Spis treści:
- Morela - wartości odżywcze
- Morela - właściwości
- Morele - przy jakich chorobach warto jeść te owoce?
- Morele - zastosowanie w kuchni
- Jak suszyć morele?
- Morele - przeciwwskazania
Morele to owoce, które dają ogrom możliwości w kuchni. Warto przygotować z nich nie tylko domowe wypieki, ale również drożdżówki, dżemy, nalewki, pierogi lub nadzienie do naleśników. Jakie wartości odżywcze posiadają te owoce? Jak suszyć morele? I kto powinien wykluczyć je z diety? Dowiedz się tego z artykułu.
Morela - opis wyglądu
Morela reprezentuje rośliny wieloletnie z rodziny różowatych. Jej owoce dorastają do ośmiu centymetrów średnicy i charakteryzują się gładką skórką o pomarańczowo-żółtej barwie. Na polskim rynku dostępne są jej rozmaite odmiany, różniące się między sobą słodkością miąższu, odcieniem oraz wielkością.
Morela - wartości odżywcze
Jakie związki kryje w sobie morela? Wartości odżywcze tego owocu są naprawdę imponujące. W 100 g tego składnika znajduje się 48 kcal oraz 3,3 g błonnika. Składa się on w 86 proc. z wody i stanowi prawdziwą skarbnicę mikroelementów. Spożywając go regularnie, dostarczysz swojemu organizmowi m.in. potas, witaminy A, C i E, kwas glukonowy oraz żelazo.
Morela - właściwości
Morele wyśmienicie sprawdzają się jako uzupełnienie płynów w ciągu dnia. Co ciekawe, już około 165 g tych owoców dostarcza mniej więcej 142 ml wody. Ich dodatkową zaletą jest bogactwo katechin, które wykazują silne działanie przeciwzapalne.
Witaminy zawarte w morelach mają dobroczynny wpływ na narząd wzroku, skórę oraz paznokcie i chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Są one zalecane w chorobach reumatycznych, a także dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Ponadto, dzięki obecności boru, morele wspomagają pracę układu kostno-szkieletowego.
Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa
Morele - przy jakich chorobach warto jeść te owoce?
Lato to czas, kiedy możesz cieszyć się właściwościami moreli. Przy jakich chorobach warto je jeść? Na przykład przy zaparciach oraz wzdęciach, które zniwelujesz dzięki obecności błonnika pokarmowego. Dodatkowo substancja ta bierze czynny udział w obniżaniu cholesterolu we krwi oraz aktywnie przyczynia się do utrzymania glikemii na dobrym poziomie.
Twoja gospodarka elektrolitowa została zaburzona? W takim razie koniecznie włącz do swojego menu morele, które są bogatym źródłem potasu. Odpowiada on za regulację pracy mięśni oraz warunkuje sprawny przesył impulsów nerwowych.
Morele stanowią naturalne remedium na niedokrwistość będącą częstą konsekwencją źle zbilansowanej diety. Pierwiastek ten wykazuje lepszą przyswajalność w obecności kwasu askorbinowego, który także znajdziesz w morelach. Ponadto olej morelowy jest pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego. Ze względu na zawartość kwasów omega-3 i omega-6 wzmacnia on odporność.
Morele - zastosowanie w kuchni
Jakie przysmaki warto przyrządzić z moreli? Zastosowanie w kuchni tego produktu daje ogromne pole do popisu. Można je nie tylko ususzyć, ale również zamienić w pyszne konfitury i dżemy, dodawać do sałatek, dipów i kompotów oraz dorzucać do domowych wypieków.
Najprostsza sałatka z użyciem moreli w roli głównej to taka z użyciem miksu sałat, fety oraz prażonych migdałów. Kropką nad i tego połączenia będzie odrobina sosu balsamicznego. Inną ciekawą opcją jest wyczarowanie z nich słodkiego smarowidła na kanapki.
Jak kupować morele?
Najlepiej zaopatrywać się w nie u sprawdzonego dostawcy, który nie używa w swoich uprawach zbyt wielu środków ochrony roślin. Jak kupować morele? Wybieraj egzemplarze, które nie są poobijane i zarobaczone. Pamiętaj, że zwykle mniejsze okazy są smaczniejsze od tych bardziej dorodnych.
Jak przechowywać morele?
Jeśli zastanawiasz się, jak przechowywać morele, wiedz, że istnieje co najmniej kilka sprawdzonych metod. Najprostszą z nich jest umieszczenie świeżych owoców na czystym talerzyku w lodówce. Planujesz wykorzystać ten składnik w sezonie zimowym? Postaw na mrożenie lub suszenie. Z kolei fanów domowych przetworów z pewnością zainteresuje technika konserwowania.
Morele mogą być trzymane w piwnicy. Włóż je do papierowej torby i pilnuj, aby temperatura w pomieszczeniu utrzymywała się na poziomie pięciu stopni powyżej zera. Takie warunki pozwalają na zachowanie właściwości i świeżości rośliny przez okres około 30 dni.
Jak suszyć morele?
Gustujesz w bakaliach? Możesz przygotować je własnoręcznie i to bez wychodzenia z domu. Do ich wyczarowania nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu, a jedynie owoców, piekarnika, foremki do pieczenia oraz pergaminu.
Jak suszyć morele? Ułóż je przecięciem do góry na papierze do pieczenia, a następnie skrop sokiem z cytryny. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni. Co trzy-cztery godzin odwracaj je tak, aby równomiernie się suszyły. Owoce muszą leżeć w nim około 36 godzin do całkowitego wyschnięcia.
Jeśli dysponujesz suszarką do grzybów, możesz śmiało wykorzystać ją do przygotowania bakalii. Rozłóż morele równomiernie w poszczególnych pojemnikach i nakryj je czystym papierem. Po około 10 dniach w suchym i przewiewnym miejscu powinny one nadawać się do umieszczenia w szklanych słoikach.
Suszone morele - wartości odżywcze
Uwielbiasz zajadać się suszonymi morelami? Wartości odżywcze tej wersji przekąski oferują jeszcze bardziej prozdrowotne działanie niż świeży wariant. Proces suszenia sprawia, że ta sama objętość prezentuje wyższe stężenie poszczególnych minerałów w stosunku do wyjściowego produktu. To właśnie dlatego doskonale sprawdzą się one w przypadku osób aktywnych fizycznie. Starasz się zrzucić nadprogramowe kilogramy? Pamiętaj, że suszenie zwiększa kaloryczność przypadającą na 100 g moreli.
Morele - przeciwwskazania
Czy każdy może spożywać morele? Przeciwwskazania do uwzględnienia ich w jadłospisie są wynikiem wysokiej zawartości sacharozy, która stanowi aż 84 proc. składników w niektórych okazach. Z tego względu powinny z nich zrezygnować osoby borykające się z chorobami metabolicznymi, w tym cukrzycą typu 2 oraz insulinoopornością.
Masz delikatny układ pokarmowy, który łatwo reaguje na niestandardowe połączenia smaków? W takim wypadku unikaj spożywania moreli razem z figami, mlekiem, ogórkami, śliwkami oraz surową wodą. Nawet niewielka ich ilość może wywołać nieprzyjemne rewolucje żołądkowe. Nie przesadzaj również z liczbą zjadanych moreli - najlepiej ograniczyć się do maksymalnie czterech sztuk.
Odkryj wiele sprawdzonych przepisów na dania z morelami. Zastosowanie w kuchni tego produktu jest naprawdę szerokie:
4. Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą
Zobacz przepisPierogi z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto serowe z morelami
Zobacz przepisCiasto serowe z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Placuszki z morelami
Zobacz przepisPlacuszki z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka z morelami, orzechami włoskimi i mozzarellą
Zobacz przepisSałatka z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Smoothie z melona i dojrzałych moreli
Zobacz przepisMorelowe smoothie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem
Zobacz przepisDżem z suszonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Francuska tarta z morelami
Zobacz przepisTarta z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Włoskie cantuccini z morelami
Zobacz przepisCantuccini z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Zimny deser z morelami
Zobacz przepisDeser z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Deser z pieczonymi morelami
Zobacz przepisDeser z pieczonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Jogurtowe muffinki z morelami
Zobacz przepisJogurtowe muffinki z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Bezglutenowe ciasto z morelami
Zobacz przepisBezglutenowe ciasto ptysiowe z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
17. Chleb herbaciany z suszonymi morelami
Zobacz przepisChleb herbaciany z suszonymi morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »
Wiadomo, dlaczego osobom otyłym trudniej schudnąć. Wyniki badań są jasne »
Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski. Przed zjedzeniem - rozgnieć »