Fot. 123RF/Picsel
Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu nerwowego, przez co poprawia się nasza pamięć i koncentracja.
Między bajki możemy włożyć informacje o tym, że jedzenie chleba prowadzi do otyłości. Oczywiście, wszystko jest kwestią umiaru, jednak zjedzenie kilku kromek dziennie może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić. Dzieje się tak za sprawą błonnika, który pobudza nasz metabolizm i sprawia, że dłużej pozostajemy syci. Cztery średnie kromki chleba dostarczą nam aż połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Powszechnie wiadomo, że żaden sklepowy bochenek nie może się równać z domowym pieczywem. Właśnie z tego względu każdy powinien znać chociaż jeden dobry przepis, który będzie mógł wykorzystać w sytuacji, gdy dopadnie go ochota na naprawdę dobre pieczywo. Jak zwykle w takiej sytuacji, możecie liczyć na naszych użytkowników, którzy sztukę domowego wypieku pieczywa opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od dobrze wszystkim znanej klasyki. Z pewnością nie raz widzieliście podobny chleb na sklepowych półkach, jednak zapewniamy was, że na tym kończą się podobieństwa. Chleb przygotowany według przepisu naszego użytkownika jest zdecydowanie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto idealny przepis dla osób, które nie mają pod ręką zakwasu na chleb. Dzięki jogurtowi wasze pieczywo zyska wyjątkowy smak i aromat.
3. Bezglutenowy chleb z ziaren
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście, nie mogliśmy zapomnieć o osobach, które nie tolerują glutenu. Ta alergia wcale nie oznacza, że musicie całkowicie zrezygnować z pieczywa. Przepis pana Macieja z pewnością przypadnie wam do gustu.
Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piwo ma w tym wypadku dwa zadania. Po pierwsze wzbogaca smak wypieku, a po drugie pomaga mu rosnąć i sprawia, że chleb jest lżejszy. Nie musicie się obawiać o procenty - alkohol wyparuje w trakcie pieczenia.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowując domowe pieczywo, nie bójcie się eksperymentować z dodatkami. Dzięki nim, możecie niemal w dowolny sposób zmieniać jego smak.
Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiedzieliście, że przy wypieku domowego pieczywa zakwas możecie zastąpić np. żurkiem? Osiągnięcie podobny efekt, jednak smak takiego chleba jest naprawdę wyjątkowy.
Fot. Szynszylka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zagniatając ciasto na chleb, możecie dodać do niego różnego rodzaju orzechy, warzywa lub suszone owoce. A co powiedzielibyście na podsmażoną cebulkę? Ten smak uzależnia.
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli lubicie włoską kuchnię, ten chleb z pewnością przypadnie wam do gustu. Połączcie go z mozzarellą, pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek, a z pewnością poczujecie się jak w czasie wakacji w słonecznej Italii.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.