Ewa_Gotuje

Robisz na Wigilię zupę grzybową z suszonych grzybów? Mamy patenty, żeby nie była gorzka

Wigilijna zupa grzybowa to rarytas, na który wielu smakoszy czeka cały rok. Najlepiej smakuje oczywiście ta przygotowana z własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów. Jednak nieodpowiednio przygotowane grzyby mogą sprawić, że w zupie wyczuwać będziemy niechcianą goryczkę. Podpowiemy ci, co zrobić, żeby zupa grzybowa nie była gorzka.

Jak przygotować grzyby do zupy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W każdym domu zupa grzybowa podawana jest nieco inaczej. Jedni serwują ją w formie gęstego kremu z grzankami, inni wolą wersję z ziemniakami, równie popularna jest również ta z domowymi łazankami. Różnią się także same przepisy. Każda z nich musi jednak zawierać aromatyczne suszone grzyby. W poniższym artykule znajdziesz przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów oraz dowiesz się, co zrobić, żeby uniknąć gorzkiego posmaku, który może popsuć smak całego dania. 

Sprawdź także: Moczysz suszone grzyby w wodzie? Wypróbuj inny staropolski sposób

Co zrobić, żeby zupa grzybowa nie była gorzka?

Najlepszym patentem na pozbycie się goryczki z grzybów jest namoczenie ich w mleku lub wodzie. Możesz także wykorzystać inne produkty mleczne, na przykład kefir lub maślankę. Ten zabieg sprawi również, że grzyby zmiękną, co skróci czas późniejszego gotowania. Sprytnym trikiem, który nie tylko usunie z grzybów gorzki smak, ale dodatkowo nada im wyjątkowego aromaty jest dorzucenie do wody pokrojonej w piórka cebuli oraz kilku liści laurowych. Warto zaznaczyć, że jeśli grzyby sczerniały albo mają nieprzyjemny zapach, może być to oznaką, że nie nadają się już do spożycia, wówczas żaden patent tu nie pomoże. 

Wigilijna zupa z suszonych grzybów – przepis 

Do przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów, będziesz potrzebować następujących składników: 80 g suszonych grzybów, dwa litry bulionu warzywnego, dwie marchewki, jeden korzeń pietruszki, pół małego korzenia selera, jedną cebulę, ząbek czosnku, cztery kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe, garść posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki śmietany 18 proc., dwie łyżki masła klarowanego, łyżkę masła, łyżkę mąki, sól i pieprz. 

Grzyby namocz w wodzie z dodatkiem cebuli i liści laurowych. Następnie odcedź je i pokrój w mniejsze kawałki. Bulion zagotuj w garnku, w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem. Dodaj obrane warzywa oraz ząbek czosnku, gotuj wszystko przez około pół godziny. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj także pokrojone grzyby, a następnie całość wrzuć do garnka i gotuj kolejne pół godziny. W międzyczasie dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni wymieszaj mąkę z masłem, taką mieszanką zapraw zupę, cały czas mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj jeszcze przez kwadrans, zestaw zupę z ognia i dodaj śmietanę. Wartą ją wcześniej zahartować. Możesz dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Z zupy wyjmij warzywa, marchewkę pokrój w kostkę i dorzuć do zupy, dodaj także natkę pietruszki. Podawaj z łazankami lub innym ulubionym makaronem. 

Sprawdź, w jaki sposób zupę grzybową przygotowują nasi użytkownicy. 

1. Wigilijna zupa grzybowa

 Wigilijna zupa grzybowa Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

 Wigilijna zupa grzybowa z łazankami Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

 Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów Zobacz przepis

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tradycyjna zupa grzybowa

 Tradycyjna zupa grzybowa Zobacz przepis

Tradycyjna zupa grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Wigilijna grzybowa

 Wigilijna grzybowa Zobacz przepis

Wigilijna grzybowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 667

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 200

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0