Podgrzybki - jak je znaleźć i co z nich zrobić?

Na pewno nieraz słyszałeś o podgrzybku. Mało tego - z pewnością też nieraz jadłeś tego smacznego grzyba. Nic dziwnego - większość jego odmian jest jadalna. Czy znajdą się również te niejadalne, albo nawet trujące? Jak zrobić marynowane podgrzybki i inne smakołyki z tych wyjątkowych grzybów? Przed tobą skarbnica wiedzy o podgrzybkach. Miłej lektury!

Fot. 123RF/Picsel

Podgrzybki marynowane albo sos z podgrzybków - czy są na świecie osoby, które nie lubią tego typu smakowitości? Jesteśmy przekonani, że nie. Podgrzybki to bardzo pożądane grzyby w kuchni. Są pyszne i mają wiele zastosowań, o których przeczytasz poniżej. Dowiedz się więcej o jednym z najpopularniejszych grzybów.

Podgrzybek - rodzaje

Często spotykany, łatwy do rozpoznania i bardzo pyszny grzyb. Tak, to podgrzybek! Rodzaje podgrzybków, o czym nie wszyscy wiedzą, są dość liczne. Najpopularniejsze odmiany to podgrzybek brunatny oraz podgrzybek sosnowy. Są jeszcze inne rodzaje, np. podgrzybek złotawy, podgrzybek zajączek, podgrzybek żeberkowany czy... podgrzybek szatański. Nazwa tego ostatniego absolutnie nie jest przypadkowa. To trująca odmiana podgrzybka. Zjedzenie go może skończyć się śmiercią. Spokojnie - jest jednak dość łatwo rozpoznawalny na tle innych rodzajów podgrzybków.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Podgrzybek trujący

Warto pamiętać, że podgrzybek trujący (inaczej nazywany szatanem) to tak naprawdę borowik szatański. Nazwa "podgrzybek" stosowana jest potocznie przez mniej lub bardziej wprawionych grzybiarzy. Borowik szatański może przypominać inne grzyby z rodziny borowikowatych, np. borowika orawskiego. Trzon szatana pod kapeluszem jest żółty, a niżej czerwono-różowy. Znajduje się na nim wyraźnie zarysowana siateczka. Może sięgać nawet 12 centymetrów (długość) i 10 centymetrów (szerokość). Trzon absolutnie jest smukły, raczej przypomina bulwę. Miąższ podgrzybka szatańskiego jest delikatnie żółtawy, właściwie to brudnobiały. Po przełamaniu wyraźnie widać błękitne i sinawe odcienie.

Podgrzybek brunatny

To jeden z najpopularniejszych podgrzybków. Ten oczywiście jest jadalny. Znajdziemy go przede wszystkim w lasach iglastych. Może rosnąć również w tych liściastych, choć tutaj zdecydowanie rzadziej. Grzyby te występują przez długi okres - nawet od czerwca do listopada. Trzon podgrzybka brunatnego zazwyczaj jest długi na 14 centymetrów a szeroki na około 4 centymetry. Charakteryzuje się dość wysokim stopniem twardości. Przybiera też różne kształty, choć te najczęściej przypominają walec. Kapelusz ma brązowo-kasztanowy kolor, a trzon jest stosunkowo jasny. Jego miąższ ma kolor brunatnożółty, jest dość miękki, sinieje po przekrojeniu i przybiera lekko owocowy zapach. W smaku zaś jest bardzo łagodny.

Podgrzybek zajączek

Choć nazywam go podgrzybkiem, to tak naprawdę nim nie jest. Taksonomia grzybów wciąż dynamicznie się zmienia. Jakiś czas temu przeniesiono ten gatunek grzyba do rodzaju borowików. Jego łacińska, oficjalnie stosowana nazwa, uległa zmianie z Xerocomus subtomentosus na Boletus subtomentosus. Oczywiście nikt nie popełni zbrodni, nadal zaliczając zajączka do podgrzybków. W zbieraniu grzybów i ich przyrządzaniu nie ma to przecież większego znaczenia!

Skąd wzięła się charakterystyczna nazwa zajączek? Grzyb ten posiada bowiem "futerkowaty", a właściwie "zamszowy" kapelusz. Jego tekstura jest jakby owłosiona. Zazwyczaj przybiera kolor szaro-brązowy, ale spotkamy też wersje żółtawe lub oliwkowe.

Podgrzybek żeberkowany

Nazywany jest także podgrzybkiem grubosiatkowanym. To grzyb jadalny rosnący pojedynczo albo w rozproszeniu po maksymalnie kilka sztuk. Bardzo lubi lasy iglaste, liściaste, ale też mieszane. Znajdziemy go przede wszystkim w górach pomiędzy świerkami i dębami. Występuje tam w okresie od lipca do października.

Kapelusz podgrzybka żeberkowanego osiąga nawet 15-centymetrową średnicę. Młode okazy mają półkolisty kształt. Z czasem staje się coraz bardziej płaski i łukowaty. Jego powierzchnia jest matowa i dość sucha, a skórka aksamitna. Przybiera różne kolory - od oliwkowego po ciemnobrązowy. Trzon może sięgać nawet 10-centymetrową długość i 2,5-centymetrową szerokość.

Podgrzybek złotawy

Podgrzybek złotawy nazywany jest także borowikiem złotawym, czerwoną nogą, grzybem zającowym, a także złotym grzybem. To jeden z najbardziej znanych, jadalnych grzybów rurkowych. Niestety może bardzo szybko się psuć, więc często nie nadaje się do zastosowania w kuchni. Grzyby te rosną od czerwca do listopada głównie w lasach liściastych oraz iglastych. Występują nawet w parkach (zazwyczaj pod dębami oraz sosnami).

Owocnik złotego grzyba może sięgać nawet 10 centymetrów średnicy. Zazwyczaj charakteryzuje się brązowy, żółtobrązowym, albo oliwkowym kolorem. Gdy jest sucho, powstają na nim pęknięcia, przez które widać charakterystyczny, biały lub czerwony, miąższ. Rurki u młodych grzybów są jasnożółte. Im egzemplarz starszy, tym kolor bardziej ucieka w stronę zielonego lub oliwkowego. Trzon osiąga wymiary do 8 centymetrów (wysokość).

Podgrzybki - przepisy

Nie wiesz, jak w kuchni wykorzystać podgrzybki? Przepisy to nie problem! Znajdziesz ich całą masę, m.in. na smaker.pl. Marynowane podgrzybki to chyba jeden z najbardziej znanych smakołyków tego typu. Oczywiście warto sprawdzić również sos z podgrzybków - idealny do mięs i ziemniaków. Po prostu palce lizać! Co jeszcze można i na pewno warto przygotować z podgrzybków? Opcji jest wiele.

Zobacz: Makaron z suszonymi grzybami i parmezanem

Krokiety z kapustą i grzybami

Znane, wręcz kultowe polskie danie, którego nie może zabraknąć nie tylko na świątecznym stole. Czy wiesz, że to właśnie podgrzybek może stanowić podstawę farszu? Tak samo w przypadku pierogów. Doskonale smakuje w towarzystwie kiszonej kapusty. Od razu ślinka cieknie.

Sos z podgrzybków

Klasyczny podgrzybkowy sosik uwielbiają nie tylko osoby mięsożerne, ale przede wszystkim wegetarianie. Zresztą nie bez powodu grzyby nazywane są "mięsem leśnym". Po ich odpowiednim przyrządzaniu i przyprawieniu mogą przypominać smakiem właśnie te popularne produkty spożywcze. Sosik grzybowy świetnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kopytkami itd. Może być też dodatkiem do dania, chociaż my uważamy, że absolutnie nie można mu umniejszać!

 

Sos z podgrzybków - palce lizać. Przepis idealny. Sprawdź!

Zupa z podgrzybków

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi zupy grzybowej? Kultowe danie podawane przede wszystkim z kluskami i makaronem. Warto przygotować go na wywarze warzywnym lub warzywno-mięsnym z dobrej jakości śmietaną. Oczywiście podstawą są tu przyprawy. W tym przypadku pasują tu oregano, pietruszka, ziele angielskie, a nawet bazylia.

Podgrzybki marynowane

Zamarynuj je w sezonie grzybowym, a będziesz cieszyć się pysznymi grzybami również w zimie. Takie grzybki ze słoika mogą być dodane do farszu na pierogi, pasty do pieczywa, bigosu czy pieczonego mięsa. Grzyby wystarczy zmielić, doprawić i usmażyć na maśle. Proste, pyszne i praktyczne.

 

Sprawdź genialny przepis na podgrzybki marynowane

 

A ty jakie dania z podgrzybków lubisz? Wspaniałe przepisy z tymi grzybkami w roli głównej znajdziesz na Smaker.pl.

Kilka z nich poniżej:

1. Krem z podgrzybków

Krem z podgrzybków

Fot. Kaatarinaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z podgrzybków

 

2. Krem z podgrzybków

Krem z podgrzybków

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zupa z podgrzybków

 

3. Tagliatelle z podgrzybkami

Tagliatelle z podgrzybkami

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pęczotto z podgrzybkami

Pęczotto z podgrzybkami

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kasza z podgrzybkami

 

5. Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Pierogi z podgrzybkami

 

6. Karkówka w sosie z podgrzybków

Karkówka w sosie z Podgrzybków

Fot. Suri2209 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Mięso z podgrzybkami

 

7. Gulasz z indyka z podgrzybkami (bez zaprawiania)

Gulasz z indyka z podgrzybkami bez zaprawiania

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Podgrzybki w occie

Podgrzybki w occie

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 284

15 min
10
Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 99

30 min
3
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 144

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4