszaj, a po około 30 minutach jagody oddadzą właściwie cały swój sok. Teraz przelej mieszankę przez sito, aby napój był w pełni klarowny. Całość możesz dosłodzić -  oczywiście cukrem, ale też miodem czy na przykład ksylitolem. Ilość słodzidła zależy od twoich preferencji.

Wiele osób obawia się, że sok z aronii jest bardzo cierpki. Rzeczywiście owoc ten charakteryzuje się tym dość charakterystycznym smakiem, który odstrasza wiele osób. Tymczasem istnieje bardzo prosty sposób, aby aronie nie były cierpkie. Wystarczy owoce przed ich przerobieniem na sok czy inne przetwory zamrozić na kilka dni. Potem mrożone aronie dodajesz do garnka i gotujesz według podanej wyżej instrukcji. 

A jak przygotować sok aroniowy w sokowniku? Owoce wysyp na górną część urządzenia i posyp wybranym słodzidłem. Do dolnej części nalej wodę i umieść sokownik na małym ogniu. Sok z górnej części pod wpływem ciepła będzie spływał do środkowej części z sokownika, z której docelowo przelejesz gotowy napój do wyparzonych butelek. Możesz wspomóc się specjalnym wężykiem do nalewania. Pamiętaj, aby cały czas pilnować poziomów wody. W trakcie całego procesu może się bowiem okazać, że będziesz musiał jej dolać. 

Sok z aronii - zastosowanie w kuchni

Sok z aronii możesz pić bez żadnych dodatków, ale jeżeli niekoniecznie przepadasz za tym specyficznym smakiem, to dodawaj napój na przykład do herbaty, mieszaj go z wodą, albo uzupełniaj nim owsianki czy na przykład desery jogurtowe. Jaką jeszcze rolę może spełnić sok z aronii? Będzie świetnym… barwnikiem do ciast. W takiej roli na pewno zaskoczy niejedną gospodynię. Napój ten charakteryzuje się bardzo wyrazistym kolorem, dlatego doskonale nadaje się zabarwienia m.in. kremów do ciast. 

1. Sok z aronii bez sokownika

 Sok z aronii bez sokownika Zobacz przepis

Sok z aronii bez sokownika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z aronii z dodatkiem cynamonu i miodu

 Sok z aronii z dodatkiem cynamonu i miodu Zobacz przepis

Sok z aronii z dodatkiem cynamonu i miodu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z aronii bez cukru

 Sok z aronii bez cukru Zobacz przepis

Sok z aronii bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sok z aronii przepis babci

 Sok z aronii przepis babci Zobacz przepis

Sok z aronii przepis babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sok z aronii

 Sok z aronii Zobacz przepis

Domowy sok z aronii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zapomniany owoc z PRL wraca do łask. Prawdziwa bomba witaminowa »

Sezon na grzyby w pełni. Co z nich zrobić? »

Jak niejedzenie śniadania wpływa na organizm? Skutki odczujesz jeszcze tego samego dnia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0