Z tego artykułu dowiesz się:
- Co jest potrzebne do zrobienia kiełbasy wiejskiej?
- Jakie mięso jest najlepsze do swojskiej kiełbasy?
- Jak zrobić swojską kiełbasę krok po kroku?
- Jak zrobić swojską kiełbasę do żurku?
- Domowa kiełbasa – do czego ją wykorzystać?
- Jak zrobić domową kiełbasę? (przepisy)
Kiełbasa to przysmak, za którym przepadają nie tylko najwięksi fani mięsnych specjałów. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – dobrej jakości produkt zachwyca swoim smakiem i aromatem, a do tego stanowi idealną opcję na szybką przekąskę.
Warto wspomnieć również o ogromnej uniwersalności tego produktu – kiełbasa to niezbędny element wielkanocnego żurku, a także pyszny dodatek do pizzy, kanapek czy zapiekanek. Trudno sobie bez niej wyobrazić wiosenno-letnie grillowanie oraz przyrządzanie takich potraw jak bigos, gulasz czy fasolka po bretońsku.
Jak wygląda robienie kiełbasy w domu? Poznaj sprawdzone triki i przygotuj ją w zaciszu własnej kuchni. Twoi bliscy będą zaskoczeni!
Zobacz: Biała kiełbasa prosto z pieca
Co jest potrzebne do zrobienia kiełbasy wiejskiej?
Trudno jest znaleźć choć jednego mięsożercę, który nie przepadałaby za kiełbasą. Niestety trudno jest trafić na dobrej jakości produkty w sklepie – zazwyczaj naszpikowane są one chemicznymi dodatkami, o czym świadczy długa lista składników oraz odległa data przydatności do spożycia. Masz ochotę na świeżą i intensywnie pachnącą przekąskę? Zrób ją samodzielnie w swoim domu!
Co jest potrzebne do zrobienia kiełbasy wiejskiej? Z pewnością przyda ci się maszynka do mielenia mięsa, najlepiej taka wyposażona w specjalną końcówkę do nadziewania. Dzięki temu nie będziesz musiał sięgać po specjalną nadziewarkę, która nie dość, że jest dość trudna w obsłudze, to jeszcze wymaga poniesienia dodatkowych kosztów.
Jeśli nie dysponujesz maszynką lub nadziewarką, możesz skorzystać z robota kuchennego z funkcją mielenia. Poza sprzętem potrzebujesz oczywiście mięsa, przypraw oraz naturalnych wieprzowych jelit lub sztucznych osłonek – znajdziesz je m.in. w masarniach lub sklepach internetowych. Idealnym wyborem będą oczywiście te pierwsze.
Sprawdź także: Jak zrobić szynkę na świąteczny stół?
Jakie mięso najlepsze do swojskiej kiełbasy?
Jeśli chodzi o robienie kiełbasy w domu, podstawowym krokiem jest wybór nadzienia, które wypełni jelita lub osłonki. Jakie mięso najlepsze do swojskiej kiełbasy? Dużo zależy od twoich osobistych preferencji.
Przygotowanie swojskiej kiełbasy wymaga użycia kilku rodzajów mięsa – wieprzowego i/lub wołowego. Świetnie sprawdzi się tutaj boczek, szynka, łopatka, karkówka oraz podgardle. Pamiętaj, że nie może być ono zbyt suche ani zbyt tłuste – najlepiej, żeby zawierało ok. 20% tłuszczu.
Aby wyczarować pyszną i soczystą kiełbasę, należy zachować odpowiednie proporcje. Na każdy kilogram wykorzystaj ok. jeden metr jelit. Nie mniej istotny jest dobór i ilość przypraw – na jeden kilogram nadzienia przypada zazwyczaj ok. pięciu gramów pieprzu, 15 g soli oraz 10 g granulowanego czosnku.
Jak zrobić swojską kiełbasę krok po kroku?
Choć robienie kiełbasy w domu jest dość czasochłonne, przynosi ono mnóstwo korzyści. Wśród tych najważniejszych wymienić można niepowtarzalny smak i aromat, możliwość samodzielnego doboru składników, mniejszą ilość konserwantów oraz satysfakcję z wykonanej pracy.
Jak zrobić swojską kiełbasę krok po kroku? Na początek musisz zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki, tj. mięso, sól zwykłą i peklową, mielony czarny pieprz, czosnek, ziarna gorczycy, wodę oraz cienkie jelita wieprzowe.
Realizację przepisu rozpocznij od zmielenia mięsa w maszynce lub robocie kuchennym. Dodaj do niego przyprawy i wyrabiaj przez ok. pół godziny, dolewając co jakiś czas niewielką ilość wody. Wymocz jelita wieprzowe w letniej wodzie, a następnie opłucz je w środku i na zewnątrz, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie zabierz się za ich nadziewanie. Aby łatwiej nałożyć jelito na końcówkę, możesz nasmarować jego wewnątrz tłuszczem.
Zrób na końcu jelita supeł i zacznij kręcić wajchą, wypełniając jego wnętrze. Jeśli chcesz podzielić pętko na mniejsze kiełbaski, możesz co kilkanaście centymetrów zawijać je wokół własnej osi. Po zakończeniu nadziewania zrób drugi supeł. Gotowy produkt zawieś na kijku lub pręcie i pozostaw do obeschnięcia.
Zanim zaserwujesz swoją kiełbasę, poddaj ją obróbce termicznej – wędzeniu lub parzeniu. Sam zdecyduj, która z nich najbardziej odpowiada twoim kulinarnym gustom.
Przepis na swojską kiełbasę do żurku. I nie tylko!
Biała kiełbasa to przekąska kojarząca się głównie z Wielkanocą. Nic w tym dziwnego – w końcu stanowi ona jeden z kluczowych elementów żurku i innych świątecznych potraw. Równie dobrze smakuje solo, np. w towarzystwie świeżego pieczywa lub sałatki.
Przepis na swojską kiełbasę w tym wydaniu uwzględnia takie składniki jak mięso (gulaszowe, wołowe i wieprzowe, w tym łopatka, podgardle, boczek), czosnek, sól zwykłą i peklową, pieprz, zimną wodę oraz osłonki lub jelita wieprzowe.
Zanim przystąpisz do działania, namocz jelita przez kilka godzin w wodzie. Podziel mięso na mniejsze kawałki i zmiel za pomocą maszynki, najlepiej na grubych oczkach. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę i wyrabiaj przez ok. 30 minut.
Zamontuj na maszynce końcówkę do nadziewania i nałóż na nią jelito, smarując wcześniej jego wnętrze tłuszczem. Zrób na końcu supełek i rozpocznij mielenie, pilnując, żeby do środka nie dostało się zbyt dużo powietrza. Po wypełnieniu jelita obróć je w kilku miejscach wokół własnej osi, żeby podzielić je na mniejsze kiełbaski i zrób supełek na drugim końcu. Sparz kiełbasę w 70 stopniach – obróbka termiczna powinna trwać ok. 30 minut.
Sprawdź także: Pascha wielkanocna. To ser decyduje, czy świąteczny deser będzie pyszny
Domowa kiełbasa – do czego ją wykorzystać?
Jedną z największych zalet domowej kiełbasy jest nie tylko jej wyjątkowy smak, ale również ogromna uniwersalność. Stanowi ona składnik wielu dań, począwszy od bigosu, przez gulasz, po barszcz biały, leczo czy fasolkę po bretońsku.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać kiełbasę do potraw, w których zbyt często nie występuje. Mowa przede wszystkim o sałatkach, zupach, makaronach, szaszłykach, pizzach, zapiekankach, tartach czy koreczkach.
Robienie kiełbasy w domu sprawia ci dużo frajdy i szukasz sprawdzonych przepisów z jej zastosowaniem? Z pewnością znajdziesz je w naszym serwisie! Wystarczy, że skorzystasz z intuicyjnej wyszukiwarki, a odkryjesz prawdziwą skarbnicę przysmaków na każdą okazję.
1. Domowa biała kiełbasa
Zobacz przepisJak zrobić domową białą kiełbasę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Domowa kiełbasa (biała lub wędzona)
Zobacz przepisJak zrobić domową kiełbasę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowa kiełbasa żywiecka
Zobacz przepisSwojska kiełbasa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Biała domowa kiełbasa
Zobacz przepisJak zrobić białą kiełbasę do żurku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kiełbasa domowa a’la śląska (wędzona i parzona)
Zobacz przepisKiełbasa domowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty
Zobacz przepisDomowa kiełbasa chorizo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »
Ich spożycie może skończyć się zatruciem lub śmiercią! Niebezpieczne dawki »