Dania jednogarnkowe

Święta bez szynki? Trudno wyobrazić sobie przystrojony stół bez tego typu przysmaku. Dzisiaj dokładnie podpowiadamy, jak zrobić szynkę na Wielkanoc krok po kroku. Dowiesz się, jak ją zapeklować czy po prostu jak przyprawić. Zapraszamy do lektury.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Najprostszym sposobem na ułożenie wielkanocnego jadłospisu jest po prostu pójście do sklepu i kupienie różnego rodzaju wędliny, które potem znajdą się na naszym świątecznym stole. W marketach i innych miejscach wybór jest dzisiaj ogromny i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Może jednak warto byłoby w tym roku pokusić się o przygotowanie domowych wędlin? Choć proces wydaje się bardzo czasochłonny i problematyczny, to warto się mu przyjrzeć. Domowa szynka sprawi zdecydowanie więcej radości niż ta kupna! Sprawdź zresztą więcej zalet tego rozwiązania i przede wszystkim dowiedz się, jak gotować szynkę i ją przyprawić.

Domowa szynka - dlaczego warto przyrządzić ją na święta? 

Plusów przemawiających za przygotowaniem domowej szynki na święta jest naprawdę mnóstwo. Przede wszystkim taki przysmak może okazać się po prostu smaczniejszy. Zazwyczaj domowa wędlina jest bardziej delikatna, krucha i bardziej apetyczna niż ta sklepowa. Kolejny argument przemawiający za taką opcją to fakt, że dobrze wiesz, jakie składniki znajdą się w takiej szynce.

Nie bez znaczenia jest także kwestia finansowa. Dzisiaj, szczególnie w dobie inflacji, sklepowe wędliny są bardzo drogie. Przygotowując domową szynkę prawdopodobnie uda ci się zaoszczędzić nieco pieniędzy. Oczywiście nie można zapominać też o satysfakcji. Jeżeli zrobisz domową wędlinę, to na pewno docenią to domownicy i przede wszystkim tak jak już wspomnieliśmy, twoje kubki smakowe. 

Pamiętaj, jeśli chcesz uzyskać pyszną i zdrową szynkę, aby wybierać mięso z pewnego źródła. Tylko to zapewni ci odpowiednią jakość twoich domowych wędlin.  

Sprawdź także: Szynka domowa - najlepsze przepisy, jak zrobić - Smaker.pl 

Domowa wędlina - cierpliwość przede wszystkim 

Panuje błędne przekonanie, że przygotowanie domowych wędlin jest bardzo problematyczne. Rzeczywiście nie jest to najłatwiejsza czynność kulinarna, ale z pewnością poradzisz sobie z nią doskonale. Musisz jednak pamiętać, że działanie to wymaga cierpliwości. Dlatego warto wziąć się za przygotowanie świątecznej szynki przynajmniej na kilka dni przed Wielkanocą, a najlepiej kilka tygodni.  

Zobacz: Biała kiełbasa z pieca

Jak przyprawić szynkę? 

Kluczowe w przygotowaniu domowej wędliny jest jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jak przyprawić szynkę, aby jej smak powalił wszystkich na kolana? Do gotowanej czy pieczonej domowej szynki pasuje wiele przypraw. Oczywiście wiele zależy od tego, co lubisz ty i członkowie twojej rodziny.

Wypróbuj majeranek, czarny pieprz, czerwony pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, posiekane ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego czy oczywiście listki laurowe. Pamiętaj jednak, że tutaj ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Jeżeli jednak zaczynasz swoją przygodę z przygotowaniem domowej szynki, to lepiej nie wykonywać nie wiadomo jak skomplikowanych eksperymentów, zwłaszcza z zastosowaniem przypraw. Najlepiej zacząć od sprawdzonych rozwiązań, a takie właśnie ci tutaj podsuwamy.  

Jak zrobić szynkę na Wielkanoc - krok po kroku 

Szynka na Wielkanoc to prawdziwy rarytas i zdecydowanie warto ją przyrządzić. Taka wędlina jest bardzo soczysta.  

Składniki

  • 1,5 kilograma szynki,
  • 2 l wody,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka kulek jałowca,
  • masło.  

Zagotuj wodę razem z solą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz jałowcem. Następnie wystudź ją. Wrzuć rozgnieciony czosnek. Wodę wlej do garnka i włóż do niej szynkę. Całość zostaw na około 24 godziny w chłodnym miejscu.

Po tym czasie wyciągnij szynkę z wody i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej do środka trochę wody z marynaty, a na wierzch szynki połóż odrobinę masła. Piekarnik powinien zostać rozgrzany do 180 stopni. Piecz szynkę w zamkniętym naczyniu około półtorej godziny. Co jakiś czas otwórz piekarnik, wyciągnij naczynie i podlej mięso trochę wcześniej przygotowaną marynatą.

15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę. W ten sposób szynka pięknie przypiecze się od góry i będzie nie tylko smaczniejsza, ale także bardziej atrakcyjna wizualnie.

Sprawdź także: Pyszna, domowa szynka - przepis Smaker.pl

Jak gotować szynkę? Prosty przepis 

Nie wyobrażasz sobie uroczystego przyjęcia bez gotowanej szynki? Wypróbuj więc sprawdzony przepis na ten smakołyk.

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • litr wody,
  • 100 g soli peklującej,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 liści laurowych. 

Na początku kluczowe będzie oczywiście zapeklowanie naszej przyszłej wędliny. Zastanawiasz się, jak zapeklować szynkę? Nie jest to wcale problematyczne działanie. Odlej 100 ml wody. Wrzuć czosnek, najlepiej dokładnie rozgnieciony, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wszystko w małym garnku i przestudź.

W pozostałej ilości wody rozpuść sól peklującą i dolej przestudzoną wodę razem z przyprawami. Włóż mięso do siatki do wędlin. Teraz weź do ręki strzykawkę z grubą igłą, nabierz solankę i wstrzyknij w kilku miejscach mięsa. Teraz nakryj całość talerzem, najlepiej takim o mniejszej średnicy niż średnica kamionki czy garnka. Obciąż czymś ciężkim, na przykład kamieniem.

Włóż do lodówki albo do zimnego wnętrza i trzymaj tam przez około cztery dni. Wiele osób często zadaje sobie pytanie, jak zapeklować szynkę i wydaje im się, że to bardzo skomplikowane działanie. Widzisz jednak, że nie jest to wcale tak trudne, jak mogło się wydawać. 

Teraz czas na gotowanie szynki. Wyjmij ją po czterech dniach z solanki i umyj. Przełóż do garnka, zalej wodą, tak aby mięso zostało całkowicie przykryte. Zagotuj całość przez 15 minut. Następnie zmniejsz ogień, tak, aby temperatura spadła i sprawdź za pomocą termometru temperaturę w środku wędliny. Staraj się utrzymywać ją na poziomie 70 stopni Celsjusza. Czas samego parzenia i gotowania zależy od wagi szynki. Przyjmij, że jedna godzina przypada na kilogram mięsa. Teraz ostudź szynkę, schłodź ją i podawaj wszystkim domownikom nie tylko w święta wielkanocne. 

Gotowanie wędzonej szynki – jak to zrobić? 

Jeżeli zakupiłeś wędzoną, surową szynkę, to śmiało możesz pominąć peklowanie. Po prostu przygotuj zalewę tak samo jak solankę do peklowania surowego mięsa i podczas gotowania nie doprowadzaj wody do wrzenia, wedle wcześniej opisanej instrukcji. Temperatura mięsa w tym przypadku powinna być utrzymywana na poziomie około 80 stopni Celsjusza. 

W czym gotować szynkę? Tutaj masz sporo opcji. Możesz zastosować szybkowar, ale też po prostu zwykły garnek. Większe znaczenie od tego, w czym gotować szynkę, ma oczywiście sam etap przyprawiania i peklowania. Te elementy mają ogromny wpływ na ostateczny smak wędliny. Sam czas gotowania zaś wpływa na soczystość i kruchość szynki. Powodzenia w przygotowaniu tego świątecznego przysmaku.

Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników na soczyste i aromatyczne domowe szynki na Wielkanoc i nie tylko!

1. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowa szynka wędzona

 Domowa szynka wędzona Zobacz przepis

Domowa szynka wędzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szynka z szynkowaru

 Szynka z szynkowaru Zobacz przepis

Szynka z szynkowaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szynka domowa z majonezowej zalewy

 Szynka domowa z majonezowej zalewy Zobacz przepis

Szynka domowa z zalewy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szynka domowa peklowana

 Szynka domowa peklowana Zobacz przepis

Szynka domowa peklowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Gotowana szynka

 Gotowana szynka Zobacz przepis

Jak gotować szynkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Świąteczna szynka

 Świąteczna szynka Zobacz przepis

Świąteczna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wielkanocna szynka z kabanosem

 Wielkanocna szynka z kabanosem Zobacz przepis

Wielkanocna szynka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku.

 Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku. Zobacz przepis

Domowy boczek wieprzowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3438

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 192

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1530

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 33

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8