Morele - przy jakich chorobach warto jeść te pyszne owoce?

Morele to jedne z wielu kolorowych i słodkich darów lata. Można je jeść solo lub z jogurtem i orzechami oraz dodawać do domowych wypieków. Zastanawiasz się, co dokładnie kryje w sobie morela? Opis jej właściwości i wartości odżywczych znajdziesz w naszym artykule.

Jak suszyć morele? Istnieją dwa domowe proste sposoby | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Morele to owoce, które dają ogrom możliwości w kuchni. Warto przygotować z nich nie tylko domowe wypieki, ale również drożdżówki, dżemy, nalewki, pierogi lub nadzienie do naleśników. Jakie wartości odżywcze posiadają te owoce? Jak suszyć morele? I kto powinien wykluczyć je z diety? Dowiedz się tego z artykułu.

Sprawdź także: Pomaga stracić boczki i wyregulować pracę jelit. Jak przygotować i pić wodę owsiano-lnianią?

Morela - opis wyglądu

Morela reprezentuje rośliny wieloletnie z rodziny różowatych. Jej owoce dorastają do ośmiu centymetrów średnicy i charakteryzują się gładką skórką o pomarańczowo-żółtej barwie. Na polskim rynku dostępne są jej rozmaite odmiany, różniące się między sobą słodkością miąższu, odcieniem oraz wielkością.

Morela - wartości odżywcze

Jakie związki kryje w sobie morela? Wartości odżywcze tego owocu są naprawdę imponujące. W 100 g tego składnika znajduje się 48 kcal oraz 3,3 g błonnika. Składa się on w 86 proc. z wody i stanowi prawdziwą skarbnicę mikroelementów. Spożywając go regularnie, dostarczysz swojemu organizmowi m.in. potas, witaminy A, C i E, kwas glukonowy oraz żelazo.

Morela - właściwości

Morele wyśmienicie sprawdzają się jako uzupełnienie płynów w ciągu dnia. Co ciekawe, już około 165 g tych owoców dostarcza mniej więcej 142 ml wody. Ich dodatkową zaletą jest bogactwo katechin, które wykazują silne działanie przeciwzapalne

Witaminy zawarte w morelach mają dobroczynny wpływ na narząd wzroku, skórę oraz paznokcie i chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Są one zalecane w chorobach reumatycznych, a także dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Ponadto, dzięki obecności boru, morele wspomagają pracę układu kostno-szkieletowego

Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa

Morele - przy jakich chorobach warto jeść te owoce?

Lato to czas, kiedy możesz cieszyć się właściwościami moreli. Przy jakich chorobach warto je jeść? Na przykład przy zaparciach oraz wzdęciach, które zniwelujesz dzięki obecności błonnika pokarmowego. Dodatkowo substancja ta bierze czynny udział w obniżaniu cholesterolu we krwi oraz aktywnie przyczynia się do utrzymania glikemii na dobrym poziomie.

Twoja gospodarka elektrolitowa została zaburzona? W takim razie koniecznie włącz do swojego menu morele, które są bogatym źródłem potasu. Odpowiada on za regulację pracy mięśni oraz warunkuje sprawny przesył impulsów nerwowych.

Morele stanowią naturalne remedium na niedokrwistość będącą częstą konsekwencją źle zbilansowanej diety. Pierwiastek ten wykazuje lepszą przyswajalność w obecności kwasu askorbinowego, który także znajdziesz w morelach. Ponadto olej morelowy jest pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego. Ze względu na zawartość kwasów omega-3 i omega-6 wzmacnia on odporność.

Morele - zastosowanie w kuchni

Jakie przysmaki warto przyrządzić z moreli? Zastosowanie w kuchni tego produktu daje ogromne pole do popisu. Można je nie tylko ususzyć, ale również zamienić w pyszne konfitury i dżemy, dodawać do sałatek, dipów i kompotów oraz dorzucać do domowych wypieków

Najprostsza sałatka z użyciem moreli w roli głównej to taka z użyciem miksu sałat, fety oraz prażonych migdałów. Kropką nad i tego połączenia będzie odrobina sosu balsamicznego. Inną ciekawą opcją jest wyczarowanie z nich słodkiego smarowidła na kanapki. 

Jak kupować morele? 

Najlepiej zaopatrywać się w nie u sprawdzonego dostawcy, który nie używa w swoich uprawach zbyt wielu środków ochrony roślin. Jak kupować morele? Wybieraj egzemplarze, które nie są poobijane i zarobaczone. Pamiętaj, że zwykle mniejsze okazy są smaczniejsze od tych bardziej dorodnych. 

Jak przechowywać morele? 

Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać morele, wiedz, że istnieje co najmniej kilka sprawdzonych metod. Najprostszą z nich jest umieszczenie świeżych owoców na czystym talerzyku w lodówce. Planujesz wykorzystać ten składnik w sezonie zimowym? Postaw na mrożenie lub suszenie. Z kolei fanów domowych przetworów z pewnością zainteresuje technika konserwowania.  

Morele mogą być trzymane w piwnicy. Włóż je do papierowej torby i pilnuj, aby temperatura w pomieszczeniu utrzymywała się na poziomie pięciu stopni powyżej zera. Takie warunki pozwalają na zachowanie właściwości i świeżości rośliny przez okres około 30 dni. 

Jak suszyć morele? 

Gustujesz w bakaliach? Możesz przygotować je własnoręcznie i to bez wychodzenia z domu. Do ich wyczarowania nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu, a jedynie owoców, piekarnika, foremki do pieczenia oraz pergaminu

Jak suszyć morele? Ułóż je przecięciem do góry na papierze do pieczenia, a następnie skrop sokiem z cytryny. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni. Co trzy-cztery godzin odwracaj je tak, aby równomiernie się suszyły. Owoce muszą leżeć w nim około 36 godzin do całkowitego wyschnięcia. 

Jeśli dysponujesz suszarką do grzybów, możesz śmiało wykorzystać ją do przygotowania bakalii. Rozłóż morele równomiernie w poszczególnych pojemnikach i nakryj je czystym papierem. Po około 10 dniach w suchym i przewiewnym miejscu powinny one nadawać się do umieszczenia w szklanych słoikach.  

Suszone morele - wartości odżywcze 

Uwielbiasz zajadać się suszonymi morelami? Wartości odżywcze tej wersji przekąski oferują jeszcze bardziej prozdrowotne działanie niż świeży wariant. Proces suszenia sprawia, że ta sama objętość prezentuje wyższe stężenie poszczególnych minerałów w stosunku do wyjściowego produktu. To właśnie dlatego doskonale sprawdzą się one w przypadku osób aktywnych fizycznie. Starasz się zrzucić nadprogramowe kilogramy? Pamiętaj, że suszenie zwiększa kaloryczność przypadającą na 100 g moreli

Morele - przeciwwskazania 

Czy każdy może spożywać morele? Przeciwwskazania do uwzględnienia ich w jadłospisie są wynikiem wysokiej zawartości sacharozy, która stanowi aż 84 proc. składników w niektórych okazach. Z tego względu powinny z nich zrezygnować osoby borykające się z chorobami metabolicznymi, w tym cukrzycą typu 2 oraz insulinoopornością.  

Masz delikatny układ pokarmowy, który łatwo reaguje na niestandardowe połączenia smaków? W takim wypadku unikaj spożywania moreli razem z figami, mlekiem, ogórkami, śliwkami oraz surową wodą. Nawet niewielka ich ilość może wywołać nieprzyjemne rewolucje żołądkowe. Nie przesadzaj również z liczbą zjadanych moreli - najlepiej ograniczyć się do maksymalnie czterech sztuk.  

Odkryj wiele sprawdzonych przepisów na dania z morelami. Zastosowanie w kuchni tego produktu jest naprawdę szerokie:

1. Placek z morelami

 Placek z morelami Zobacz przepis

Placek z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Knedle z morelami

 Knedle z morelami Zobacz przepis

Knedle z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab z morelami

 Schab z morelami Zobacz przepis

Schab z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą

 Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą Zobacz przepis

Pierogi z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Filet indyczy z morelą

 Filet indyczy z morelą Zobacz przepis

Indyk z morelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto serowe z morelami

 Ciasto serowe z morelami Zobacz przepis

Ciasto serowe z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placuszki z morelami

 Placuszki z morelami Zobacz przepis

Placuszki z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z morelami, orzechami włoskimi i mozzarellą

 Sałatka z morelami, orzechami włoskimi i mozzarellą Zobacz przepis

Sałatka z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Smoothie z melona i dojrzałych moreli

 Smoothie z melona i dojrzałych moreli Zobacz przepis

Morelowe smoothie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem

 Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem Zobacz przepis

Dżem z suszonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Francuska tarta z morelami

 Francuska tarta z morelami Zobacz przepis

Tarta z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Włoskie cantuccini z morelami

 Włoskie cantuccini z morelami Zobacz przepis

Cantuccini z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Zimny deser z morelami

 Zimny deser z morelami Zobacz przepis

Deser z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Deser z pieczonymi morelami

 Deser z pieczonymi morelami Zobacz przepis

Deser z pieczonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Jogurtowe muffinki z morelami

 Jogurtowe muffinki z morelami Zobacz przepis

Jogurtowe muffinki z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Bezglutenowe ciasto z morelami

 Bezglutenowe ciasto z morelami Zobacz przepis

Bezglutenowe ciasto ptysiowe z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Chleb herbaciany z suszonymi morelami

 Chleb herbaciany z suszonymi morelami Zobacz przepis

Chleb herbaciany z suszonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Wiadomo, dlaczego osobom otyłym trudniej schudnąć. Wyniki badań są jasne »

Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski. Przed zjedzeniem - rozgnieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 22

15 min
3
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1446

60 min
9
Desery Tarta czekoladowo-malinowa

Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...

Odsłon: 281

>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3