Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Kalafior to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można wyczarować z niego wiele wyjątkowych przysmaków, które zachwycają swoim smakiem i oryginalnością. Poznaj przepisy na nietypowe dania z kalafiorem, dzięki którym poznasz jego nowe, ciekawe oblicze.

Kalafior można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów / Fot.123RF/Picsel/kurapy11

Spis treści:

Kalafior to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Wiele osób chętnie spożywa go w połączeniu z masłem i bułką tartą oraz jako dodatek do zup, zwłaszcza tych jarzynowych. Okazuje się jednak, że jest on bardziej uniwersalny, niż powszechnie się uważa – można wyczarować z niego mnóstwo ciekawych potraw, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale i oryginalnością. Jak najlepiej wykorzystać ten składnik w swojej kuchni? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych pomysłów na nietypowe dania z kalafiorem, dzięki którym odkryjesz go na nowo. 

Kalafior – skarbnica witamin i dobrego smaku 

Kalafior – skarbnica witamin i dobrego smaku. Trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem – warzywo to zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także te odżywcze. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niepozorny kalafior stanowi prawdziwą skarbnicę cennych składników – można znaleźć w nim m.in. witaminy C, K, B5 i B6, kwas foliowy, potas, mangan oraz magnez.

Ponadto jest on źródłem glukozynolanów – związków znanych z działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego. Nie sposób nie wspomnieć również o błonniku oraz polifenolach, w tym kemferolu, kwercetynie i antocyjanach, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami. Dodatkowym atutem tego warzywa jest niska kaloryczność – jego 200-gramowa porcja dostarcza zaledwie 50 kcal. 

Sprawdź także: Kobiety po 50. powinny jeść regularnie. Ma dużo żelaza, jest lekkostrawna, pomaga na wysoki cholesterol

Przepisy na nietypowe dania z kalafiorem 

Masz w swojej kuchni spore zapasy kalafiora i nie wiesz, co z nimi zrobić? A może masz ochotę skosztować tego warzywa w innej wersji niż zwykle? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów na nietypowe dania z kalafiorem, dzięki którym poznasz jego nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze. 

Kalafior z serem halloumi 

Kalafior z serem halloumi to idealna przekąska na obiad lub podwieczorek. Poza dwoma wspomnianymi produktami do przygotowania tej potrawy potrzebujesz zielonych oliwek, jarmużu, rodzynek, przyprawy zatar, mielonego kuminu, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Podziel kalafior na różyczki, pokrój oliwki na ćwiartki, a jarmuż porwij na kawałki i połącz ze sobą wszystkie komponenty. Dodaj przyprawy oraz oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi. Piecz danie w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. 

Pappardelle z kalafiorem 

Jeśli jesteś fanem makaronów, koniecznie wypróbuj pappardelle z kalafiorem. Aby wyczarować to danie, sięgnij dodatkowo po parmezan, masło, żółtko, orzechy włoskie oraz sól i pieprz. Podziel kalafior na niewielkie różyczki i podsmaż je na maśle. Wlej na patelnię wodę i gotuj warzywo pod przykryciem. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne trzy minuty. Ugotuj makaron al dente. Podgrzej na patelni kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu. Dorzuć makaron wraz z żółtkiem oraz parmezanem i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Przełóż makaron na talerz, ułóż na nim różyczki kalafiora i oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi oraz parmezanem.  

Kalafior pieczony

 Kalafior pieczony Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotleciki z kalafiora w migdałach 

Wśród pomysłów na nietypowe dania z kalafiorem nie może zabraknąć również tego na kalafiorowe kotleciki w migdałach. Aby je przyrządzić, poza kluczowym warzywem na liście niezbędnych składników umieść oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, brązowy cukier, płatki migdałowe, jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Podziel kalafior na kawałki i ugotuj je na parze. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę wraz z solą i brązowym cukrem. Rozdrobnij kalafior za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciśnij masę z nadmiaru wody i połącz ją z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy uformuj kotleciki i obtocz je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu przykryj kotleciki folią aluminiową i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. 

Frittata z kalafiorem i ciecierzycą 

Kolejną propozycją pysznej kalafiorowej przekąski jest frittata. Powstaje ona z takich produktów jak kalafior, ciecierzyca, jogurt naturalny, jajko, suszone oregano, masło, czosnek, szalotka, prażone płatki migdałów oraz sól i pieprz. Roztrzep jajko z dodatkiem jogurtu, soli, pieprzu i suszonego oregano. Kalafior podziel na różyczki, a szalotkę i czosnek drobno poszatkuj i podsmaż na maśle – najlepiej na żeliwnej patelni. Wrzuć na patelnię różyczki kalafiora, a po chwili – odsączoną z zalewy ciecierzycę. Zalej całość masą jajeczną i kontynuuj smażenie przez dwie minuty. Na koniec wstaw patelnię do piekarnika na 20 minut. 

Kalafior z morelami i grzybami 

Jeśli jesteś fanem nietypowych połączeń smakowych, koniecznie wypróbuj kalafiora z suszonymi morelami i grzybami. W swoim przepisie uwzględnij także masło, jarmuż, olej oraz sól. Zalej grzyby wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok. Zalej morele wodą i gotuj je do momentu, aż będą miękkie. Zmiksuj je na gładką masę wraz z cukrem. Usuń z jarmużu łodygi, po czym natrzyj go olejem, oprósz solą oraz pieprzem i piecz przez 12 minut w temperaturze 160 stopni. Podziel kalafior na różyczki, natrzyj je olejem i dopraw solą. Piecz je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie podsmaż na maśle osuszone grzyby. Wyjmij kalafior z piekarnika i nanieś na niego wszystkie składniki, tj. mus morelowy, grzyby oraz jarmuż. 

Stek z kalafiora

 Stek z kalafiora Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Risotto z kalafiora  

W zestawieniu pomysłów na nietypowe dania z kalafiora warto umieścić również risotto. Aby je przyrządzić, poza wspomnianym warzywem musisz zaopatrzyć się w marynowane grzyby, czosnek, cebulę, białe wytrawne wino, natkę pietruszki, masło, parmezan, lubczyk oraz koperek. Zetrzyj kalafior na grubych oczkach tarki. Grzyby przekrój na pół, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Parmezan i ser zetrzyj na tarce. Podsmaż czosnek, cebulę i grzyby na maśle, a następnie dorzuć do nich kalafior. Wlej białe wino i zaczekaj, aż odparuje. Dolej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Pięć ciast dla laika. Jeśli nie umiesz piec, wypróbuj te przepisy

Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 690786

60 min
1161
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 125

30 min
2
15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 84

30 min
4