Dania jednogarnkowe

Planujesz zrobić tort na urodziny dla bliskiej ci osoby, ale nie wiesz, czy poradzisz sobie z upieczeniem biszkoptu? To zadanie może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto poznać kilka zasad, dzięki którym ciasto będzie wyrośnięte, delikatne i równe. Podpowiemy ci, jak zrobić biszkopt krok po kroku, aby był pyszny jak u babci.

Przepisy na idealny biszkopt | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę. Okazuje się jednak, że są znacznie prostsze sposoby radzenia sobie z tym ciastem. Jaką mąkę wybrać? W jakiej temperaturze piec biszkopt? Dziś podpowiemy wam, jak rozwiązać najczęstsze problemy, które pojawiają się przy pieczeniu biszkoptu. 

Sprawdź także: Knedle ziemniaczane ze śliwkami jakich jeszcze nie jadłeś. Słodki obiad idealny na jesień

Jak ubijać białka na biszkopt?

Białka powinniśmy ubijać w czystym i suchym pojemniku. Najlepiej, jeśli wcześniej jajka włożymy na kilka chwil do lodówki. Pamiętajmy też, aby do biszkoptu wybierać te, które mają zwarte białka. Mamy wówczas gwarancję, że ubiją się na sztywną pianę.

Cukier dodawaj zawsze pod sam koniec ubijania białek. Wybierajmy ten drobny, który szybciej się rozpuści i nie będzie wyczuwalny w cieście.

Żółtka dodawaj do masy pojedynczo, za każdym razem dokładnie je miksując. Jeśli wrzucisz do piany wszystkie naraz, ich ciężar sprawi, że białka stracą puszystość.

Biszkopt: jaka mąka nadaje się najlepiej?

Typ mąki jest niezwykle istotny w przypadku pieczenia biszkoptu. Na szczęście w tym wypadku nie musimy sięgać po produkt trudnodostępny lub bardzo drogi. Na biszkopt najlepiej nadaje się mąka typu 450, którą bez trudu kupicie w niemal każdym sklepie. Na biszkopty do tortów możesz sięgnąć również po mąkę typu 400, jednak 450 także się sprawdzi.

Dla lepszej stabilności, do biszkoptów dodaje się również niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że bez względu na rodzaj, zawsze należy przesiewać ją przez sitko.

Jeśli dodajemy do biszkoptu proszek do pieczenia, również powinniśmy go przesiać. Dzięki temu mąka będzie odpowiednio napowietrzona i w cieście nie powstaną grudki. Ważne jest, aby mąkę do białek dodawać partiami i mieszać bardzo delikatnie przy pomocy sylikonowej szpatułką.

Jaką blaszkę wybrać do pieczenia biszkoptu?

Ten rodzaj ciasta najczęściej piecze się w okrągłej tortownicy, dzięki czemu biszkopt doskonale nadaje się do przygotowania tortu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie,  aby sięgnąć po kwadratową lub prostokątną blaszkę, w której robi się ciasta. Pamiętaj jednak, że jeśli będzie ona zbyt duża, biszkopt będzie bardzo niski.

Formę do wyłożenia ciasta najlepiej nasmarować tłuszczem tylko na dole. Boki powinniśmy zostawić nienasmarowane - podczas pieczenia ciasto przyklei się do foremki i nie opadnie.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Biszkoptu nie możesz piec w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż w takim wypadku zbyt szybko i za mocno przypiecze się z zewnątrz, pozostając surowym w środku. Zwykle temperatura w piekarniku powinna oscylować pomiędzy 160 a 180 stopniami. Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym dłuższy powinien być czas pieczenia.

Ciasto wkładamy do piekarnika dopiero w momencie, gdy osiągnie on pożądaną w przepisie temperaturę. Ważne, aby nie otwierać drzwiczek pieca w trakcie pieczenia biszkopt, gdyż wówczas bardzo szybko opadnie.

Co zrobić, aby biszkopt był równy?

Jednym z największych problemów, jakie początkujący kucharze napotykają przy pieczeniu biszkoptów, jest jego nierówne wyrastanie. Z pofalowanym wierzchem ciasta można poradzić sobie w łatwy sposób, odcinając wszystkie nierówności. Warto również zadbać o to, aby masa biszkoptowa była równomiernie rozprowadzona po foremce, a w piekarniku nie była przechylona.

Doświadczone gospodynie bardzo często przygotowują tzw. biszkopt rzucany. Upieczone ciasto należy upuścić w foremce na ziemię z wysokości około 50 cm. W ten sposób wszystkie pęcherzyki powietrza zostaną uwolnione, a ty otrzymasz równiutki biszkopt.

Co zrobić, aby biszkopt nie opadał?

Ponieważ masa na biszkopt jest bardzo napowietrzona, ciasto w naturalny sposób opada. Można jednak nieco ograniczyć ten proces. Jednym ze sposobów jest opisane powyżej przygotowanie biszkoptu rzucanego. Warto również wiedzieć, w jaki sposób studzić to delikatne ciasto. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że biszkopt szybko opadnie, dlatego powinniśmy studzić go w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Już wiecie, jak przygotować ciasto biszkoptowe. Teraz zapoznajcie się z kilkoma pomysłami naszych użytkowników, dzięki którym wasze wypieki na pewno się udadzą.

1. Biszkopt idealny

 Biszkopt idealny Zobacz przepis

Biszkopt idealny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Biszkopt budyniowy

 Biszkopt budyniowy Zobacz przepis

Biszkopt budyniowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany

 Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany Zobacz przepis

Biszkopt idealny/ biszkopt rzucany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Biszkopt bezglutenowy

 Biszkopt bezglutenowy Zobacz przepis

Biszkopt bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Biszkopt genueński

 Biszkopt genueński Zobacz przepis

Biszkopt genueński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Biszkopt kakaowy

 Biszkopt kakaowy Zobacz przepis

Biszkopt kakaowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Biszkopt wyjątkowo czekoladowy

 Biszkopt wyjątkowo czekoladowy Zobacz przepis

Biszkopt wyjątkowo czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Biszkopt kakaowy na occie

 Biszkopt kakaowy na occie Zobacz przepis

Biszkopt kakaowy na occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Biszkopt do tortów

 Biszkopt do tortów Zobacz przepis

Biszkopt do tortów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Biszkopt Mamy

 Biszkopt Mamy Zobacz przepis

Biszkopt Mamy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała:  Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Cztery triki sprawią, że ochota na słodycze minie. Za kilka lat sobie podziękujesz »

Odmładza skórę i stawy, przyspiesza metabolizm. „Białko młodości” pij też na odporność »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 20

30 min
1
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 4

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0