Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Karnawał nieubłaganie dobiega końca. Wtorek przed Środą Popielcową to czas ostatnich bali i hucznych imprez, w czasie których tradycyjnie serwuje się przekąski ze śledzi. Mamy dla was kilka przepisów, którymi zachwycicie gości.

Fot. 123RF/Picsel

Ostatki, śledzik, mięsopust lub kozelek. Wiele nazw - to samo znaczne. W ten sposób nazywamy ostatnie dni karnawałowych szaleństw, poprzedzające okres Wielkiego Postu. To także fantastyczna okazja do zjedzenia czegoś naprawdę smacznego.

Dlaczego w ostatki jemy śledzie?

W czasie ostatkowych imprez na stołach królują śledzie pod różnymi postaciami. Dlaczego, skoro w naszym kraju uznaje się je za danie typowo postne? Odpowiedzi należy doszukiwać się w dalekiej przeszłości, kiedy to dla naszych przodków ich obecność na stole symbolizowała nieuchronnie nadchodzący czas umartwień i wyrzeczeń. Zwykle jadało się je tuż przed północą, jako symboliczne przejście w czas postu.

Czy śledzie są zdrowe?

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc. 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Jak przygotować przekąski ze śledzi?

Jeżeli w czasie ostatkowych zabaw chcecie zaskoczyć swoich gości pysznymi przekąskami ze śledzi, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzy.

 

1. Śledzie po lwowsku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Helenepon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Śledzie gajowego

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Śledzie w śmietanie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Śledź po grecku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Śledź po sułtańsku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Śledź po japońsku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Śledzie po cygańsku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 409

30 min
8
60 min
15
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5361

30 min
6
>60 min
12