Najlepsze przepisy na ogórki

Pesto na 12 sposobów

Klasyczne pesto przygotowuje się z aromatycznych listków bazylii. Czy wiedzieliście jednak, że nie jest to jedyna wersja tego smakowitego sosu?

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu, pochodzi najsłynniejszy i uznawany za klasyczny, przepis na tę pastę.

 

Sposób przygotowywania pesto znany jest już od setek, jeśli nie tysięcy, lat. Ucieranie letnich ziół z orzechami i oliwą było doskonałym sposobem na przechowanie ich do zimy. Podobno, taką papką zajadali się już starożytni Rzymianie, a żeglarze, wypływając w długie rejsy, zabierali ją na pokłady swoich statków, chcąc w ten sposób u chronić się przed plagą szkorbutu.

Kupując gotowe pesto, powinniśmy zwracać uwagę na etykiety umieszczane na opakowaniach. Niestety, jego cena nie zawsze musi iść w parze z jakością. W sklepowych słoiczkach, zamiast oliwy możemy znaleźć olej, parmezan zostanie zastąpiony przez gorszej jakości sery, a piniole przez inne, znacznie tańsze, orzechy. Taka pasta nie będzie już tak smaczna, ani zdrowa jak oryginał, który przecież bez problemu przygotujemy w domu.

Reklama

Lista składników potrzebnych do klasycznego pesto nie jest długa. Wystarczy nam bazylia, orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwa z oliwek. Zgodnie z tradycją, wszystkie te produkty powinniśmy utrzeć ręcznie w moździerzu, jednak bez większego problemu możemy posłużyć się blenderem. Pamiętajcie, aby unikać podgrzewania pesto, gdyż w za sprawą wysokiej temperatury traci ono nie tylko swój zielony kolor, ale także wiele substancji odżywczych.

Ten stary przepis doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z najpopularniejszych wersji tej pasty jest tak zwane „pesto rosso" z dodatkiem suszonych pomidorów. Warto eksperymentować, dodając do niego różne rodzaje ziół lub orzechów. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów, skorzystajcie z wypróbowanych przepisów użytkowników Smakera. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Pesto bazyliowe z orzechami

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Pesto koperkowe

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Pesto z liści marchewki

Fot. Jakszef na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


4. Czerwone pesto

Fot. Tuna_Cooking na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


5. Domowe pesto z rukoli

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Cytrynowo-orzechowe pesto

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pesto z czosnku niedźwiedziego

Fot. Jakszef na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Pesto z pokrzywy

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Pesto z cukinii

Fot. NiePieprz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Pesto z pietruszki

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Lazurowe pesto

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Reklama


 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 80

15 min
7
30 min
3
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 257

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9