Uczta Smaków – Kuchnie świata

Przystawki na sylwestra ze śledziem w roli głównej. Jak zrobić tatar ze śledzia?

Śledź to niekwestionowany król polskich przyjęć w rodzinnym gronie. Może być podawany w rozmaitych formach, świetnie smakuje zarówno na kwaśno, słodko, jak i ostro. W jaki sposób zrobić idealny tatar ze śledzia? Podać go z majonezem, awokado czy buraczkami? Niezależnie od tego, co wybierzesz, twoi goście z pewnością będą się zajadać.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Nie wyobrażasz sobie świąt bez ryb, ale smażony karp i pstrąg w galarecie to nie twoja bajka? Na szczęście masz alternatywy! Jedną z nich są śledzie w formie tatara, który nie tylko świetnie smakuje, ale również dobrze prezentuje się na stole. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Tatar ze śledzia na pumperniklu, po kaszubsku, z suszonych pomidorów lub z czerwoną cebulą to tylko kilka z wielu opcji, jakie możesz zaproponować swoim bliskim!

Sprawdź także: Sylwestrowe przekąski z 5 produktów. Zobacz, jak zaoszczędzić czas przed imprezą

Tatar ze śledzia z majonezem

Przekąska w tym wydaniu sprawdzi się na każdą okazję wigilię, imprezę ze znajomymi czy rodzinną uroczystość. Wbrew pozorom jest bardzo uniwersalna możesz przyprawić ją w dowolny sposób i poeksperymentować ze składnikami. Jak wyczarować tatara ze śledzia z majonezem?

Do przygotowania przysmaku potrzebujesz m.in. filetów śledziowych, jajek, ogórków konserwowych lub kiszonych, cebuli, musztardy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać również trochę marynowanych grzybków, jabłek i przyprawy chili.

Sam proces przyrządzania specjału jest niezwykle prosty. Wystarczy drobno posiekać wszystkie składniki, wymieszać z musztardą i majonezem, a następnie doprawić. Sięgnij po okrągłą foremkę i uformuj w niej porcję tatara. Jeśli chcesz nadać mu oryginalnego wyglądu, połóż na nim plasterek cytryny i posyp koperkiem.

Tatar ze śledzia na pumperniklu

Masz ochotę na coś niebanalnego? Sięgnij po tatara ze śledzia na pumperniklu! W tym wydaniu natychmiast przyciągnie wzrok i zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Pieczywo o ciemnej barwie i intensywnym smaku idealnie komponuje się z charakterystycznym posmakiem śledzia.

Doskonałym wyborem będzie okrągły pumpernikiel  niewielkie kromki w kształcie kółek świetnie nadają się do wyczarowania przystawek, które zajmują mniej miejsca na stole. Zanim nałożysz na nie porcję tatara, posmaruj je sosem z majonezu i musztardy.

Tatar ze śledzia z awokado

Tatar ze śledzia z awokado? Dlaczego nie! Awokado to tak uniwersalny owoc, że sprawdzi się niemal w każdym daniu. Wystarczy pokroić je w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Aby uatrakcyjnić wygląd przekąski, warto podawać ją w małych słoiczkach, a wierzch przyozdobić natką pietruszki. Możesz udekorować ją również pozostałymi kawałkami owocu dzięki temu będzie wyróżniała się dość intensywnym zielonym kolorem.

Tatar ze śledzia z piernikiem

Jak zaskoczyć bliskich nietypowym kulinarnym dziełem? Postaw na tatara ze śledzia z piernikiem! Uważasz, że takie połączenie jest niesmaczne? Wręcz przeciwnie! Jest dość niespotykane, ale rozpieszcza podniebienie i pobudza wyobraźnię.

Czego potrzebujesz do przygotowania tej przekąski poza standardowymi składnikami? Z pewnością przyda ci się piernik bez lukru i nadzienia oraz dowolne bakalie dobrym wyborem będą suszone owoce (pomarańcza, śliwka, figi, morele, daktyle) oraz ulubione orzechy.

Chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak potrawy? Dodaj do niej sos na bazie śmietany, miodu, musztardy, majonezu, cynamonu oraz pieprzu. Jeśli chcesz podać tatara w formie małych przekąsek, przygotuj go w klasycznej wersji, a porcje nakładaj na zwykłe pierniczki.

Tatar ze śledzia z buraczkami

Przekąska nie tylko dobrze smakuje, ale do tego wygląda całkiem efektownie. Co ciekawe, można przyrządzić ją na kilka różnych sposobów i każdy z nich jest naprawdę wyśmienity. Pierwsza opcja, ta najmniej wyszukana, polega na pokrojeniu ugotowanych buraków w drobną kostkę.

Innym sposobem jest podanie ryby na spodzie z buraków. Wystarczy pokroić je na grubsze plasterki i upiec w piekarniku lub po prostu ugotować. Jesteś fanem nietypowych kulinarnych połączeń? Zatem postaw na tatar ze śledzia z dodatkiem... ćwikły! Jego różowy kolor będzie wręcz zachwycający.

Tatar ze śledzia z ananasem

Przyrządzając tatara w tej wersji, możesz sięgnąć po owoc świeży lub z puszki. Należy pokroić go w kostkę i wymieszać z resztą składników lub nakładać porcje na jego plastry. Aby uwydatnić smak przekąski, przygotuj sos na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić słodkość dania, dodaj do niego trochę jabłka. Opcjonalnie: zrób wgłębienie na wierzchu i wbij w nie żółtko.

Tatar ze śledzia z czerwoną cebulą

Trudno się nie zgodzić, że śledź i cebula to połączenie idealne, dlatego w zestawieniu musiał pojawić się również tatar ze śledzia z czerwoną cebulą. Jego przygotowanie niewiele różni się od tego w klasycznej wersji. Jedyne, co musisz zrobić, to posiekać warzywo i połączyć je z resztą składników. Im więcej go dodasz, tym bardziej wyostrzysz smak potrawy.

Tatar ze śledzia i suszonych pomidorów

Jak sama nazwa wskazuje, kluczowym składnikiem tatara w tym wydaniu są suszone pomidory. W jakiej formie nadadzą się najlepiej? Wystarczy użyć tych ze słoika, ale koniecznie w oleju ten również może przydać ci się w realizacji przepisu. Tatar ze śledzia i suszonych pomidorów przygotowuje się podobnie jak ten tradycyjny suszone pomidory najlepiej posiekać i dokładnie wymieszać z resztą produktów.

Tatar ze śledzia po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to potrawa, którą zna praktyczne każdy. Króluje w nich koncentrat pomidorowy, który świetnie łączy się z resztą składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przybrał formę znanej przystawki. Jak zrobić tatara ze śledzia po kaszubsku? Wystarczy pokroić drobno wszystkie produkty, odpowiednio doprawić i wymieszać. Przysmak najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy przesiąknie wszystkimi przyprawami. Warto podawać go na grzankach z razowego chleba.

Tatar ze śledzia po angielsku, hiszpańsku czy meksykańsku? Do wyboru, do koloru!

Czy wiesz, że śledzie cieszą się popularnością w wielu kuchniach świata? Fakt ten nie powinien nikogo dziwić można wyczarować w nich wiele pysznych dań, które sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Smażony śledź po szkocku, ryba po francusku, a może tatar ze śledzia po angielsku, hiszpańsku lub meksykańsku? Nawet jeśli nie znajdziesz konkretnego przepisu w książce kucharskiej, możesz wymyślić go sam, uwzględniając składniki charakterystyczne dla kuchni danego kraju. Smacznego!

1. Tatar ze śledzia

 Tatar ze śledzia Zobacz przepis

Tatar ze śledzia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tatar ze śledzia z pieczarkami marynowanymi

 Tatar ze śledzia z pieczarkami marynowanymi Zobacz przepis

Tatar ze śledzia z pieczarkami marynowanymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Tatar ze śledzia z marynowanymi dodatkami

 Tatar ze śledzia z marynowanymi dodatkami Zobacz przepis

Tatar ze śledzia z marynowanymi dodatkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tatar ze śledzia z mandarynkowym twistem

 Tatar ze śledzia z mandarynkowym twistem Zobacz przepis

Tatar ze śledzia z mandarynkowym twistem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Tatar ze śledzia i awokado

 Tatar ze śledzia i awokado Zobacz przepis

Tatar ze śledzia i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śledzie prowansalskie

 Śledzie prowansalskie Zobacz przepis

Śledzie prowansalskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śledzie po kujawsku

 Śledzie po kujawsku Zobacz przepis

Śledzie po kujawsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śledzie w śmietanie

 Śledzie w śmietanie Zobacz przepis

Śledzie w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Śledzie z czosnkiem

 Śledzie z czosnkiem Zobacz przepis

Śledzie z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Inny makowiec

Ciasto jest wspaniałe, lekkie i trój - warstwowe. Lekkie i brdzo smaczne!

Odsłon: 108

>60 min
0
Desery Słonecznikowiec

Rewelacyjne ciasto, masa najlepsza- słonecznik wymiata! Słonecznikowiec smaku...

Odsłon: 1036

>60 min
1
Dania główne Leczo z kiełbasą

Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...

Odsłon: 86

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

2
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

4
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

2