Fot. 123RF/Picsel
Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok poziomkowy wkraplano do chorych oczu, a liście przykładano na rany. Wreszcie - uważano, że trzy kilogramy poziomek wraz ze śledziem i cebulą, zjedzone naraz, wypędzą raz na zawsze tasiemca z ciała danej osoby. Był to więc lek uniwersalny.
Truskawki - naturalny afrodyzjak
Poziomki traktowano również jako afrodyzjak - jak pisze Toussaint - Samat w "Historii naturalnej i moralnej jedzenia" właśnie dlatego tak uwielbiał je Ludwik XIV, znany ze swych miłosnych podbojów - miał on kilkanaście kochanek, oraz liczne potomstwo. Później, naturalnie, właściwości poziomek przejęły truskawki, które miały nie tylko kuszący czerwony kolor, lecz też kształt serca - dzięki temu były symbolem Venus, czyli greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców - przysmak ten miał pobudzić ich libido i zachęcić do igraszek. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.
Wyjątkowe właściwości truskawek
Truskawki mają jednak nie tylko właściwości afrodyzjaków, są również cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób, które chcą zadbać o zęby zalecana jest następująca kuracja: należy rozetrzeć truskawkę na dziąsłach i zębach, i pozostawić ją na kilkanaście minut.
Owoce te korzystne są dla osób na diecie - poprawiają przemianę materii, a pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita. Wspomagają spalanie tłuszczów za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Jedzenie truskawek szczególnie zaleca się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza - chronią więc one przed anemią, wzmacniają organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych,a także przy schorzeniach wątroby i nerek. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami.Truskawki mają również wpływ na naszą urodę, działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej.
Nie tylko w dżemach
czerwcu na naszych stołach królują uwielbiane przez wszystkich truskawki, z których warto przygotować mnóstwo owocowych zapasów. Pamiętajmy, by nie odkładać robienia przetworów na ostatnią chwilę - w pierwszych dwóch tygodniach czerwca truskawki są dojrzałe, jędrne i soczyste, słowem - idealnie nadają się na dżemy, nalewki, konfitury oraz galaretki. Aby mieć pewność, że wyjdą naprawdę doskonałe, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Sukces gwarantowany!
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Dżem truskawka-rabarbar-cynamon
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. McDusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Fot. Kramsmakowitosci na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Dżem truskawkowy cytrynową nutą
Fot. KatarzynaM na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
