Spis treści:
- Przygotowanie składników i zakalec
- Dlaczego podczas pieczenia ciasta trzeba trzymać się przepisu?
- Czy przesiewanie mąki na ciasto jest konieczne?
- Owoce w cieście a zakalec
- Co zrobić z zakalcem?
Zakalcem nazywamy niedopieczone lub niewyrośnięte ciasto, które może powstać w wyniku wielu pomyłek, tj.: nieodpowiednie proporcje składników, źle ustawiona temperatura, zbyt długie ucieranie lub za krótki czas pieczenia. Błędy te popełniamy najczęściej podczas robienia ciast z dodatkiem owoców, ale przytrafiają się one również w innych sytuacjach, np. w trakcie przygotowywania biszkoptu. Tego typu wypiek jest zazwyczaj bardziej mokry, ciągnący i ciemniejszy od tego, wykonywanego w prawidłowy sposób.
Problem z odpowiednim wyrośnięciem ciasta może zdarzyć się każdemu, nawet najbardziej doświadczonej gospodyni. Chcąc zwiększyć szanse powodzenia, należy pamiętać o kilku prostych zasadach.

Sprawdź także: Jak zrobić idealny biszkopt? Weź do serca te babcine rady, będzie równy i wyrośnięty
Przygotuj składniki z wyprzedzeniem
Zabierając się za pieczenie ciasta lub biszkoptów do tortu najlepiej przygotować wszystkie niezbędne składniki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy, tak aby w momencie ich łączenia osiągnęły temperaturę pokojową. Mowa tutaj przede wszystkim o produktach wyciągniętych z lodówki. Co ważne – zasada ta nie tyczy się ciasta kruchego, gdzie masło, śmietana lub inny tłuszcz, z jakiego przygotowujemy wypiek, powinny być mocno schłodzone.
Zadbaj o jakość składników i odpowiednie proporcje
Uważnie czytajcie przepisy i odmierzajcie składniki z jak największą starannością. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie. Zbyt duża ilość cukru, wody lub tłuszczu z pewnością wpłyną na zachwianie odpowiedniej gęstości ciasta. Warto pamiętać również o tym, że najlepsze wypieki wychodzą ze świeżych produktów, dlatego podczas przygotowywania składników zwracajcie uwagę również na daty przydatności do spożycia poszczególnych produktów, tj. masło czy proszek do pieczenia.
Przesiej sypkie składniki przez sito
W czym pomoże ten zabieg? Przede wszystkim sprawi, że nasz wypiek będzie bardziej puszysty. Przesiewanie przez sito mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia czy kakao sprawi, że pozbędziemy się grudek i zanieczyszczeń. Pozwoli nam na lepsze połączenie składników suchych z mokrymi i przyczyni się do osiągnięcia sukcesu.
Starannie wymieszaj składniki
Na tym etapie powinniśmy zwrócić uwagę na dwa istotne aspekty. Masę powinniśmy mieszać tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie na dużych obrotach może sprawić, że do surowego ciasta dostanie się za duża ilość powietrza, co wpłynie na szybkie wyrastanie i równie szybkie opadanie przygotowywanego wypieku. Do tego zadania najlepiej użyć szpatułki lub kuchennej rózgi. Wyjątek od tej zasady stanowią jedynie ciasta drożdżowe.
Drugim ważnym elementem jest kierunek mieszania. Ważne, żeby obrać jeden i pod żadnym pozorem go nie zmieniać. Jest to związane z włóknami glutenu, które podczas zmiany kierunku mieszania mogą zostać rozerwane i przyczynić się do powstania zakalca.
Zwróć uwagę na owoce
Odpowiednia ilość owoców oraz sposób ich dodawania to jeden z ważniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę w przypadku przygotowywania ucieranego ciasta. Po pierwsze powinny być one dokładnie umyte i wysuszone. Dodanie mokrych owoców może wpłynąć na obciążenie wypieku. Podobny efekt spowoduje wykorzystanie zbyt dużej ilości owoców. Dobrym rozwiązaniem jest obtoczenie ich w bułce tartej. Taka metoda pozwoli na wyciągnięcie nadmiaru wody i soku. Warto zwrócić uwagę również na metodę układania owoców. Śliwki najlepiej położyć skórką do dołu, natomiast maliny dziurką do góry. Ten sposób pozwoli na zatrzymanie nadmiaru soku w owocach i sprawi, że ciasto nie zrobi się zbyt wilgotne.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika
Przed wstawieniem blaszki do pieczenia trzeba zwrócić uwagę na temperaturę, którą najlepiej ustawić w trakcie przygotowywania ciasta na tyle stopni, ile jest podane w przepisie i piec je przez podany w książce kucharskiej czas. Należy unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia. Zbyt częste i długie zaglądanie spowoduje, że wypiek opadnie. Najlepiej sprawdzić, czy jest gotowy dopiero po upłynięciu wyznaczonego czasu, poprzez wbicie drewnianego patyczka do środka. Jeśli jest suchy – możemy wyciągnąć ciasto do wystudzenia. Oklejony patyczek oznacza, że potrzebuje ono jeszcze kilku minut pieczenia.
Co zrobić z zakalcem?
Jeśli ciasto okaże się zakalcem, niestety nie jesteśmy w stanie go uratować, ale nie oznacza to, że musi ono w całości wylądować w śmietniku. Jedzenie surowego ciasta może nam zaszkodzić, dlatego tę część warto odłożyć na bok. Z dopieczonych kawałków możemy natomiast przygotować słodki deser, tj. bajaderki czy cake popsy. Po zapoznaniu się z najważniejszymi zasadami czas zabrać się do pracy. Jak przygotować smaczne ciasto unikając przy tym najczęściej popełnianych błędów? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisach naszych użytkowników:
1. Ucierane ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Miodownik ze śliwkami

Miodownik ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Biszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt z owocami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. "Porzeczkówka" z kruszonką

"Porzeczkówka" z kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »
Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »