Najlepsze przepisy na ogórki

Osiem pomysłów na ostatkowe przekąski ze śledzi

Karnawał nieubłaganie dobiega końca. Wtorek przed Środą Popielcową to czas ostatnich bali i hucznych imprez, w czasie których tradycyjnie serwuje się przekąski ze śledzi. Mamy dla was kilka przepisów, którymi zachwycicie gości.

Fot. 123RF/Picsel

Ostatki, śledzik, mięsopust lub kozelek. Wiele nazw - to samo znaczne. W ten sposób nazywamy ostatnie dni karnawałowych szaleństw, poprzedzające okres Wielkiego Postu. To także fantastyczna okazja do zjedzenia czegoś naprawdę smacznego.

Dlaczego w ostatki jemy śledzie?

W czasie ostatkowych imprez na stołach królują śledzie pod różnymi postaciami. Dlaczego, skoro w naszym kraju uznaje się je za danie typowo postne? Odpowiedzi należy doszukiwać się w dalekiej przeszłości, kiedy to dla naszych przodków ich obecność na stole symbolizowała nieuchronnie nadchodzący czas umartwień i wyrzeczeń. Zwykle jadało się je tuż przed północą, jako symboliczne przejście w czas postu.

Czy śledzie są zdrowe?

Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7 proc. 18,1 proc. to bardzo dobrze przyswajalne białko.

W 100 gramach śledzia bałtyckiego jest aż 40,4 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, 33,4 proc. na fosfor oraz 14,8 proc na magnez. Śledź jest bogaty również w wapń, cynk i miedź.

Jak wykazały badania, nawet uznawana za bardzo zdrową oliwa z oliwek nie zawiera tak wiele zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6, co śledzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Pobierz aplikację smaker

Jak przygotować przekąski ze śledzi?

Jeżeli w czasie ostatkowych zabaw chcecie zaskoczyć swoich gości pysznymi przekąskami ze śledzi, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzy.

 

1. Śledzie po lwowsku

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Śledzie z suszonymi śliwkami

Fot. Helenepon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Śledzie gajowego

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Śledzie w śmietanie

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Śledź po grecku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Śledź po sułtańsku

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Śledź po japońsku

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Śledzie po cygańsku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 241

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4