Spis treści:
- Figi – wartości odżywcze
- Figi – właściwości zdrowotne
- Figi – przeciwwskazania
- Figi suszone czy świeże?
- Figi – zastosowanie w kuchni
Figa to owoc drzewa lub krzewu zwanego figowcem pospolitym. Pochodzi z Azji Mniejszej, powszechnie występuje także na terenie państw basenu Morza Śródziemnego. Z pysznych fig słynie między innymi Grecja, Hiszpania, Portugalia czy Turcja. Nie wszyscy wiedzą o tym, że figa ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. Te niewielkie, ciemnofioletowe owoce, kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Świetnie sprawdzą się zarówno w deserach, jak i w wytrawnych daniach. Podpowiemy ci, jakie wartości odżywcze kryją w sobie figi, kto powinien włączyć je do swojej diety, oraz jakie są przeciwwskazania do ich jedzenia.
Figi – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze kryją w sobie figi? Owoce te przede wszystkim zawierają cukry proste, dlatego ich zjedzenie jest sposobem na to, by w szybkim czasie dodać sobie energii. W ich składzie znajdują się witaminy A, E, beta-karotenu, oraz witamin z grupy B, które doskonale wpływają na układ nerwowy i hormonalny. Nie brakuje w nich również substancji mineralnych, między innymi są to potas, wapń, magnez i żelazo. Figi są także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Świeże figi są raczej niskokaloryczne, 100 g owoców dostarcza ok. 74 kcal. Jeżeli jesteś na diecie, warto uważać na te w wersji suszonej, ponieważ w 100 gramach mają 314 kcal.
Figi – właściwości zdrowotne
Dlaczego warto jeść figi? Powodów jest mnóstwo, jednym z nich jest zawarty w nich błonnik pokarmowy. Świetnie wpływa na pracę jelit, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Dodatkowo błonnik pomaga zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu, chroni również przed miażdżycą oraz zawałem serca. Produkty bogate w ten składnik są również bardzo syte, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Dlatego figi świetnie sprawdzą się również na diecie odchudzającej.
Figi zawierają antyoksydanty, które mają właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Jedzenie fig ma również pozytywny wpływa na narząd wzorku, pomaga chronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Wysoka zawartość potasu w figach sprawia, że są one polecane osobom, u których występuje wysokie ciśnienie krwi. Owoce te pomagają utrzymać je na prawidłowym poziomie. Natomiast magnez ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pomaga redukować stres, poprawia pamięć i koncentrację, a także zmniejsza zmęczenie.
Kto powinien jeść figi? Figi powinny znaleźć się w diecie dzieci oraz osób starszych, ponieważ zawierają mnóstwo wapnia, który odpowiada za mocne i zdrowe kości i zęby. W 100 g suszonych fig jest aż 162 mg wapnia! Dodatkowo pomaga chronić organizm przed osteoporozą. Natomiast żelazo obecne w figach, jest niezbędne do produkcji hemoglobiny oraz czerwonych krwinek, dlatego jedzenie tych owoców będzie wskazane dla osób, u których występuje anemia.
Co ciekawe, w medycynie naturalnej na ból gardła i chrypkę zaleca się spożywanie napoju na bazie fig i mleka. Taka mikstura w mig pomoże pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości. Warto wspomnieć również o tym, że figi w swoim składzie zawierają pigmenty, które mają właściwości chroniące organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpią one filtru przeciwsłonecznego.
Jak jeść figi na surowo?
Jeżeli pierwszy raz kupiłeś figi, możesz mieć wątpliwości, w jaki sposób je zjeść. Oczywiście na początku należy je dokładnie umyć i osuszyć. Następnie wystarczy pokroić je na ćwiartki i zajadać wraz ze skórką. Wcale nie trzeba ich obierać!
Figi – przeciwwskazania
Czy wszyscy mogą jeść figi? Okazuje się, że, mimo że owoce te są bardzo zdrowe, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Suszone figi mają wysoki indeks glikemiczny, przez co bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Dlatego ostrożnie powinni spożywać je cukrzycy. W składzie fig znajdują się białko zwane tyraminą, które może powodować bóle głowy. Dlatego, jeżeli często dotykają cię migreny, lepiej unikaj jedzenia fig.
Figi suszone czy świeże?
Co jest zdrowsze, figi świeże czy suszone? Oczywiście odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Świeże figi zawierają mniej kalorii, dlatego będą korzystniejszym wyborem, jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Najprościej mówiąc będziemy mogli zjeść ich więcej, co zapewni nam większą objętość posiłku. Zaletą fig suszonych jest to, że są one dostępne przez cały rok, ponadto będą doskonałym źródłem energii. Warto zabrać je na wycieczkę pieszą lub rowerową.
Figi – zastosowanie w kuchni
Jak jeść figi? Oczywiście możesz zjeść je na surowo lub w wersji suszonej, jako przekąskę. Warto jednak poznać inne zastosowanie fig, te niepozorne, fioletowe owoce, dają spore pole do kulinarnych popisów. Oczywiście można wykorzystać je w deserach, Świetnie sprawdzą się także w wersji śniadaniowej, np. do owsianki, musli, jak i twarożku na słodko. Suszone figi można dodać również do pieczywa. Jeżeli lubisz połączenie słodkich i słonych smaków, warto wrzucić figi do sałatki, świetnie smakować będzie z fetą lub kozim serem. Możesz również zaserwować je na kanapkach, szczególnie jeśli na podpieczony chleb wyłożymy grillowany ser halloumi, kawałki świeżych fig, podprażonych orzechów włoskich oraz odrobinę miodu. Figi świetnie komponują się również w orientalnych daniach z ryżem lub kaszą kuskus.
Owoce te nadają się również do przygotowywania przetworów, możesz zrobić z nich dżemu, galaretki, konfitury, a także przysmak dla dorosłych, czyli nalewkę z fig.
Szukasz dawki kulinarnych inspiracji? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników z figami w roli głównej.
1. Kisiel gruszkowy z figą
Zobacz przepisKisiel gruszkowy z figą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Caprese z figą i rukolą
Zobacz przepisCaprese z figą i rukolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Konfitura z fig (dżem z fig)
Zobacz przepisKonfitura z fig (dżem z fig) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka z figą i serem feta
Zobacz przepisSałatka z figą i serem feta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Naleśniki z serem i figami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Figi w sosie karmelowym
Zobacz przepisFigi w sosie karmelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Feta z figami i miodem
Zobacz przepisFeta z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Modra kapusta z figami
Zobacz przepisModra kapusta z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Omlet jaglany z figami
Zobacz przepisOmlet jaglany z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »