Spis treści:
Kalafior to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Wiele osób chętnie spożywa go w połączeniu z masłem i bułką tartą oraz jako dodatek do zup, zwłaszcza tych jarzynowych. Okazuje się jednak, że jest on bardziej uniwersalny, niż powszechnie się uważa – można wyczarować z niego mnóstwo ciekawych potraw, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale i oryginalnością. Jak najlepiej wykorzystać ten składnik w swojej kuchni? Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych pomysłów na nietypowe dania z kalafiorem, dzięki którym odkryjesz go na nowo.
Kalafior – skarbnica witamin i dobrego smaku
Kalafior – skarbnica witamin i dobrego smaku. Trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem – warzywo to zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także te odżywcze. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niepozorny kalafior stanowi prawdziwą skarbnicę cennych składników – można znaleźć w nim m.in. witaminy C, K, B5 i B6, kwas foliowy, potas, mangan oraz magnez.
Ponadto jest on źródłem glukozynolanów – związków znanych z działania przeciwzapalnego i przeciwnowotworowego. Nie sposób nie wspomnieć również o błonniku oraz polifenolach, w tym kemferolu, kwercetynie i antocyjanach, które wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami. Dodatkowym atutem tego warzywa jest niska kaloryczność – jego 200-gramowa porcja dostarcza zaledwie 50 kcal.
Przepisy na nietypowe dania z kalafiorem
Masz w swojej kuchni spore zapasy kalafiora i nie wiesz, co z nimi zrobić? A może masz ochotę skosztować tego warzywa w innej wersji niż zwykle? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów na nietypowe dania z kalafiorem, dzięki którym poznasz jego nowe, jeszcze smaczniejsze oblicze.
Kalafior z serem halloumi
Kalafior z serem halloumi to idealna przekąska na obiad lub podwieczorek. Poza dwoma wspomnianymi produktami do przygotowania tej potrawy potrzebujesz zielonych oliwek, jarmużu, rodzynek, przyprawy zatar, mielonego kuminu, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Podziel kalafior na różyczki, pokrój oliwki na ćwiartki, a jarmuż porwij na kawałki i połącz ze sobą wszystkie komponenty. Dodaj przyprawy oraz oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry sera halloumi. Piecz danie w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Pappardelle z kalafiorem
Jeśli jesteś fanem makaronów, koniecznie wypróbuj pappardelle z kalafiorem. Aby wyczarować to danie, sięgnij dodatkowo po parmezan, masło, żółtko, orzechy włoskie oraz sól i pieprz. Podziel kalafior na niewielkie różyczki i podsmaż je na maśle. Wlej na patelnię wodę i gotuj warzywo pod przykryciem. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne trzy minuty. Ugotuj makaron al dente. Podgrzej na patelni kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu. Dorzuć makaron wraz z żółtkiem oraz parmezanem i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Przełóż makaron na talerz, ułóż na nim różyczki kalafiora i oprósz pokruszonymi orzechami włoskimi oraz parmezanem.
Kotleciki z kalafiora w migdałach
Wśród pomysłów na nietypowe dania z kalafiorem nie może zabraknąć również tego na kalafiorowe kotleciki w migdałach. Aby je przyrządzić, poza kluczowym warzywem na liście niezbędnych składników umieść oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, brązowy cukier, płatki migdałowe, jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Podziel kalafior na kawałki i ugotuj je na parze. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę wraz z solą i brązowym cukrem. Rozdrobnij kalafior za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciśnij masę z nadmiaru wody i połącz ją z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy uformuj kotleciki i obtocz je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałowych. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu przykryj kotleciki folią aluminiową i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut.
Frittata z kalafiorem i ciecierzycą
Kolejną propozycją pysznej kalafiorowej przekąski jest frittata. Powstaje ona z takich produktów jak kalafior, ciecierzyca, jogurt naturalny, jajko, suszone oregano, masło, czosnek, szalotka, prażone płatki migdałów oraz sól i pieprz. Roztrzep jajko z dodatkiem jogurtu, soli, pieprzu i suszonego oregano. Kalafior podziel na różyczki, a szalotkę i czosnek drobno poszatkuj i podsmaż na maśle – najlepiej na żeliwnej patelni. Wrzuć na patelnię różyczki kalafiora, a po chwili – odsączoną z zalewy ciecierzycę. Zalej całość masą jajeczną i kontynuuj smażenie przez dwie minuty. Na koniec wstaw patelnię do piekarnika na 20 minut.
Kalafior z morelami i grzybami
Jeśli jesteś fanem nietypowych połączeń smakowych, koniecznie wypróbuj kalafiora z suszonymi morelami i grzybami. W swoim przepisie uwzględnij także masło, jarmuż, olej oraz sól. Zalej grzyby wrzątkiem, przykryj i odstaw na bok. Zalej morele wodą i gotuj je do momentu, aż będą miękkie. Zmiksuj je na gładką masę wraz z cukrem. Usuń z jarmużu łodygi, po czym natrzyj go olejem, oprósz solą oraz pieprzem i piecz przez 12 minut w temperaturze 160 stopni. Podziel kalafior na różyczki, natrzyj je olejem i dopraw solą. Piecz je przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie podsmaż na maśle osuszone grzyby. Wyjmij kalafior z piekarnika i nanieś na niego wszystkie składniki, tj. mus morelowy, grzyby oraz jarmuż.
Risotto z kalafiora
W zestawieniu pomysłów na nietypowe dania z kalafiora warto umieścić również risotto. Aby je przyrządzić, poza wspomnianym warzywem musisz zaopatrzyć się w marynowane grzyby, czosnek, cebulę, białe wytrawne wino, natkę pietruszki, masło, parmezan, lubczyk oraz koperek. Zetrzyj kalafior na grubych oczkach tarki. Grzyby przekrój na pół, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Parmezan i ser zetrzyj na tarce. Podsmaż czosnek, cebulę i grzyby na maśle, a następnie dorzuć do nich kalafior. Wlej białe wino i zaczekaj, aż odparuje. Dolej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania
Pięć ciast dla laika. Jeśli nie umiesz piec, wypróbuj te przepisy
Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek