Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 1223

Pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo można przygotować na obiad. Pesto sprawdza się również do nacierania ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek i sok z limonki.
    Rozdrabniać nożykami blendera, aż łodygi pietruszki i czosnek będą drobno posiekane, pod koniec dodać wyłuskane i lekko pokrojone pistacje.

  2. Gdy wszystkie składniki będą rozdrobnione, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji, osobiście podczas jedzenia wolę wyczuwać drobne kawałeczki pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane.

  3. Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto.
    Po wyłożeniu na talerze posypać dodatkowo odrobiną sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń