Dania jednogarnkowe

Pokarm dla mózgu, balsam dla chorych stawów i wątroby. Jak zrobić kiszony kalafior?

Nie tylko doda aromatu wielu potrawom, ale poprawi funkcjonowanie układu trawiennego, nerwowego i odpornościowego. Właściwości kiszonego kalafiora mają bardzo korzystny wpływ na cały organizm. Dowiedz się, jak zrobić pyszne przetwory, którymi możesz zajadać się cały rok.

Jak zrobić kiszony kalafior? Odkryj przepis na pyszną sałatkę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepadasz za kalafiorem i używasz go w codziennym jadłospisie? W takim razie to najwyższa pora na przygotowanie zdrowych przetworów z tym warzywem w roli głównej. Jak zrobić kiszony kalafior, żeby był smaczny? Wcale się nie natrudzisz, a jednocześnie dostarczysz organizmowi mnóstwa witamin i minerałów.

Sprawdź także: Aż trudno uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza mięso. Schab i gulasz rozpływają się w ustach

Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?

Warzywo, już w wersji surowej, kryje w sobie dużo cennych minerałów. Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior? Co ciekawe, w wyniku fermentacji, zyskuje on jeszcze więcej prozdrowotnych składników. 

Kiszony kalafior to skarbnica antyoksydantów, bakterii probiotycznych oraz witamin (A, C, K, E i tych z grupy B). Właśnie dlatego działa korzystnie na układ pokarmowy i odpornościowy. Co więcej, to źródło błonnika, regulującego procesy trawienne i pracę jelit. 

W kiszonym kalafiorze kryją się również wartościowe minerały. Jedząc regularnie warzywo w tej postaci, dostarczysz organizmowi m.in. żelaza, wapnia, potasu, sodu, magnezu i fosforu.

Kiszony kalafior - właściwości

Właściwości kiszonego kalafiora zaskoczą niejedną osobę. Okazuje się, że w procesie fermentacji warzywo zyskuje mnóstwo bakterii probiotycznych, które zbawiennie wpływają na układ trawienny. Regulują mikroflorę jelitową, dbając o prawidłową perystaltykę jelit. Warzywo działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i w konsekwencji pomaga zrzucić niechciane kilogramy.

Witamina C, której w kiszonym kalafiorze nie brakuje, jest silnym antyoksydantem. Wzmacnia odporność, opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, w połączeniu z witaminą K, dba o prawidłowe krążenie. Potas zawarty w warzywie dobrze wpływa na zdrowie serca. Minerały, takie jak fosfor czy magnez, poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć.

Do właściwości kiszonego kalafiora zalicza się też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym - nie powoduje więc po zjedzeniu gwałtownych skoków cukru.

Jak zrobić kiszony kalafior?

Wartości odżywcze i właściwości kiszonego kalafiora z pewnością przekonały cię do tego, żeby spróbować go przy najbliższej okazji. Choć w sklepie da się znaleźć gotowy produkt, zachęcamy do przyrządzenia kiszonki w zaciszu własnego domu. Masz pewność, co jesz, nie przepłacasz, a do tego możesz czuć się dumny z wykonania własnych przetworów.

Jak zrobić kiszony kalafior, żeby wyszedł pyszny i zdrowy? To nic skomplikowanego. Postępuj według poniższego przepisu na kiszonego kalafiora, a na pewno wszystko się uda. Na początku umyj kalafiora i pokrój na mniejsze różyczki. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Warzywa przełóż do słojów. Gałązki koperku podziel na mniejsze fragmenty i dodaj do pozostałych składników. 

Następnie przygotuj solankę - do garnka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj gorczycę, kolendrę, cukier, sól i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj jeszcze płyn przez ok. minutę. Gorącą zalewę wlej do słojów tak, żeby całkowicie przykryć warzywa. Zakręć naczynia i przejdź do pasteryzacji.

Słoje włóż do większego garnka, wlej do niego wodę do ok. połowy wysokości słoików. Gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu. Wyjmij i odstaw do całkowitego ochłodzenia. Przetwory przechowuj w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Kiszonego kalafiora możesz jeść już po ok. dobie od przyrządzenia. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce, nawet do trzech miesięcy.

Poniżej, po kliknięciu obrazka, zobaczysz dokładne proporcje składników i szczegółowy opis, jak zrobić kiszony kalafior:

Jak zrobić kiszony kalafior?

 Jak zrobić kiszony kalafior? Zobacz przepis

Kiszony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić z kiszonego kalafiora?

Choć znacznie bardziej popularny w kuchni jest kalafior surowy, gotowany lub panierowany w bułce tartej, to warto też spróbować kiszonego kalafiora. Co zrobić z takiej wersji warzywa? Nie musisz wcale się ograniczać, bo zastosowań jest naprawdę wiele. 

Kiszony kalafior jest nieco chrupiący, a w smaku dość kwaśny, choć z nutką słodkiego posmaku. Świetnie sprawdzi się do sałatek i surówek. Możesz połączyć go z innymi warzywami, np. marchewką czy papryką. Na kolację podaj go po prostu na kanapkę - przekąska nabierze ciekawych aromatów. 

Co jeszcze zrobić z kiszonego kalafiora? Połącz go z ryżem, makaronem i wyczaruj wegetariańskie danie. Jeśli lubisz zupy, kiszonka będzie wspaniałą bazą także pod takie danie.

Sałatka z kiszonego kalafiora - przepis

Co zrobić z kiszonego kalafiora? Najlepiej sałatkę - przepis na ekspresową przekąskę, zaledwie z kilku składników, znajdziesz poniżej. Przyrządzisz ją w kilka minut i bez większych trudności:

Składniki

  • 1/4 czerwonej papryki,
  • ok. centymetr białej części pora,
  • mały ogórek gruntowy,
  • ok. pół słoika kiszonego kalafiora (135 g),
  • kopiata łyżka majonezu,
  • świeżo mielony pieprz i sól (według uznania),
  • szczypta czosnku granulowanego.

Wyjmij kiszonego kalafiora z zalewy i pokrój na mniejsze fragmenty. Przełóż do głębszej miski. Następnie umyj i pokrój czerwoną paprykę w kostkę. Umyj, obierz ogórka ze skórki i również pokrój w kostkę. Białą część pora umyj i poszatkuj. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia. Dodaj jeszcze majonez, świeżo mielone przyprawy i granulowany czosnek. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Przełóż do salaterek. Sałatka z kiszonego kalafiora gotowa.

Więcej inspiracji znajdziesz poniżej:

1. Sałatka z kiszonego kalafiora

 Sałatka z kiszonego kalafiora Zobacz przepis

Sałatka z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z kiszonego kalafiora

 Zupa z kiszonego kalafiora Zobacz przepis

Zupa z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Żółta sałatka z kiszonego kalafiora

 Żółta sałatka z kiszonego kalafiora Zobacz przepis

Żółta sałatka z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszony kalafior

 Kiszony kalafior Zobacz przepis

Kiszony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszony kalafior romanesco

 Kiszony kalafior romanesco Zobacz przepis

Kiszony kalafior romanesco / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, zywienie.abczdrowie.pl, odzywianie.hellozdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 39

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 26

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2107

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9