Ewa_Gotuje

Pyszna grecka zapiekanka, czyli jak zrobić musakę?

Czy zaliczasz się do grona miłośników zapiekanek? Nie tylko świetnie smakują, apetycznie wyglądają, ale też pasują praktycznie na każdą okazję. Podobnie zresztą jest z musaką, czyli popularną, grecką, mięsno-warzywną zapiekanką. Sprawdź, jak zrobić ten przysmak.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest musaka?

- Jakie są składniki musaki?

- Jak zrobić tradycyjną grecką musakę?

- Jak zrobić wegetariańską musakę?

- Jak zrobić dietetyczną musakę?

- Jak zrobić musakę? (przepisy)

 

Zapiekanki to bardzo uniwersalne dania i wprost idealny obiad dla całej rodziny. Polacy uwielbiają włoską lasagne, gruzińską czanachi czy szwabską zapiekankę (Schwäbischer Auflauf).

Do listy ulubionych potraw jednogarnkowych z pewnością można dołączyć również musakę. Poznaj sprawdzone przepisy na pyszną zapiekankę z bakłażanem i mięsem mielonym.

Musaka, czyli popularna grecka zapiekanka

Jeśli planujesz wakacje w Grecji, koniecznie wypróbuj ten przysmak, bo zdecydowanie warto. W kulinarną podróż możesz się też jednak wybrać już dziś, nie wychodząc z własnej kuchni. Wystarczy, że przetestujesz przepisy na grecką zapiekankę, które dla ciebie przygotowaliśmy.

Choć musaka znana jest jako danie kuchni greckiej, tak naprawdę wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Dużą popularnością cieszy się w Bułgarii czy Egipcie, gdzie występuje w nieco zmienionej postaci.

Musaka, którą w Polsce nazywa się również moussaką, mousakas czy mussaką, to nic innego jak aromatyczna zapiekanka mięsno-warzywna. W najbardziej znanej greckiej odsłonie to połączenie soczystych warzyw z mielonym mięsem i przyprawami.

Jakie składniki do musaki?

Masz ochotę przygotować tradycyjną musakę? Do przyrządzenia klasycznej wersji tego dania będziesz potrzebował przede wszystkim bakłażana, pomidorów, sera żółtego i wieprzowego mielonego mięsa. Niezbędne będą też składniki do zrobienia sosu beszamelowego, którym polewa się wierzch potrawy.

Jeśli chciałbyś podać swoim bliskim musakę w nietypowym wydaniu, możesz zamienić mięso na to drobiowe czy wołowe lub zaserwować wegetariańską zapiekankę. Wówczas, pozbądź się mięsnego składnika lub wykorzystaj tofu w jego miejsce.

Przepis na klasyczną grecką musakę

Choć przygotowanie tradycyjnej musaki jest czasochłonne i dość wymagające, to z pewnością smak, zapach i radość po zjedzeniu dania rekompensują wysiłek poświęcony w kuchni. Nie obawiaj się więc komplikacji i przystąp do działania. Krok po kroku wyjaśniamy, jak zrobić musakę.

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki: pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej), pół kilograma bakłażanów, pół kilograma cukinii, pół kilograma ziemniaków, odrobina oliwy z oliwek (do smażenia), 150 gramów białej cebuli, 400 gramów pomidorów pelati z puszki, 70 gramów koncentratu pomidorowego, 125 mililitrów bulionu warzywnego, półtorej łyżki bułki tartej, jedno żółtko i 40 gramów sera grana padano.

Będziesz też potrzebował przypraw: łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, laska cynamonu, osiem ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka miodu, większy ząbek czosnku (w całości), sok z 1/4 cytryny i łyżka świeżego, posiekanego koperku.

Do przyrządzenia beszamelu, którym zalejesz potrawę, przygotuj: pół litra ciepłego mleka, 75 gramów masła, 75 gramów mąki pszennej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki soli i pieprzu, 40 gramów sera grana padano i jedno żółtko.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak zrobić musakę z ziemniakami? Postępuj według przepisu. Ziemniaki, cukinie pokrój w grube talarki, a następnie grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Bakłażany również pokrój w grube plastry  i ułóż na ściereczce. Posyp je solą i zostaw na około 15 minut. Po tym czasie wypłucz dokładnie pod wodą. Tak przyrządzonego bakłażana grilluj na patelni lub piecz w piekarniku do zmiękczenia.

Cebulę pokrój w grubszą kostkę. Przygotuj duży garnek i wlej do niego oliwę z oliwek. Zeszklij w nim cebulę. Dodaj mięso i smaż do zbrązowienia. Gdy mięso będzie już zarumienione, dodaj pomidory pelati i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie ze sobą połącz.

Następnie dopraw danie: solą, pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową, miodem, zielem angielskim, sokiem z cytryny i czosnkiem. Wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania wlej bulion (ale tylko tyle, by wciąż utrzymał gęstą konsystencję). Zagotuj potrawę i zdejmij z palnika.

Z tak przygotowanego farszu, wyjmij ziele angielskie i wsyp bułkę tartę, ser grana padano, świeżo posiekany koperek i wbij żółtko. Przemieszaj i podziel sos na pół.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków. Ważne, aby nie było między nimi żadnych przerw - muszą być zwarte. Następnie wyłóż pierwszą połowę sosu i na nim ułóż ściśle plastry cukinii (także nie powinno być między nimi żadnych przerw). Wylej drugą połowę sosu i ułóż ciasno warstwę z plastrów bakłażana.

Teraz musisz już tylko przyrządzić sos beszamelowy. Jak to zrobić? Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj ze sobą do zgęstnienia. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie wsyp starty ser grana padano i żółtko. Wymieszaj dokładnie do kremowej konsystencji.

Beszamelem polej równomiernie wierzch zapiekanki. Wstaw musakę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.

Zobacz: Marokańskie szaszłyki

Przepis na wegetariańską musakę

W jaki sposób przygotować bezmięsną zapiekankę? Przepis na wegetariańską musakę wcale nie wymaga wielu poprawek względem klasycznej receptury. Zdecydowana większość składników to przecież warzywa i przyprawy. Wystarczy więc, że zamiast mięsa zdecydujesz się na soczewicę lub tofu. Te produkty świetnie sprawdzą się jako jedna z warstw greckiej zapiekanki.

Przepis na dietetyczną musakę

Najbardziej kalorycznym składnikiem tradycyjnej musaki jest niewątpliwie sos beszamelowy, zawierający w tym daniu nie tylko masło, ale i ser. Warto wymienić go na warstwę lekkiego jogurtu naturalnego zmieszanego z jajkiem. Przygotowując musakę w wersji fit, możesz też postawić na bardziej dietetyczne mięso - zastąp więc wieprzowinę indykiem.

 

Zainspiruj się przepisami na tradycyjną grecką musakę lub przygotuj mniej klasyczną wersję tego dania. Jeśli jesteś fanem zapiekanek, to z pewnością ten popularny przysmak przypadnie ci do gustu.

 

1. Mussaka, czyli aromatyczna zapiekanka z mięsa, bakłażanów i ziemniaków

Tradycyjna musaka przepis

Jak zrobić musakę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Musaka

Musaka

Jak zrobić musakę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Moussaka

Moussaka

Jak zrobić moussakę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Musaka po egipsku

Musaka po egipsku

Musaka po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Bułgarska musaka

Bułgarska musaka

Bułgarska musaka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Musaka

Musaka

Przepis na musakę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Grecka musaka

Grecka musaka

Grecka musaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów! »

Kiedy dodać czosnek do potrawy, aby miała idealny smak? »

Czego nie jeść na śniadanie? Tego lepiej unikać rano »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
35
60 min
8
30 min
4
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 314

60 min
3
30 min
2
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 254

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

2
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

4