Spis treści:
- Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?
- Kiszony kalafior - właściwości
- Jak zrobić kiszony kalafior?
- Co zrobić z kiszonego kalafiora?
- Sałatka z kiszonego kalafiora - przepis
Przepadasz za kalafiorem i używasz go w codziennym jadłospisie? W takim razie to najwyższa pora na przygotowanie zdrowych przetworów z tym warzywem w roli głównej. Jak zrobić kiszony kalafior, żeby był smaczny? Wcale się nie natrudzisz, a jednocześnie dostarczysz organizmowi mnóstwa witamin i minerałów.
Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior?
Warzywo, już w wersji surowej, kryje w sobie dużo cennych minerałów. Jakie wartości odżywcze ma kiszony kalafior? Co ciekawe, w wyniku fermentacji, zyskuje on jeszcze więcej prozdrowotnych składników.
Kiszony kalafior to skarbnica antyoksydantów, bakterii probiotycznych oraz witamin (A, C, K, E i tych z grupy B). Właśnie dlatego działa korzystnie na układ pokarmowy i odpornościowy. Co więcej, to źródło błonnika, regulującego procesy trawienne i pracę jelit.
W kiszonym kalafiorze kryją się również wartościowe minerały. Jedząc regularnie warzywo w tej postaci, dostarczysz organizmowi m.in. żelaza, wapnia, potasu, sodu, magnezu i fosforu.
Kiszony kalafior - właściwości
Właściwości kiszonego kalafiora zaskoczą niejedną osobę. Okazuje się, że w procesie fermentacji warzywo zyskuje mnóstwo bakterii probiotycznych, które zbawiennie wpływają na układ trawienny. Regulują mikroflorę jelitową, dbając o prawidłową perystaltykę jelit. Warzywo działa oczyszczająco, przyspiesza metabolizm i w konsekwencji pomaga zrzucić niechciane kilogramy.
Witamina C, której w kiszonym kalafiorze nie brakuje, jest silnym antyoksydantem. Wzmacnia odporność, opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, w połączeniu z witaminą K, dba o prawidłowe krążenie. Potas zawarty w warzywie dobrze wpływa na zdrowie serca. Minerały, takie jak fosfor czy magnez, poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć.
Do właściwości kiszonego kalafiora zalicza się też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Warzywo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym - nie powoduje więc po zjedzeniu gwałtownych skoków cukru.
Jak zrobić kiszony kalafior?
Wartości odżywcze i właściwości kiszonego kalafiora z pewnością przekonały cię do tego, żeby spróbować go przy najbliższej okazji. Choć w sklepie da się znaleźć gotowy produkt, zachęcamy do przyrządzenia kiszonki w zaciszu własnego domu. Masz pewność, co jesz, nie przepłacasz, a do tego możesz czuć się dumny z wykonania własnych przetworów.
Jak zrobić kiszony kalafior, żeby wyszedł pyszny i zdrowy? To nic skomplikowanego. Postępuj według poniższego przepisu na kiszonego kalafiora, a na pewno wszystko się uda. Na początku umyj kalafiora i pokrój na mniejsze różyczki. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Warzywa przełóż do słojów. Gałązki koperku podziel na mniejsze fragmenty i dodaj do pozostałych składników.
Następnie przygotuj solankę - do garnka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj gorczycę, kolendrę, cukier, sól i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj jeszcze płyn przez ok. minutę. Gorącą zalewę wlej do słojów tak, żeby całkowicie przykryć warzywa. Zakręć naczynia i przejdź do pasteryzacji.
Słoje włóż do większego garnka, wlej do niego wodę do ok. połowy wysokości słoików. Gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu. Wyjmij i odstaw do całkowitego ochłodzenia. Przetwory przechowuj w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Kiszonego kalafiora możesz jeść już po ok. dobie od przyrządzenia. Po otwarciu przechowuj słoik w lodówce, nawet do trzech miesięcy.
Poniżej, po kliknięciu obrazka, zobaczysz dokładne proporcje składników i szczegółowy opis, jak zrobić kiszony kalafior:
Jak zrobić kiszony kalafior?
Zobacz przepisKiszony kalafior / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Co zrobić z kiszonego kalafiora?
Choć znacznie bardziej popularny w kuchni jest kalafior surowy, gotowany lub panierowany w bułce tartej, to warto też spróbować kiszonego kalafiora. Co zrobić z takiej wersji warzywa? Nie musisz wcale się ograniczać, bo zastosowań jest naprawdę wiele.
Kiszony kalafior jest nieco chrupiący, a w smaku dość kwaśny, choć z nutką słodkiego posmaku. Świetnie sprawdzi się do sałatek i surówek. Możesz połączyć go z innymi warzywami, np. marchewką czy papryką. Na kolację podaj go po prostu na kanapkę - przekąska nabierze ciekawych aromatów.
Co jeszcze zrobić z kiszonego kalafiora? Połącz go z ryżem, makaronem i wyczaruj wegetariańskie danie. Jeśli lubisz zupy, kiszonka będzie wspaniałą bazą także pod takie danie.
Sałatka z kiszonego kalafiora - przepis
Co zrobić z kiszonego kalafiora? Najlepiej sałatkę - przepis na ekspresową przekąskę, zaledwie z kilku składników, znajdziesz poniżej. Przyrządzisz ją w kilka minut i bez większych trudności:
Składniki
- 1/4 czerwonej papryki,
- ok. centymetr białej części pora,
- mały ogórek gruntowy,
- ok. pół słoika kiszonego kalafiora (135 g),
- kopiata łyżka majonezu,
- świeżo mielony pieprz i sól (według uznania),
- szczypta czosnku granulowanego.
Wyjmij kiszonego kalafiora z zalewy i pokrój na mniejsze fragmenty. Przełóż do głębszej miski. Następnie umyj i pokrój czerwoną paprykę w kostkę. Umyj, obierz ogórka ze skórki i również pokrój w kostkę. Białą część pora umyj i poszatkuj. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia. Dodaj jeszcze majonez, świeżo mielone przyprawy i granulowany czosnek. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Przełóż do salaterek. Sałatka z kiszonego kalafiora gotowa.
Więcej inspiracji znajdziesz poniżej:
1. Sałatka z kiszonego kalafiora
Zobacz przepisSałatka z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zupa z kiszonego kalafiora
Zobacz przepisZupa z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Żółta sałatka z kiszonego kalafiora
Zobacz przepisŻółta sałatka z kiszonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszony kalafior romanesco
Zobacz przepisKiszony kalafior romanesco / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, zywienie.abczdrowie.pl, odzywianie.hellozdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »
Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »
Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »