Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 8925

Szybkie, łatwe i zdrowe pesto przygotowane z cukinii, idealne do makaronów, ryżu, czy na kanapki.

Składniki

  • cukinia zielona 3 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Sezam 3 łyżki
  • szpinak świeży 3 garście
  • sól 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • sos sojowy 0,5 łyżeczki
  • płatki chili świeżo mielone 1 szczypta
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pesto z cukinii

Przygotowanie

  1. Do blendera wrzucamy uprażony na suchej patelni sezam, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Rozdrabniamy.

  2. Cukinię razem ze skórą kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól.

  3. Miękką cukinię przekładamy razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
    Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń